Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Άτιτλο, 11 Ιουλίου 1961, παστέλ σε χαρτί (30.5 cm x 22.9 cm).

Τα παστέλ ως διέξοδοι και ο τρυφερός σαν σάρκα μπρούντζος στο έργο του Λουκά Σαμαρά

0

Η γκαλερί 25 Newbury στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει την έκθεση «Lucas Samaras: Chalk and Bronze», μια παρουσίαση δύο διακριτών αλλά αλληλένδετων σωμάτων εργασίας του Λουκά Σαμαρά, ο οποίος αποτελεί κεντρική μορφή στην αβανγκάρντ σκηνή της Νέας Υόρκης. Η έκθεση φέρνει σε διάλογο μια επιλογή από περισσότερα από δύο δωδεκάδες ζωηρά, αδημοσίευτα παστέλ από τη δεκαετία του 1960 με μια σειρά από αναπαραστατικά γλυπτά από μπρούντζο, τα οποία δημιούργησε ο Σαμαράς στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ο Λουκάς Σαμαράς άρχισε να χρησιμοποιεί τα παστέλ σε νεαρή ηλικία, εν μέρει ως μέσο επικοινωνίας. Όταν η οικογένειά του μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1940, για να ξεφύγει από τον Εμφύλιο που μαινόταν στην Ελλάδα, ο Σαμαράς δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά και είδε τα παστέλ σαν διέξοδο για να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο και τα συναισθήματά του.

Καθώς ένα παστέλ πρόσωπο διαλύεται σε πολύχρωμες ακτίνες φωτός, ένα μπρούντζινο σώμα παίρνει μορφή από το πρωτογενές του έδαφος, παράγοντας μια αίσθηση αγώνα, ένα απόσταγμα της διαρκούς έρευνας του Σαμαρά για τη φύση της αυτογνωσίας και της ενσωμάτωσης.

«Η τέχνη ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω χωρίς να μιλήσω», έλεγε σε μια συνέντευξή του. «Απλώς μου έδιναν χαρτί και παστέλ και έπιανα να ζωγραφίσω». Το ενδιαφέρον του για τα παστέλ διήρκεσε σε όλη τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Rutgers, όπου σπούδασε υπό την καθοδήγηση των σημαντικών καλλιτεχνών Allan Kaprow και George και Helen Segal.

Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Reclining Curvaceous VII, 1981.

Είναι γνωστός για τον καθοριστικό του ρόλο στην εμφάνιση και παρουσίαση των Happenings στα τέλη της δεκαετίας του 1950, για τα αινιγματικά του γλυπτικά κουτιά και τις καρέκλες, καθώς και για την εκτενή και πολυμορφική φωτογραφική του πρακτική, αλλά το λιγότερο γνωστό έργο του Σαμαρά σε παστέλ θεωρείται ουσιώδες για την καλλιτεχνική του πρακτική.

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα παστέλ είναι η βάση του έργου του Σαμαρά», εξηγεί ο Arne Glimcher, επιμελητής της έκθεσης και φίλος και ατζέντης του καλλιτέχνη για πάνω από 50 χρόνια. «Στα παστέλ εφηύρε όχι μόνο την παλέτα του, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του».

Ο Σαμαράς παρουσίασε τα πρώτα του παστέλ στην Green Gallery της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Πιο πρόσφατα, αυτά τα έργα αποτέλεσαν το θέμα μιας μεγάλης έκθεσης το 2016 στη Morgan Library. Η επιλογή των παστέλ που περιλαμβάνονται στην έκθεση αυτή αντανακλά το βαθύ ενδιαφέρον του Σαμαρά για τις έντονες χρωματικές δυνατότητες και τη σαν πούδρα ή αλεύρι υλικότητα του μέσου.

Πολλά από τα έργα περιλαμβάνουν αυτοπροσωπογραφίες, όπου τα πρόσωπα ή τα μέλη του σώματος εμφανίζονται κατακερματισμένα ή στρεβλωμένα, να απεικονίζονται σε έντονη αντίθεση και σε μονοχρωματικό φόντο. Σε άλλα έργα, το πρόσωπο συγχωνεύεται πρισματικά με το περιβάλλον του, μετακινώντας τη σταθερότητα των ορίων μεταξύ του σώματος και του κόσμου.

Ακούραστος και συνεχώς εξελισσόμενος στην αναζήτηση της φορμαλιστικής εξέλιξης, ο Σαμαράς στράφηκε στο μέσο του μπρούντζου σε μερικές μόνο περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της μακράς του καριέρας. Τη σειρά έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση τη δημιούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν εξερευνούσε τις ανησυχίες για τη σάρκα και τη φιγούρα μέσα από μια σχεδόν αλχημική επεξεργασία του μετάλλου.

Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Άτιτλο, 12 Μαρτιου 1962, παστέλ σε χαρτί (31.1 cm x 22.9 cm).
Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Untitled, n.d.

Όπως και τα πρώιμα παστέλ του, στα μπρούντζινα γλυπτά δημιουργεί την αίσθηση του μαλακού σώματος, μεταμορφώνοντας απίθανα τη σκληρότητα του μετάλλου στην τρυφερότητα της σάρκας. Το αποτέλεσμα αυτής της περιόδου δημιούργησε ένα σώμα με κάποια από τα ελάχιστα αναπαραστατικά έργα του που δεν είναι αυτοπροσωπογραφίες.

Αντίθετα, φαίνεται να αναφέρονται σε μια πιο γενικευμένη αντίληψη της ανθρώπινης κατάστασης – το πώς μπορεί να φαίνεται ή να νιώθει όταν κατοικεί κανείς το σώμα του, ενώ ο καλλιτέχνης επιχειρεί να εξωτερικεύσει μια απρόσιτη εσωτερικότητα. Αν τα παστέλ ενσωματώνουν διαλογισμούς για μια ζωντανή μορφή ζωής που γίνεται τέχνη, τα μπρούντζινα γλυπτά εκπροσωπούν τα στρεβλωμένα αντίγραφά τους.

Μικρής κλίμακας αλλά γεμάτες συναισθηματική ένταση, οι μπρούντζινες φιγούρες του Σαμαρά προσφέρουν οράματα στρεβλωμένων ή ίσως λιωμένων σωμάτων. Συχνά επικαλυμμένα με ασημί ή χρυσό, ακολουθούν τον τρόπο που διπλώνει η σάρκα, αναπαύονται μόνες ή εμφανίζονται ενωμένες η μία με την άλλη. Σε τρυφερές στιγμές, με τα σώματα αγκαλιασμένα και με το θολό και λαμπερό φως του μετάλλου, τα όρια μεταξύ αγωνίας και έκστασης, μεταξύ του εαυτού και του άλλου, αρχίζουν να διαλύονται.

Αυτές οι δυο ενότητες έργων παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί από την έκθεση του 1982 στην Pace Gallery, αλληλεπιδρούν και αλληλοσυμπληρώνονται. Μαζί, αντανακλούν την αδιάκοπη εξερεύνηση του καλλιτέχνη για το πώς είναι να κατοικεί κανείς το ίδιο του το σώμα, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Καθώς ένα παστέλ πρόσωπο διαλύεται σε πολύχρωμες ακτίνες φωτός, ένα μπρούντζινο σώμα παίρνει μορφή από το πρωτογενές του έδαφος, παράγοντας μια αίσθηση αγώνα, ένα απόσταγμα της διαρκούς έρευνας του Σαμαρά για τη φύση της αυτογνωσίας και της ενσωμάτωσης.

Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Sculpture Table,1981 (detail).
Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Woman with Large Hand and Extra Head, 1981.
Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Chair with Four Figures, 1983, cast bronze (83.8 cm, 44.4 cm x 48.3 cm).

Οι θεματικές της αυτοαναπαράστασης, της αυτοεξερεύνησης και της ταυτότητας αποτέλεσαν κινητήριο δύναμη πίσω από την πρακτική του Λουκά Σαμαρά, η οποία, στην αρχή της δεκαετίας του 1960, προώθησε τη σουρεαλιστική ιδεολογία ενώ πρότεινε μια ριζική απόκλιση από τα κυρίαρχα θέματα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και της ποπ αρτ.

Όταν άρχισε να ζωγραφίζει αυτοπροσωπογραφίες και στράφηκε στη χρήση των παστέλ, βρήκε το μέσο που του επέτρεπε να εργάζεται γρήγορα, εξερευνώντας τις αναπαραστατικές και γεωμετρικές μορφές με πλούσια χρώματα και μαλακή υφή, χαρακτηριστικά που επανεμφανίστηκαν σε όλη του την πρακτική. Σύντομα στράφηκε σε αντικείμενα, δημιουργώντας κατασκευασμένα ανάγλυφα και κουτιά από στοιχεία που συνέλεγε από το άμεσο περιβάλλον του και από καταστήματα, μαχαιροπίρουνα, καρφιά, καθρέφτες, πολύχρωμα νήματα και φτερά.

Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, 11 Ιουνίου - 4 Αυγούστου, 1962, παστέλ σε χαρτί, (30.8cm x 22.9cm).

Η τέχνη του, η οποία κινήθηκε προς την αυτοαντανάκλαση, βρήκε εξέλιξη στα πρώτα του έργα με καθρέφτες, την αυτοπροσωπογραφία του και την πιο πρόσφατη χρήση ψηφιακών αντανακλάσεων σε καθρέφτες, που λειτουργεί ως επέκταση του σώματός του, υπογραμμίζοντας τις μεταμορφωτικές δυνατότητες της καθημερινότητας – μια αληθινή συγχώνευση τέχνης και ζωής.

Το 1969, ο Σαμαράς άρχισε να επεκτείνει τη χρήση της φωτογραφίας, πειραματιζόμενος με την κάμερα Polaroid 360, η οποία ανταποκρινόταν στην ανάγκη του για άμεση έκφραση. Η καινοτομία του εξελίχθηκε με τη χρήση της Polaroid SX-70 το 1973, σε έναν συνδυασμό αυτοπροσωπογραφίας και αφαίρεσης, δημιουργώντας εικόνες μέσω της χρήσης της υγρής βαφής με στυλό ή δάχτυλο πριν τα χημικά στεγνώσουν.

Από αυτή τη διαδικασία πέρασε στην ψηφιακή τέχνη το 1996, όταν απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή και άρχισε να πειραματίζεται με εκτυπωμένα κείμενα σε χαρτί γραφομηχανής. Μέχρι το 2002, είχε αποκτήσει ψηφιακή κάμερα και η χρήση του Photoshop έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της πρακτικής του. Οι τεχνολογίες αυτές οδήγησαν στα «Photofictions» (2003), μια σειρά έργων που χαρακτηρίζεται από παραμορφωμένες αυτοπροσωπογραφίες και ψυχεδελικά τοπία.

Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Άτιτλο, 7 Mάη, 1962, παστέλ σε χαρτί (30.5 cm x 22.9 cm).
Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Άτιτλο, 13 Μαρτίου, 1962.
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ