Συρία: Υποψίες ότι ο Άσαντ διέφυγε στη Ρωσία ― Το αεροπλάνο του εξαφανίστηκε από τα ραντάρ

Συρία: Υποψίες ότι ο Άσαντ διέφυγε στη Ρωσία, καθώς το αεροπλάνο του εξαφανίστηκε από τα ραντάρ Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Οι δυνάμεις των ανταρτών της Συρίας εισήλθαν στη Δαμασκό νωρίς το πρωί της Κυριακής και ανακοίνωσαν το τέλος του καθεστώτος Άσαντ μετά από 54 χρόνια διακυβέρνησης από την ίδια οικογένεια.  

Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο και έφυγε από τη Δαμασκό για άγνωστο προορισμό την Κυριακή, δήλωσαν στο Reuters δύο ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, ενώ το αεροπλάνο του φέρεται να εξαφανίστηκε από τα ραντάρ και ενδέχεται να συνετρίβη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα με μεταμεσονύκτια πτήση από τη Δαμασκό προς τη ρωσική αεροπορική βάση Hmeimim, με σκοπό να συνεχίσει από εκεί προς τη Μόσχα. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί τι συνέβη μετά την απογείωση της πτήσης, εγείροντας ερωτήματα για το πού βρίσκεται.

Ένα συριακό αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Δαμασκού περίπου την ώρα που αναφέρθηκε ότι η πρωτεύουσα καταλήφθηκε από τους αντάρτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου Flightradar. Το αεροσκάφος αρχικά πέταξε προς την παράκτια περιοχή της Συρίας, προπύργιο της αίρεσης των Αλαουιτών του Άσαντ, αλλά στη συνέχεια έκανε μια απότομη στροφή και πέταξε προς την αντίθετη κατεύθυνση για λίγα λεπτά πριν εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Η Telegraph δεν μπόρεσε να εξακριβώσει αμέσως ποιοι επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Συρία: Θρίλερ με το αεροπλάνο του Άσαντ

Πολλά ισραηλινά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούνται αξιωματούχους που λένε ότι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται ο ανατραπείς πρόεδρος Άσαντ. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla αναφέρει ότι σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, ο Άσαντ πέταξε από τη Δαμασκό προς τη ρωσική αεροπορική βάση Hmeimim, με σκοπό να συνεχίσει από εκεί προς τη Μόσχα. 

Δύο συριακές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα ο Άσαντ να σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, καθώς ήταν μυστήριο γιατί το αεροπλάνο έκανε αιφνιδιαστική στροφή και εξαφανίστηκε από τον χάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου Flightradar. «Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, ενδεχομένως ο αναμεταδότης απενεργοποιήθηκε, αλλά πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε...», δήλωσε μια συριακή πηγή χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Ρωσία στέκεται εδώ και καιρό στο πλευρό του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου από το 2011 και το πρωί της Κυριακής, η πρεσβεία της στην Αίγυπτο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατακεραύνωνε τους αντάρτες, κατηγορώντας για την κατάληψη της εξουσίας τον αρχιεχθρό της, τις ΗΠΑ. «Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Συρία, η πρωτεύουσα αυτής της αραβικής χώρας έχει καταληφθεί από τρομοκράτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από εξωτερικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Θέλουν πεισματικά να καταστρέψουν το συριακό κράτος και να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, φέρνοντας περισσότερα δεινά στους Άραβες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Κρις Ντόιλ, ειδικός σε θέματα Συρίας και διευθυντής του Συμβουλίου Αραβοβρετανικής Κατανόησης, δήλωσε ότι υπάρχουν περιορισμένα μέρη για να κρυφτεί ο Άσαντ. «Υπάρχουν σαφείς λόγοι να υποπτευόμαστε τη Μόσχα και μάλλον θα πόνταρα τα χρήματά μου σε αυτό», δήλωσε στην Telegraph. «Πρέπει να πάει κάπου που να αισθάνεται ασφαλής και όπου δεν θα παραδοθεί σε διεθνές ποινικό δικαστήριο, ένα μέρος που θα τον προστατεύει. Στο μυαλό μου, η Μόσχα θα είναι αυτό το μέρος» συνέχισε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM