Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα Facebook Twitter
Νήσοι Κουκ
0

Ανησυχία και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Νέα Ζηλανδία η απόπειρα των Νήσων Κουκ να προωθήσουν την έκδοση ξεχωριστού εθνικού διαβατηρίου, καθώς και η απόφασή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με την Κίνα χωρίς εκτενή διαβούλευση με τον εταίρο τους. Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, θέτοντας υπό δοκιμασία τις σχέσεις τους.

Ο πρωθυπουργός των Νήσων Κουκ, Μαρκ Μπράουν, ανακοίνωσε την απόσυρση του σχεδίου για την εισαγωγή εθνικού διαβατηρίου, μετά την αποτυχία να καθησυχάσει τη Νέα Ζηλανδία ότι η κίνηση αυτή δεν θα επηρέαζε τη συνταγματική σχέση των δύο χωρών. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η Νέα Ζηλανδία εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις, με αξιωματούχους να προειδοποιούν ακόμη και για νομοθετικές αλλαγές που θα μπορούσαν να πλήξουν τα δικαιώματα των κατοίκων των Νήσων Κουκ.

Ο Μπράουν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Νέα Ζηλανδία μας έδειξε τα δόντια της. Δεν θα επιτρέψουμε να υποστούμε τιμωρίες. Το σχέδιο διαβατηρίου σταματά εδώ. Θα αναζητήσουμε άλλους τρόπους να αναγνωρίσουμε την εθνική μας ταυτότητα».

Η Νέα Ζηλανδία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς, επανέλαβε ότι η έκδοση διαβατηρίου, η πλήρης ανεξαρτησία και η ένταξη στον ΟΗΕ είναι εφικτά μόνο για πλήρως ανεξάρτητες χώρες. Τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη σχέση των δύο κρατών απαιτεί δημοψήφισμα. «Οι πολίτες των Νήσων Κουκ πρέπει να αποφασίσουν αν προτιμούν τη διατήρηση της σύνδεσης με τη Νέα Ζηλανδία ή την πλήρη ανεξαρτησία», ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Διπλωματική ένταση για την ενίσχυση σχέσεων με την Κίνα

Παράλληλα, προβληματισμό στη Νέα Ζηλανδία έχει προκαλέσει η απόφαση των Νήσων Κουκ να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με την Κίνα. Ο Μπράουν πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα αυτόν τον μήνα, όπου θα υπογράψει ένα Κοινό Σχέδιο Δράσης για μια Συνολική Στρατηγική Συνεργασία.

Ωστόσο, η Νέα Ζηλανδία κατηγορεί την κυβέρνηση των Νήσων Κουκ ότι δεν ενημέρωσε επαρκώς για τις προθέσεις της. «Η απόφαση αυτή μας αιφνιδίασε», δήλωσε ο Πίτερς, προσθέτοντας ότι οι Νεοζηλανδοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν επί μήνες να λάβουν πληροφορίες για τις κινήσεις της κυβέρνησης των Νήσων Κουκ χωρίς επιτυχία.

Επιπλέον, ο Πίτερς αμφισβήτησε δηλώσεις του Μπράουν που υποστήριζαν ότι οι Νήσοι Κουκ συμβάλλουν με πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στη νεοζηλανδική οικονομία, λέγοντας πως δεν γνωρίζει την πηγή των συγκεκριμένων αριθμών. «Αυτές οι δηλώσεις είναι υπερβολικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σχολίασε. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει στηρίξει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής υπογράφοντας συμφωνίες για τη στήριξη των πτήσεων της Air New Zealand, ενώ συνεργάζεται για την υδροδότηση της χώρας. Τόνισε δε ότι κάποια έργα της Κίνας στην περιοχή έχουν αποτύχει.

Η αυξανόμενη κινεζική επιρροή στις χώρες του Ειρηνικού αποτελεί πηγή ανησυχίας για τη Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες της Δύσης. Στο παρελθόν, η Νέα Ζηλανδία είχε αντιδράσει έντονα σε συμφωνίες όπως αυτή μεταξύ Κίνας και Νήσων του Σολομώντα. Ο Πίτερς σημείωσε ότι οι όποιες κινήσεις των Νήσων Κουκ πρέπει να ελέγχονται ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η συνεργασία προς όφελος και των δύο χωρών.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τις σχέσεις των δύο χωρών να δοκιμάζονται. Οι Νήσοι Κουκ προσπαθούν να ενισχύσουν την εθνική τους ταυτότητα και να ισορροπήσουν μεταξύ των ιστορικών τους δεσμών με τη Νέα Ζηλανδία και της επιρροής της Κίνας, γεγονός που αναμένεται να κρίνει το μέλλον της στρατηγικής τους πορείας.

 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλικές παραλίες σε κρίση: Ομπρέλες-χρυσάφι αδειάζουν τις ακτές

Διεθνή / Ιταλικές παραλίες σε κρίση: Ομπρέλες-χρυσάφι αδειάζουν τις ακτές

Οργή στην Ιταλία για τις εξωφρενικές τιμές στις παραλίες. Ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες φτάνουν έως και 117€ την ημέρα, με τις οικογένειες να εγκαταλείπουν τα beach clubs. Πώς η κρίση μισθών και η πολιτική αντιπαράθεση αλλάζουν το καλοκαίρι των Ιταλών
LIFO NEWSROOM
Το Πεντάγωνο μπλοκάρει την Ουκρανία: Γιατί οι ΗΠΑ δεν την αφήνουν να χτυπήσει τη Ρωσία με ATACMS

Διεθνή / Το Πεντάγωνο μπλοκάρει την Ουκρανία: Γιατί οι ΗΠΑ δεν την αφήνουν να χτυπήσει τη Ρωσία με ATACMS

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων στη Ρωσία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ξεκίνησε νέα μυστική αποστολή

Διεθνή / Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ξεκίνησε νέα μυστική αποστολή

Το X-37B, το μυστικό διαστημικό αεροσκάφος του Πενταγώνου, εκτοξεύτηκε με πύραυλο της SpaceX από το Κένεντι - Η αποστολή του παραμένει άκρως απόρρητη, με στόχο δοκιμές σε τεχνολογίες αιχμής
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Διεθνή / Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία αυξάνει δραστικά τις αμυντικές δαπάνες, χαλαρώνει τον «φρένο χρέους» και δανείζεται μαζικά, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον της οικονομίας
LIFO NEWSROOM
Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM