Πρόταση δυσπιστίας: Όσα συνέβησαν στη Βουλή, οι αντιπαραθέσεις και η διαγραφή

Πρόταση δυσπιστίας: Όσα συνέβησαν στη Βουλή, οι αντιπαραθέσεις και η διαγραφή Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Με 157 ψήφους κατά και 136 υπέρ, η κυβέρνηση ξεπέρασε την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση, έπειτα από μία τριήμερη συνεδρίαση υψηλών πολιτικών τόνων. 

Ωστόσο, η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε χωρίς αναταράξεις, καθώς ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κυριαζίδης, τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας με απόφαση Μητσοτάκη λόγω επίθεσης που εξαπέλυσε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντάς της χαρακτηριστικά «κάνε κανά παιδί». Σύσσωμη η αντοπολίτευση καταδίκασε το σεξιστικό σχόλιο. 

Η πρόταση δυσπιστίας και το πολιτικό πλαίσιο

Την πρόταση δυσπιστίας κατέθεσαν τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας), συγκεντρώνοντας 85 υπογραφές. Ο βασικός άξονας της αντιπολιτευτικής κριτικής ήταν η διαχείριση της κυβέρνησης στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη και θεσμική αδιαφάνεια στην αναζήτηση των ευθυνών.

Η συζήτηση διεξήχθη μέσα σε ένα τεταμένο πολιτικό σκηνικό, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν εκλογές και να κατηγορούν την κυβέρνηση για αυταρχισμό και συγκεντρωτισμό στη διαχείριση της εξουσίας. Παράλληλα, έξω από τη Βουλή, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με συνθήματα υπέρ της δικαιοσύνης για τους 57 νεκρούς του δυστυχήματος.

Μητσοτάκης: «Αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι τις εκλογές του 2027»

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας ως μία "συμμαχία μηδενιστών" που δεν διαθέτει συγκεκριμένη πολιτική πρόταση. "Οι πολίτες μας έδωσαν την εντολή και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι τις εκλογές του 2027", ανέφερε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης.

Στην ομιλία του, επικεντρώθηκε κυρίως στο κυβερνητικό έργο, ανακοινώνοντας πρωτοβουλίες στους τομείς της οικονομίας και της εθνικής άμυνας, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας. Παράλληλα, απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς στο δυστύχημα των Τεμπών, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη και όχι από λαϊκά δικαστήρια.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει στη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και του άρθου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Αντιπολίτευση: Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τα Τέμπη

Στον αντίποδα, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης άσκησαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας και συστηματική αποφυγή ανάληψης ευθυνών.

  • Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ):  «Η τραγωδία των Τεμπών αποκάλυψε ένα ανίκανο κράτος, το οποίο βαφτίσατε επιτελικό». 
  • Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): «Η κυβέρνηση δεν λογοδοτεί στους πολίτες. Η συγκάλυψη της αλήθειας είναι η βασική στρατηγική της»
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας): «Αυτή η κυβέρνηση είναι πρωταθλήτρια στη συγκάλυψη. Το μπάζωμα στα Τέμπη είναι το σύμβολο της πολιτικής της», 
  • Αλέξης Χαρίτσης (Νέα Αριστερά): «Διαπράξατε ύβρη και τώρα έρχεται η νέμεσις. Ο κόσμος θα σας στείλει το μήνυμα στις κάλπες». 

Η διαγραφή Κυριαζίδη και τα εσωκομματικά ρήγματα

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κυριαζίδης, προκάλεσε σάλο με τοποθετήσεις του εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που κρίθηκαν προσβλητικές και ακραίες. Η αντίδραση από το σύνολο των κομμάτων – ακόμη και από το κυβερνών κόμμα – ήταν άμεση, οδηγώντας στη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, η κυβερνητική πλειοψηφία αντιμετώπισε και την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επέλεξε να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι «ξεστράτισε» σε βασικούς τομείς, ενώ αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των πολιτών που ζητούν δικαίωση και δικαιοσύνη. 

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και επί 293 ψηφισάντων, 157 βουλευτές - οι 156 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς- καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας, ενώ οι 136 βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν «υπέρ».

Από την ψηφοφορία απείχαν οι πέντε βουλευτές των Σπαρτιατών, ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς και ο Μάριος Σαλμάς.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, η επόμενη πρόταση δυσπιστίας μπορεί να κατατεθεί μόνο μετά την παρέλευση εξαμήνου.

 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ