Σολτς και Στάρμερ στηρίζουν Ζελένσκι μετά την επίθεση Τραμπ

Σολτς και Στάρμερ στηρίζουν Ζελένσκι μετά την επίθεση Τραμπ Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε νωρίτερα απόψε τον ισχυρισμό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι «δικτάτορας».

«Είναι απλώς λάθος και επικίνδυνο να αρνείται κανείς τη δημοκρατική νομιμοποίηση του προέδρου Ζελένσκι», τόνισε ο Σολτς.

«Η αλήθεια είναι ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο εκλεγμένος αρχηγός του κράτους της Ουκρανίας. Το γεγονός ότι δεν είναι εφικτό να διενεργηθούν τακτικές εκλογές εν μέσω πολέμου είναι σύμφωνο με τις επιταγές του ουκρανικού Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται το αντίθετο», δήλωσε ο καγκελάριος στο περιοδικό Der Spiegel και υπενθύμισε ότι ήταν η Ρωσία υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν που ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία αμύνεται έναντι μιας ανηλεούς ρωσικής πολεμικής επίθεσης επί σχεδόν τρία χρόνια τώρα. Μέρα με τη μέρα», πρόσθεσε ο Σολτς.

Ο αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε τον ουκρανό πρόεδρο «δικτάτορα» σε σχόλιό του στην διαδικτυακή του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «Truth Social». «Ως δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι καλύτερα να δράσει γρήγορα, διαφορετικά δεν θα έχει πλέον χώρα», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στο ίδιο πνεύμα με τον καγκελάριο Σολτς, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, σε συνέντευξή της απόψε στο ZDF, έκανε λόγο για «παράλογες» δηλώσεις εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ: «Αν δεν κάνεις απλώς μια ανάρτηση στα γρήγορα, αλλά βλέπεις τον πραγματικό κόσμο, τότε ξέρεις ποιος στην Ευρώπη είναι αναγκασμένος να ζει υπό δικτατορικές συνθήκες: ο λαός στην Ρωσία, ο λαός στην Λευκορωσία», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ και αντέτεινε ότι «οι Ουκρανοί αγωνίζονται καθημερινά για την ελεύθερη δημοκρατία τους». «Τους υποστηρίζουμε ως Ευρωπαίους στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε από κοινού τις δημοκρατίες μας», κατέληξε.

Εξίσου επικριτικός ήταν και ο υπουργός Οικονομίας και υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος χαρακτήρισε «σοκαριστική» τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ. «Πρόκειται για άνευ προηγουμένου και επικίνδυνη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Αυτό που ισχύει είναι ότι ο δικτάτορας Πούτιν έχει εισβάλει στη Δημοκρατία της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Στάρμερ - Ζελένσκι 

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον οποίο εξέφρασε την υποστήριξή του, στον απόηχο των εμπρηστικών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας. 

«Ο πρωθυπουργός (Στάρμερ) συνομίλησε απόψε με τον πρόεδρο Ζελένσκι και υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η συνεργασία όλων», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

O Στάρμερ «εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρόεδρο Ζελένσκι ως δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη της Ουκρανίας και είπε ότι είναι απολύτως λογική η αναστολή των εκλογών εν καιρώ πολέμου, όπως έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του στην προσπάθεια της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία που θα αποτρέπει τυχόν μελλοντική επίθεση της Ρωσίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM