Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Τα στρώματα πάγου που λιώνουν συχνά θεωρούνται συνώνυμα με την κλιματική αλλαγή στα μέσα ενημέρωσης, με υποβλητικές εικόνες μοναχικών πολικών αρκούδων να επιπλέουν σε ολοένα συρρικνούμενες «σχεδίες πάγου». Ενώ συνήθως αναφέρονται επιπτώσεις όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι αλλαγές αλατότητας, μια λιγότερο γνωστή συνέπεια είναι η επίδραση στα ηφαίστεια.

Κατά τη διάρκεια της εξαφάνισης των παγετώνων, το λιώσιμο των στρωμάτων πάγου πάχους χιλιομέτρων μειώνει τη μάζα που βαραίνει τη γη, γεγονός που οδηγεί σε ανύψωση. Αυτό μεταβάλλει την πίεση μέσα στους θαλάμους μάγματος που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της Γης, προκαλώντας ηφαιστειακές εκρήξεις.

Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Geochemistry, Geophysics, Geosystems, υποδηλώνει ότι η μαζική εκφόρτωση λόγω τήξης των στρωμάτων πάγου της Ανταρκτικής (ισοστατική ανάκαμψη) θα προκαλέσει εκρήξεις μεγαλύτερης συχνότητας και μεγέθους στο Σύστημα Ρηγμάτων της δυτικής Ανταρκτικής, μια από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές επαρχίες της Γης με περισσότερες από 100 εστίες εκρήξεων.

Η ερευνήτρια Allie Coonin, από το Πανεπιστήμιο Brown, και οι συνεργάτες της διερεύνησαν την αλληλεπίδραση των παγετώνων και του ηφαιστείου κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων κύκλων παγετώνων του πλανήτη (κατά τα τελευταία 150.000 χρόνια). Οι επιστήμονες έκαναν 4.000 προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να εξετάσουν πώς το λιώσιμο του στρώματος πάγου επηρεάζει τα θαμμένα ηφαίστεια της Ανταρκτικής.

Καθώς λιώνει το στρώμα πάγου, μειώνεται η ποσότητα της μάζας που πιέζει προς τα κάτω την επιφάνεια, γεγονός που δημιουργεί ένα ανυψωτικό αποτέλεσμα στο υπέδαφος. Αυτό, με τη σειρά του, επιτρέπει στους θαλάμους μάγματος να διαστέλλονται βαθιά μέσα στην Ανταρκτική, επιταχύνοντας τις διαδικασίες που οδηγούν σε ηφαιστειακή έκρηξη με την άσκηση πίεσης στα τοιχώματα του θαλάμου και την απελευθέρωση αερίων παγιδευμένων μέσα στο μάγμα. Όταν εκρήγνυνται τα ηφαίστεια, αυτό οδηγεί σε περισσότερη τήξη στην επιφάνεια και η διαδικασία ξεκινά από την αρχή.

Τα πράγματα περιπλέκουν ακόμη περισσότερο οι επιπτώσεις των αυξανόμενων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις ανατροφοδοτήσεις λευκάγειας πάγου (λευκαύγεια είναι το μέτρο της ανακλαστικότητας μιας επιφάνειας ή ενός σώματος), όπου τα φύλλα πάγου μειώνουν την ποσότητα της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας που ανακλάται πίσω στο διάστημα (υπάρχει λιγότερη «λευκή» ανακλαστική επιφάνεια σε σύγκριση με τη «σκοτεινή» επιφάνεια που απορροφά), η οποία θερμαίνει την ατμόσφαιρα και επιδεινώνει την τήξη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου που έχει ήδη βιώσει το Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά για χιλιάδες χρόνια. Επομένως, η κατανόηση της ευαισθησίας αυτής της εκφόρτωσης μάζας πάγου του Φύλλου Πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής στους θαλάμους μάγματος έχει σημαντικές συνέπειες για την ακριβή πρόβλεψη των μελλοντικών συνεπειών στα διασυνδεδεμένα γεωλογικά συστήματα της Γης.

Με πληροφορίες από Phys.org

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM