Θηριωδία στο Σουδάν: Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές - 2.000 νεκροί από συγκρούσεις

Θηριωδία στο Σουδάν: Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές - 2.000 νεκροί από συγκρούσεις Facebook Twitter
Κάτοικοι στέκονται δίπλα στα σπίτια τους που υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα επίθεσης των υποστηριζόμενων από τη Ρουάντα ανταρτών M23 / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές στο χάος που επικράτησε όταν υποστηριζόμενοι από τη Ρουάντα αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Γκόμα στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα θύματα της επίθεσης ήταν γυναίκες κρατούμενες στη φυλακή Munzene της Γκόμα, από την οποία έγινε μαζική απόδραση, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ.

H αναπληρωτής επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στην Γκόμα, Βίβιαν βαν ντε Περ, δήλωσε ότι ενώ αρκετές χιλιάδες άνδρες κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη φυλακή, η πτέρυγα των γυναικών πυρπολήθηκε.

Εικόνες που ελήφθησαν λίγο μετά την άφιξη των υποστηριζόμενων από τη Ρουάντα ανταρτών της Μ23 στο κέντρο της Γκόμα δείχνουν τεράστιες στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από τη φυλακή το πρωί της 27ης Ιανουαρίου.

Αν και ελάχιστες λεπτομέρειες γύρω από το περιστατικό είναι γνωστές, η θηριωδία είναι πιθανότατα η χειρότερη από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τη M23 στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν τη φυλακή για να ερευνήσουν περαιτέρω λόγω των περιορισμών που επέβαλαν οι αντάρτες M23, πράγμα που σημαίνει ότι η ταυτότητα των δραστών παραμένει ασαφής.

Η M23 είναι μία από τις ισχυρότερες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό Κονγκό και υποστηρίζεται από περίπου 4.000 στρατιώτες της Ρουάντα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Οι αντάρτες είχαν καταλάβει την Γκόμα και το 2012, σε μια σύγκρουση με εθνοτικά κίνητρα, αλλά τότε παρέμειναν στην πόλη για λίγες μόνο ημέρες.

Χιλιάδες πτώματα δεν έχουν ακόμη ταφεί

Την Τρίτη, προέκυψε ότι περίπου 2.000 πτώματα περιμένουν ακόμη την ταφή τους στην Γκόμα, αφού οι μαχητές της Μ23 κατέλαβαν την πόλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειο Κίβου της ΛΔΚ, στις 27 Ιανουαρίου.

H Βαν ντε Περ, η οποία τώρα βρίσκεται στην Γκόμα μαζί με ειρηνευτικά στρατεύματα του ΟΗΕ που έχουν αναπτυχθεί για την προστασία των πολιτών, δήλωσε: «Υπήρξε μια μεγάλη απόδραση 4.000 φυλακισμένων που δραπέτευσαν. Μερικές εκατοντάδες γυναίκες βρίσκονταν επίσης σε αυτή τη φυλακή»

Θηριωδία στο Σουδάν: Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές - 2.000 νεκροί από συγκρούσεις Facebook Twitter
Εικόνες από την Γκόμα μετά τις συγκρούσεις / Φωτ: EPA, αρχείου

«Τις βίασαν όλες και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στη γυναικεία πτέρυγα. Όλες πέθαναν στη συνέχεια».

Αυτή την εβδομάδα το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) προειδοποίησε ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως όπλο από αντίπαλες ένοπλες ομάδες στην Γκόμα.

Η πόλη, στην οποία ζουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της M23. Αλλά σε μια απρόβλεπτη εξέλιξη αργά τη Δευτέρα, η πολιτοφυλακή ανακοίνωσε μονομερή «κατάπαυση του πυρός».

Μέχρι τότε, υπήρχαν αυξανόμενοι φόβοι ότι η Ρουάντα ήταν αποφασισμένη να πάρει στον έλεγχο της περισσότερα εδάφη από την πολύ μεγαλύτερη γειτονική της χώρα.

Θηριωδία στο Σουδάν: Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές - 2.000 νεκροί από συγκρούσεις Facebook Twitter
Εικόνες από την Γκόμα μετά τις συγκρούσεις / Φωτ: EPA, αρχείου

Απαντώντας στην είδηση της απροσδόκητης κατάπαυσης του πυρός, η Βαν ντε Περ δήλωσε «Ελπίζω να παραμείνει έτσι. Αν υποχωρήσουν, αυτό είναι ένα καλό νέο. Διαφορετικά, θα έχουμε μια νέα σύγκρουση με δυνητικά χιλιάδες επιπλέον θανάτους».

Η Ρουάντα αρνείται ότι στηρίζει τη M23

Παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο, η Ρουάντα αρνείται ότι υποστηρίζει τη M23 ή ότι οι δυνάμεις της έχουν περάσει στο ανατολικό Κονγκό.

Ωστόσο, η Βαν ντε Περ, μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που είναι γνωστή ως Monusco, ισχυρίστηκε ότι οι συνάδελφοί της είχαν εντοπίσει στρατιώτες της Ρουάντα κατά τη διάρκεια περιπολιών.

Θηριωδία στο Σουδάν: Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές - 2.000 νεκροί από συγκρούσεις Facebook Twitter
Εικόνες από την Γκόμα μετά τις συγκρούσεις / Φωτ: EPA, αρχείου

Η Βαν ντε Περ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αυξήσει την πίεση στη Ρουάντα. «Πρέπει πραγματικά να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και αυτό είναι εφικτό μόνο αν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλες σημαντικές χώρες ασκήσουν αρκετή πίεση στη Ρουάντα και το Κονγκό», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι βρισκόταν σε «συνεχή διάλογο» με τους αξιωματικούς της M23 που είναι υπεύθυνοι για την Γκόμα και ότι οι ανθρωπιστικές συνθήκες στην πόλη ήταν τραγικές.

Η διέλευση από την πόλη ήταν δύσκολη, είπε. «Μας επιτρέπουν [οι M23] να φέρνουμε τρόφιμα και νερό στις βάσεις μας, αλλά πέρα από αυτό, κινούμαστε με δυσκολία».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM
Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Διεθνή / Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Οι γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών SDF στη βόρεια Συρία εκπαιδεύονται με πλήρη στρατιωτική εξουσία, συγκρούονται με περιορισμούς της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να προωθούν το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
LIFO NEWSROOM