Οι άνδρες με υψηλότερης ποιότητας σπέρμα ζουν περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη

Οι άνδρες με υψηλότερης ποιότητας σπέρμα ζουν περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Unsplash
0

Μία νέα έρευνα με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι οι άνδρες που παράγουν υψηλότερης ποιότητας σπέρμα τείνουν και να ζουν περισσότερο.

Δανοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από σχεδόν 80.000 άνδρες και ανακάλυψαν ότι εκείνοι που παρήγαγαν περισσότερα από 120 εκατομμύρια κολυμβητικά σπερματοζωάρια ανά εκσπερμάτιση ζούσαν δύο έως τρία χρόνια περισσότερο από εκείνους που παρήγαγαν λιγότερα από 5 εκατομμύρια.

Οι άνδρες με το υψηλότερης ποιότητας σπέρμα έζησαν κατά μέσο όρο 80,3 χρόνια, σε σύγκριση με 77,6 χρόνια για εκείνους με το σπέρμα χειρότερης ποιότητας, αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction.

«Φαίνεται πραγματικά ότι όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του σπέρματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της ζωής», δήλωσε ο δρ Lærke Priskorn, επιδημιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης μαζί με τον δρ Niels Jørgensen, ανδρολόγο στο νοσοκομείο.

Η ποιότητα του σπέρματος αντανακλά την ευρύτερη υγεία ενός άνδρα

Το εύρημα υποδηλώνει ότι η ποιότητα του σπέρματος αντανακλά την ευρύτερη υγεία ενός άνδρα και το πόσο πιθανό είναι να υποκύψει σε ιατρικές παθήσεις αργότερα στη ζωή του. Σε κάθε μέτρο της ποιότητας του σπέρματος που έλεγξαν οι ερευνητές, η χειρότερη ποιότητα συνδεόταν με πρόωρο θάνατο.

Οι άνδρες συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ 1965 και 2015, αφού ανέφεραν προβλήματα στην τεκνοποίηση με τη σύντροφό τους. Τα δείγματα αξιολογήθηκαν ως προς τον όγκο του σπέρματος, τη συγκέντρωση του σπέρματος, το σχήμα του σπέρματος και το ποσοστό του κινητικού ή κολυμβητικού σπέρματος.

Ενώ ορισμένοι άνδρες δεν παρήγαγαν καθόλου σπέρμα, άλλοι είχαν πολύ καλή ποιότητα σπέρματος.

Χρησιμοποιώντας εθνικά μητρώα, οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία των ανδρών για έως και 50 χρόνια μετά τις αρχικές εξετάσεις σπέρματος. Κατά την περίοδο παρακολούθησης σημειώθηκαν 8.600 θάνατοι, που αντιστοιχούν στο 11% της ομάδας. Σχεδόν 60.000 από τους άνδρες παρείχαν δείγματα σπέρματος μεταξύ 1987 και 2015 και τα αρχεία τους περιείχαν περισσότερες πληροφορίες, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης και τυχόν ιατρικές παθήσεις με τις οποίες είχαν διαγνωστεί τα 10 χρόνια πριν από την ανάλυση σπέρματος.

Δεν είναι σαφές γιατί υπάρχει συσχέτιση κακής ποιότητας σπέρματος και πρόωρου θανάτου

Η σχέση μεταξύ κακής ποιότητας σπέρματος και πρόωρου θανάτου δεν εξηγήθηκε από τυχόν ασθένειες που διαγνώστηκαν στη δεκαετία πριν από την εξέταση, ούτε από το επίπεδο εκπαίδευσης των ανδρών, το οποίο συχνά αντικατοπτρίζει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και σε κάποιο βαθμό παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η διατροφή ή η άσκηση.

Ο Priskorn δήλωσε ότι ενώ τα δεδομένα δεν ρίχνουν φως στους πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς, οι συνθήκες στη μήτρα μπορεί να έχουν μεγάλη σημασία. Αν αυτό πράγματι ισχύει, παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού θα μπορούσαν να βλάψουν τόσο το σπέρμα όσο και την ευρύτερη υγεία του ατόμου στη μετέπειτα ζωή.

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να ανακαλύψουν ποιες ασθένειες είναι πιο συχνές στους άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος. Εάν εντοπιστούν συγκεκριμένες παθήσεις, οι γιατροί θα μπορούσαν τελικά να συμβουλεύσουν τους άνδρες για προληπτική δράση σε περίπτωση που η ανάλυση σπέρματος δείξει ότι διατρέχουν κίνδυνο.

Σε ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο, ο καθηγητής John Aitken, βιολόγος αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στην Αυστραλία, δήλωσε:

«Εάν τα σπερματοζωάρια είναι πράγματι τα καναρίνια στο ανθρακωρυχείο της ανδρικής υγείας, το προφανές ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι το γιατί».

Πιθανές αιτίες είναι οι γενετικές ανωμαλίες στα χρωμοσώματα του φύλου, ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συνυπάρχοντα προβλήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις, παράγοντες του τρόπου ζωής και ρύποι. Ο Aitken υποψιάζεται μια διαδικασία που ονομάζεται οξειδωτικό στρες, όπου τα ιδιαίτερα αντιδραστικά μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος και τους ιστούς του σώματος και επιταχύνουν τη γήρανση.

Τι μπορούν να κάνουν οι άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος

Ο Allan Pacey, καθηγητής ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε ότι η μελέτη προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σύνολο εργασιών που υποδηλώνουν ότι οι άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν ή να πεθάνουν πρόωρα.

«Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει βρει μια ικανοποιητική εξήγηση», είπε. «Είναι πιθανό ότι ... ένα πρόβλημα υγείας νωρίς στη ζωή που περνάει απαρατήρητο οδηγεί τόσο σε χειρότερη ποιότητα σπέρματος στους νεότερους άνδρες όσο και σε κακή υγεία στη μετέπειτα ζωή. Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περαιτέρω έρευνα για να το ξεδιαλύνουμε αυτό.», τόνισε ο Pacey, προτού συνεχίσει.

«Είναι σημαντικό οι άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος να μην πανικοβάλλονται, αλλά θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να συζητήσουν τυχόν ανησυχίες με τον ειδικό γονιμότητας ή τον οικογενειακό τους γιατρό. Καθώς μεγαλώνουν, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε κάθε υγειονομικό έλεγχο που τους προσφέρεται».

Με πληροφορίες από Guardian


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Τech & Science / Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Ο νέος Κώδικας Ασφάλειας Διαδικτύου της Ιρλανδίας περιλαμβάνει αυστηρές διατάξεις για τον έλεγχο ηλικίας, με σκοπό να αποτραπεί η πρόσβαση ανηλίκων σε επιβλαβές περιεχόμενο, όπως πορνογραφία και βίαιο υλικό
LIFO NEWSROOM
Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Τech & Science / Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Το σύστημα, που ονομάζεται Aeneas από τον μυθικό Τρωικό ήρωα, βοηθά τους ιστορικούς να ερμηνεύσουν, να αποδώσουν και να αποκαταστήσουν αρχαίες ρωμαϊκές επιγραφές
LIFO NEWSROOM
«Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Τech & Science / «Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Όπως λέει, «δεν είχε ποτέ πραγματικό σχέδιο για τη ζωή» και τυπικά έχει μόνο δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς δεν ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές
LIFO NEWSROOM
Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Τech & Science / Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν μια δεκαετία στην Ολλανδία και τη Γερμανία, και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον εννέα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες
LIFO NEWSROOM
Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Τech & Science / Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Μικρότερες ημέρες, μεγάλη ανησυχία για τους χρονομέτρες: Μια απροσδόκητη επιτάχυνση της Γης φέρνει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός «αρνητικού δευτερολέπτου»
LIFO NEWSROOM
Explainer: Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Explainer / Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Η Nvidia δεν έχει oρατή παρουσία στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, όμως χωρίς την τεχνολογία της, πολλές από τις συσκευές και τις υπηρεσίες που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες» δεν θα ήταν εφικτές
LIFO NEWSROOM