Φάε έναν Βαλεντίνο Facebook Twitter
In Love Again.

Φάε έναν Βαλεντίνο

0

Οι εποχές που το μόνο διαθέσιμο γλυκό για να δωρίσει κανείς του Αγίου Βαλεντίνου ήταν το κλασικό κουτί με τα συσκευασμένα σοκολατάκια-καρδούλες που προμηθευόμασταν ως έφηβοι από το σούπερ μάρκετ έχουν περάσει. Εδώ και καιρό, τα new age ζαχαροπλαστεία και οι third wave φούρνοι έχουν πιο δημιουργικές ιδέες γι’ αυτήν τη μέρα. Είτε σας αρέσει λοιπόν να τη γιορτάζετε, είτε όχι, αν θελήσετε γλυκό αυτή την εβδομάδα γιατί να μη δοκιμάσετε αυτές τις one-off προτάσεις τους; Έτσι, για την αλλαγή. 

Όπως λέει και το In Love Again (Κλειτίου 3, Σύνταγμα, 210 3242627) του κέντρου, «έρωτας είναι να μοιράζεσαι γλυκά, ή να τα κρατάς όλα για τον εαυτό σου, δεν κρίνουμε». Έχουν τέσσερις προτάσεις λοιπόν για να δωρίσετε ή να τις κρατήσετε: το Cupid’s Arrow, μια ατομική καρδιά από μους σοκολάτας γάλακτος με νότες καραμέλας, κρέμα passion fruit με πιπέρι timut, compote passion fruit και brownies σοκολάτας, και ένα γλυκό που συνδυάζει τη flan και τη Black Forest με κεράσια, σοκολάτα, αμαρένες, το οποίο κυκλοφορεί και σε οικογενειακό μέγεθος, απλώς χρειάζεται να το προπαραγγείλετε τρεις μέρες νωρίτερα.

Το ίδιο ισχύει και για το Red velvet cake τους, που είναι κρεμώδες και vegetarian, ενώ το Lover’s Fortune είναι vegan και ατομικό, γεμάτο μούρα και αρώματα τριαντάφυλλου, με ένα τραγανό fortune cookie που κλείνει μέσα του ένα γλυκό μήνυμα. Όλα τους τα γλυκά είναι διαθέσιμα μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου στο κατάστημα και στη Wolt.

Aν θελήσετε γλυκό αυτή την εβδομάδα γιατί να μη δοκιμάσετε αυτές τις one-off προτάσεις των new age ζαχαροπλαστείων και των τριτοκυματικών φούρνων ; Έτσι, για την αλλαγή. 

Red velvet cake με μικρές καρδιές να το στολίζουν, ελαφρώς γλυκό και ζουμερό, θα βρείτε και στον τριτοκυματικό φούρνο του Μετς, το Astérisque (Χαρβούρη 2, Μετς, 210 9241137), που ειδικεύεται στα gluten free ψωμιά και τις λιχουδιές. 

Το Sweet Nolan (Απόλλωνος 6Β, 210 3240698) ετοιμάζεται για τον Άγιο Βαλεντίνο με μια συλλογή τεσσάρων γλυκών, που όλα τους ακούγονται πολύ λαχταριστά. Θα προσφέρει ένα ρολάκι σοκολάτας με compote κόκκινων φρούτων, ganache σοκολάτας, κρέμα raspberry, πέταλα τριαντάφυλλου και crispy raspberry (για δύο). Ένα Valentine’s choux για δύο, με γέμιση compote μπανάνα, passion fruit και mango, καραμέλα και crumble από εσπρέσο, κι από πάνω ένα μπισκότο βανίλια σε σχήμα καρδιάς με λευκή σοκολάτα και crispy raspberry.

Στο ζαχαροπλαστείο του Συντάγματος κάνουν καταπληκτικές τρούφες και για εκείνη ειδικά τη μέρα θα τις φτιάξουν με ruby σοκολάτα (θυμάστε που κάποια στιγμή ήταν πάρα πολύ φάση;) και επικάλυψη από αφυδατωμένο raspberry. Θα έχουν και δύο σοκολατένιες καρδιές, μια μαύρης σοκολάτας με τραγανή φεγεντίνη με φουντούκι, ganache σοκολάτας και πέρλες σοκολάτας γάλακτος, και μια λευκής σοκολάτας με crumble γάλακτος, τραγανό raspberry και ganache ruby σοκολάτας. Τα γλυκά της ημέρας θα βρίσκονται στο κατάστημα από την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, αλλά οι προπαραγγελίες είναι ήδη ανοιχτές. 

Φάε έναν Βαλεντίνο Facebook Twitter
Το Sweet Nolan προτείνει Valentine’s choux για δύο, με γέμιση compote μπανάνα, passion fruit και mango, καραμέλα και crumble από εσπρέσο, κι από πάνω ένα μπισκότο βανίλια σε σχήμα καρδιάς με λευκή σοκολάτα και crispy raspberry.

Στο Παγκράτι, ο Αντώνης Σελέκος (Εριφύλης 2, 210 7248888), που ψήνει προζυμένια panettone όλο τον χρόνο, προτείνει και ένα ειδικά για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου με σοκολάτα gianduja και raspberries. Έχει ετοιμάσει όμως κι άλλα γλυκά: την τούρτα «Éros» με σοκολάτα γάλακτος 40%, κρέμα passion fruit, τραγανή πραλίνα και καβουρδισμένα φουντούκια, και τη «Midnight Kiss» με περουβιανή σοκολάτα 60%, φρέσκα σμέουρα και παντεσπάνι κακάο – και οι δύο τους έχουν σχήμα καρδιάς. Καρδιές είναι και τα «Piece of Love» γλυκά του με σοκολάτα γάλακτος 40%, κρέμα passion fruit και τραγανή πραλίνα φουντουκιού, που προσφέρονται σε δύο τεμάχια.

Αν αγαπάτε τις τρούφες σοκολάτας, εκεί θα βρείτε ένα κουτί με τρία διαφορετικά είδη: με αλμυρή καραμέλα και ανθό αλατιού, σοκολάτα με σμέουρα και σοκολάτα γάλακτος με πραλίνα φουντουκιού. Αλλά το γλυκό που κάνει το κλικ είναι το charlotte cheesecake με κρέμα, χυμό σμέουρου και sable breton μοσχολέμονο – είναι για 8 με 10 άτομα, ιδανική επιλογή αν έχετε κανονίσει να κάνετε anti-Valentine’s μάζωξη. Όλα τα παραπάνω τα βρίσκετε τόσο στο κατάστημα όσο και στη Wolt. 

Φάε έναν Βαλεντίνο Facebook Twitter
O Αντώνης Σελέκος προτείνει ειδικά για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου προζυμένια panettone με σοκολάτα gianduja και raspberries.

Θέλετε γλυκό αλλά να είναι μισοπαγωμένο; Τότε αυτό που ψάχνετε το φτιάχνουν στο Epik Gelato (Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, 210 6464105): δύο ατομικές καρδιές semifreddo που μπαίνουν σε ένα διάφανο κουτί που βγάζει κάτι το ρετρό − η μία είναι σοκολάτα με γέμιση μαρμελάδα φράουλας, η άλλη είναι φράουλα με γέμιση ρευστής σοκολάτας.

Semifreddo σε σχήμα καρδιάς και σε μεγάλο, οικογενειακό μέγεθος θα βρείτε στο Yum Guilt Free, το ζαχαροπλαστείο των νοτίων προαστίων (Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, 210 9613374) που αποφεύγει τη ζάχαρη και χρησιμοποιεί φρούτα, ξηρούς καρπούς, βασιλικούς χουρμάδες και μέλι για τα γλυκά του. Πάλι στα νότια, στο Ourse (Μυστρά 39, 212 1067019) σχηματίζουν αρκουδάκια αντί για καρδούλες, το ένα είναι σοκολατένιο και το άλλο έχει γεύση βανίλια και σμέουρο. 

Φάε έναν Βαλεντίνο Facebook Twitter
Καρδιές semifreddo στο Epik Gelato.
Φάε έναν Βαλεντίνο Facebook Twitter
Semifreddo σε σχήμα καρδιάς και σε μεγάλο, οικογενειακό μέγεθος θα βρείτε στο Yum Guilt Free.

H Κora του Κολωνακίου (Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, 210 3627855) ξεφουρνίζει αγιοβαλεντίνικα cupcakes, ένα red velvet, ένα σοκολατένιο και ένα με γεύση βανίλια, φτιάχνει και μπουκιές brownie σε σχήμα καρδιάς καθώς και μπισκότα βουτύρου με γεύση σοκολάτα και βανίλια – το σακουλάκι περιέχει έξι μπισκότα-καρδιές με διαφορετικά μηνύματα γραμμένα πάνω τους. Και αν δεν ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε, προσφέρει και όλα τα παραπάνω σε ένα gift bag ειδικά φτιαγμένο για τη μέρα, και αυτό είναι ένα πολύ ωραίο δώρο για να κάνετε είτε στους άλλους είτε σε εσάς τους ίδιους (θα το βρείτε και στη Wolt).

Σε έναν άλλον φούρνο, στο 72H artisanal bakery (Πατρώου 9, Σύνταγμα, 216 0006770) από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. στις 14 Φεβρουαρίου θα μπορείτε να προμηθευτείτε και σπέσιαλ κουτί με οχτώ cinnamon rolls αλλά και λουλούδια από το Rizom − πολύ καλό και πλήρες δώρο και αυτό.

Φάε έναν Βαλεντίνο Facebook Twitter
H Κora ξεφουρνίζει αγιοβαλεντίνικα cupcakes, φτιάχνει και μπουκιές brownie σε σχήμα καρδιάς καθώς και μπισκότα βουτύρου με γεύση σοκολάτα και βανίλια. Φωτ.: Alex Antoniadis

Στα Οveroll (Πραξιτέλους 27, Σύνταγμα / Κατσουλιέρη 10, Χαλάνδρι / Παλαιών Πατρών Γερμανού 1 &, Πλ. Ελευθερίας, Αιγάλεω / Ομήρου 40, Νέα Σμύρνη / Λαρίσης 29, Αμπελόκηποι) θα βρείτε ένα κρουασάν με μαρμελάδα βατόμουρο-λίτσι, κρέμα λευκής σοκολάτας και άρωμα τριαντάφυλλο, με το αγαπημένο μου σχόλιο στα social γι’ αυτό να είναι το εξής: «​​Πρέπει να το ξαναβάλετε, φεύγει με ευκολία και δεν το προλαβαίνουμε! Χθες πήγα κατά τη 13:00 και δεν το βρήκα, μου είπε ο υπάλληλος ότι τελείωσε. Κάτι πρέπει να κάνετε, ίσως να το βάζετε περισσότερες μέρες κάθε μήνα», και όλο αυτό γραμμένο με κεφαλαία. 

Πολλές καρδιές και πολύ φινετσάτες, όπως πάντα, έχει ετοιμάσει και ο Dimitris Economides (Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, 210 675 5000): μια τάρτα λεμονιού με βουτυρένιο μπισκότο, με λεμόνι κονφί και ζελέ λάιμ, μία με επικάλυψη μους σμέουρο και γέμιση με μους λεμόνι, σμέουρο κονφί και ντακουάζ αμυγδάλου. Έχει βγάλει και την τέλεια Saint Honore του σε σχήμα καρδιάς. 

Φάε έναν Βαλεντίνο Facebook Twitter
Στα Οveroll θα βρείτε ένα κρουασάν με μαρμελάδα βατόμουρο-λίτσι, κρέμα λευκής σοκολάτας και άρωμα τριαντάφυλλο..

Θα προτείνω και τέσσερα μέρη για να φάτε έξω: πάνω στην ακτή των Αστεριών της Γλυφάδας, το Bungalow 7 (Λεωφ. Ποσειδώνος 110, 211 1907001) με τον mid century σχεδιασμό και την αίσθηση μιας παραθαλάσσιας κατοικίας είναι ένα μέρος ιδανικό για ειδικές περιστάσεις. Για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο σεφ Ντίνος Φωτεινάκης προτείνει ένα μενού έξι σταδίων με ιαπωνικές και γαλλικές επιρροές, που συνδυάζει τα gyoza και τα sushi rolls με ένα chateaubriand και ένα paris brest για επιδόρπιο (6 στάδια/€85 το άτομο). 

Πάλι στη Γλυφάδα, στο Sebastian του Ace Hotel (Αρτεμισίου 1, 210 0220176) με τις γαλλο-αμερικανικές αναφορές στο μενού, ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα προτείνει στις 14 και στις 15 Φεβρουαρίου ένα μενού για δύο με χειροποίητα ψωμιά και αρωματισμένο φρέσκο βούτυρο, με ταρτάρ τόνου και σάλτσα αυγολέμονο, μια φρέσκια πάστα με καβούρι, παντζάρι και κίτρο, ελάφι με υφές γλυκοπατάτας, βατόμουρο και jus από κρασί άγριων μούρων ή sole meunière με λεμόνι και βούτυρο για κυρίως και ένα σοκολατένιο fondant με φράουλες και παγωτό βανίλια για το φινάλε. Θα υπάρχει και wine pairing μενού στα 25 ευρώ, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το βράδυ θα παίζουν σουίνγκ και τζαζ οι Jeepers Creepers, ενώ το βράδυ του Σαββάτου αναλαμβάνουν τα decks οι Black Athena που θα κινηθούν σε πιο dance ρυθμούς. 

Φάε έναν Βαλεντίνο Facebook Twitter
Πολλές καρδιές και πολύ φινετσάτες, όπως πάντα, έχει ετοιμάσει και ο Dimitris Economides.

Στο κέντρο και στο Makris Athens by Domes (Άστιγγος 10 & Ερμού 119, 216 0047777) που μόλις κατέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin, o Πέτρος Δήμας έχει ετοιμάσει ένα ξεχωριστό μενού για τη μέρα, με γεύσεις όπως μια κόκκινη γαρίδα αρωματισμένη με τριαντάφυλλο, ένα γεμιστό ραβιόλι με τρούφα και χτένι, ένα βοδινό φιλέτο με σάλτσα από αρωματικά πιπέρια και κόκκινο κρασί, ένα γλυκό από σαμπάνια, τριαντάφυλλο και βατόμουρο (10 στάδια/€150 το άτομο). Θα προσφέρεται και ειδικά σχεδιασμένο wine pairing μενού. 

Και επειδή πρέπει να παινεύουμε και το σπίτι μας, στην πιο χοτ spritzeria της Αθήνας αυτήν τη στιγμή, στο Amore του Νέου Κόσμου (Μεναίχμου 1-3, 210 9227998), ο Βασίλης Κουρουμιχάκης θα κάνει guest εμφάνιση και θα σερβίρει λαζάνια με μπολονέζικο ραγού. Θα έχουν και μια σικελιάνικη caprese με λάδι αντζούγιας και ένα παραδοσιακό και φρέσκο τιραμισού. Θα υπάρχουν και σπέσιαλ κρασιά για τη μέρα, όπως ένα βιολογικό Chianti με ελάχιστες παρεμβάσεις, που αποδίδει όλα τα χαρακτηριστικά του αγαπημένου ιταλικού κρασιού και ταιριάζει τέλεια με τα λαζάνια. 




 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free

Γεύση / Astérisque: Αυτός ο third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free

Για τους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη το φρέσκο και νόστιμο ψωμί είναι πολυτέλεια. Ή, τουλάχιστον, ήταν, μέχρι η Αστέρω Στρατάκη να ανοίξει έναν φούρνο στο Μετς που ξεφουρνίζει όσα στερήθηκε κι εκείνη για χρόνια, ενώ παράλληλα απευθύνεται σε όλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
The Zillers pastry bar: Ένα εστιατόριο γλυκών με την υπογραφή ενός κορυφαίου pastry chef

Γεύση / The Zillers Pastry Bar: Ένα εστιατόριο γλυκών με την υπογραφή ενός κορυφαίου pastry chef

Από εκεί που ο τρόπος να δοκιμάσουμε τις δημιουργίες του Γιώργου Πλατινού ήταν μετά από ένα γεύμα σε εκλεκτό εστιατόριο, πλέον μπορούμε να απολαύσουμε τις δικές του σφολιάτες, γλυκά βιτρίνας αλλά και πιάτου που ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας, καθώς και ένα διαφορετικό μενού γευσιγνωσίας, σε μια άφιξη που θέλει να ξανακάνει την Αθήνα να δώσει ραντεβού σε ζαχαροπλαστείο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM