Νότια Κορέα: Η πολιτική κρίση «παγώνει» τη βιομηχανία της K-Pop προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις

Νότια Κορέα: Η πολιτική κρίση «παγώνει» τη βιομηχανία της K-Pop προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις Facebook Twitter
Η Jisco των Blackpink
0

Η στρατιωτική νομοθεσία που επέβαλε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ, αλλά εν τέλει δεν πέρασε από το Κοινοβούλιο, δεν έχει μόνο πολιτικές συνέπειες, αλλά αγγίζει και τη διεθνώς αναγνωρισμένη βιομηχανία της K-Pop. 

Το φαινόμενο που αποτελεί σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και "ήπιας ισχύος" για τη χώρα, τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστολής.

Μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες όπως η HYBE, η SM Entertainment, η JYP Entertainment και η YG Entertainment, έχουν δεχτεί κλήσεις που ζητούν από καλλιτέχνες να ακυρώσουν εμφανίσεις, να αποφεύγουν δημόσιες εκδηλώσεις και να μην σχολιάζουν πολιτικά θέματα. Παρότι αυτές οι "συστάσεις" παρουσιάζονται ως προαιρετικές, πηγές αναφέρουν ότι η πίεση είναι σαφής.

Προγραμματισμένες συναυλίες και εκδηλώσεις από κορυφαία ονόματα όπως οι BTS, οι BLACKPINK και οι TWICE έχουν ήδη ακυρωθεί. Αναβλήθηκαν επ’ αόριστον η πολυαναμενόμενη παρουσίαση του νέου άλμπουμ των BLACKPINK και μια εκδήλωση για τους θαυμαστές των SEVENTEEN. Μικρότερα συγκροτήματα και ανεξάρτητοι καλλιτέχνες επίσης αναγκάστηκαν να ακυρώσουν εμφανίσεις, ενώ οι χώροι διεξαγωγής κλείνουν.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια καθυστέρηση, αλλά για φίμωση των φωνών τους», σχολίασε η πολιτιστική αναλύτρια Κιμ Εουν-Τζι. «Η K-Pop πάντα εκπροσωπούσε την ελευθερία, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα, και τώρα καταστέλλεται».

Οι θαυμαστές της K-Pop αντέδρασαν άμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χάσταγκ όπως το #SaveKPop και το #DemocracyInKorea έγιναν παγκόσμια trend, ενώ διεθνείς θαυμαστές ενώθηκαν με εγχώριες φωνές, ζητώντας διαφάνεια και αυτοσυγκράτηση.

«Είναι συντριπτικό», δήλωσε η 19χρονη Λίνα Παρκ, θαυμάστρια των BLACKPINK από το Μπουσάν. «Η K-Pop αφορά τη σύνδεση με τον κόσμο, και αυτό μοιάζει σαν να χάνεται αυτή η σύνδεση».

Η κρίση, που έχει παγώσει τη δραστηριότητα της βιομηχανίας, αφήνει βαθύ αποτύπωμα όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά και στην εικόνα της Νότιας Κορέας διεθνώς.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Διεθνή / Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, χιλιάδες τρανς άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με αποπομπή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ξανά την απαγόρευση συμμετοχής τους. Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες τους
LIFO NEWSROOM
Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM