Σουηδία: Υποψίες για «ξένη δύναμη» στη δολοφονία Ιρακινού πρόσφυγα που δικάζονταν για καύση του Κορανίου

Σουηδία: Υποψίες για «ξένη δύναμη» στη δολοφονία Ιρακινού πρόσφυγα που δικάζονταν για καύση του Κορανίου Facebook Twitter
0

Πέντε συλλήψεις μετά τη δολοφονία του Σαλουάν Μομίκα, ο οποίος φέρεται να πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης στο TikTok, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου στη Σουηδία

Πέντε άτομα συνελήφθησαν στη Σουηδία μετά τη δολοφονία του Ιρακινού πρόσφυγα και ακτιβιστή Σαλουάν Μομίκα, ο οποίος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις το 2023 καίγοντας αντίτυπα του Κορανίου σε δημόσιες διαδηλώσεις. Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες πριν το δικαστήριο ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την υπόθεση του, όπου κατηγορούνταν για «υποκίνηση μίσους κατά εθνοτικής ή εθνικής ομάδας».

Ο Μομίκα, 38 ετών, δολοφονήθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε σπίτι στην πόλη Σέντερτελιε, κοντά στη Στοκχόλμη. Η αστυνομία επιβεβαίωσε τον θάνατό του, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο δράστης είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η δολοφονία να συνδέεται με ξένο κράτος. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εμπλακεί βαθιά στην υπόθεση, καθώς υπάρχει προφανής κίνδυνος σύνδεσης με ξένη δύναμη», δήλωσε την Πέμπτη.

Η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης για να εκτιμήσει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην εθνική ασφάλεια.

Δολοφονία σε ζωντανή μετάδοση στο TikTok

Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο Μομίκα βρισκόταν σε ζωντανή μετάδοση στο TikTok όταν πυροβολήθηκε. Βίντεο που είδε το πρακτορείο Reuters δείχνει αστυνομικούς να σηκώνουν ένα κινητό τηλέφωνο και να τερματίζουν μια livestream που φαίνεται να προερχόταν από τον λογαριασμό του.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος στην ίδια δίκη δημοσίευσε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) γράφοντας: «Είμαι ο επόμενος».

Το 2023, η Σουηδία αύξησε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο και προειδοποίησε για κινδύνους εναντίον Σουηδών εντός και εκτός χώρας, μετά από σειρά δημοσίων καύσεων του Κορανίου, πολλές από τις οποίες είχαν πραγματοποιηθεί από τον Μομίκα.

Η σουηδική κυβέρνηση είχε καταδικάσει τις καύσεις, αν και αρχικά τις είχε αντιμετωπίσει ως προστατευόμενη έκφραση ελευθερίας του λόγου. Παράλληλα, οι σουηδικές αρχές είχαν προσπαθήσει να απελάσουν τον Μομίκα, καθώς φέρεται να είχε δώσει ψευδείς πληροφορίες στην αίτησή του για άσυλο. Ωστόσο, η απέλαση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς κρίθηκε ότι εάν επέστρεφε στο Ιράκ, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση.

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM