Πώς το Χαλάνδρι προσπαθεί να καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων

Πώς το Χαλάνδρι προσπαθεί να καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων Facebook Twitter
Το ψωμί που παρασκεύασε το αρτοποιείο BREAD BC από τη χρησιμοποιημένη βύνη της ζυθοποιίας περιέχει δίκοκκο πιτυρούχο αλεύρι.
0

ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια food upcycling, ανοίγοντας ένα νέο δημιουργικό μονοπάτι στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, ένα ζήτημα που αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

Ο δήμος Χαλανδρίου, δύο εργαστήρια της Σχολής Χημικών του ΕΜΠ και η συνεργασία δύο τοπικών επιχειρήσεων, μιας μικροζυθοποιίας και ενός αρτοποιείου, κατάφεραν να δημιουργήσουν δύο νέα προϊόντα «ανωκύκλωσης» (food upcycling), με στόχο την αποτροπή της απώλειας τροφίμων. Τα ψωμιά που περισσεύουν γίνονται η πρώτη ύλη για την παραγωγή μπίρας και, αντίστοιχα, η χρησιμοποιημένη βύνη της ζυθοποιίας γίνεται το βασικό υλικό για ένα νέο ψωμί. 

Η κυριολεκτική μετάφραση της λέξης upcycling είναι «αναβαθμιστική ανακύκλωση». Επί της ουσίας, όμως, η «διατροφική ανωκύκλωση», όπως συνήθως μεταφέρεται στη γλώσσα μας ο όρος «food upcycling», αναφέρεται στην παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας που προέκυψαν από διατροφικά υποπροϊόντα, τα οποία προήλθαν από την παραγωγή κάποιων άλλων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα υποπροϊόντα αυτά είναι η χρησιμοποιημένη βύνη και τα υπολείμματα των ψωμιών.

Το ψωμί που παρασκεύασε το αρτοποιείο BREAD BC από τη χρησιμοποιημένη βύνη της ζυθοποιίας περιέχει δίκοκκο πιτυρούχο αλεύρι. Λόγω της επεξεργασμένης βύνης, είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Η διαδικασία της παραγωγής του τυποποιείται αυτό το διάστημα με τη συνδρομή δύο εργαστηρίων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Έως τα τέλη Δεκεμβρίου το προϊόν θα βρίσκεται στις αρτοθήκες του αρτοποιείου. Αντίστοιχα, η ζυθοποιία Αναστασίου δημιούργησε μια μπίρα που ζυθοποιήθηκε από υπολείμματα ψωμιού.

Πώς το Χαλάνδρι προσπαθεί να καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων Facebook Twitter
Έως τα τέλη Δεκεμβρίου το προϊόν θα βρίσκεται στις αρτοθήκες του αρτοποιείου.

Στο Χαλάνδρι το πρώτο εργαστήριο «ανωκύκλωσης»

Το πρώτο εργαστήριο «ανωκύκλωσης» που οργανώθηκε στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) στήθηκε στο Χαλάνδρι και όχι αδίκως. Ο δήμος Χαλανδρίου πριν από δύο χρόνια σύστησε μια Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων.

 Γεράσιμος Λυμπεράτος,
Γεράσιμος Λυμπεράτος

Ψυχή της μονάδας αυτής είναι ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα κυκλικής οικονομίας του δήμου και καθηγητής του ΕΜΠ. Μας εξήγησε ότι «η μονάδα αποτροπής απωλειών τροφών έχει πραγματοποιήσει σημαντικές μετρήσεις των τροφίμων που απορρίπτονται από τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τα καταστήματα εστίασης και τα νοικοκυριά της πόλης, ενώ έχει ήδη υλοποιήσει σημαντικές δράσεις για την πρόληψη των απωλειών τροφίμων, όπως ευαισθητοποίηση των πολιτών με δράσεις μαγειρικής zero waste και με παραγωγή εντύπου που περιέχει συνταγές οι οποίες αξιοποιούν τα τρόφιμα που έχουν ξεχαστεί στο ψυγείο ή την κουζίνα μας». 

Πώς αξιοποιείται το πλεόνασμα τροφών

Ο Γεράσιμος Λυμπεράτος υποστηρίζει ότι ο δήμος Χαλανδρίου προσπαθεί «για τη βέλτιστη αξιοποίηση του αναπόφευκτου πλεονάσματος τροφών που δημιουργείται στην αλυσίδα τροφών». Αυτό έχει επιτευχθεί μέσα από τη αναδιανομή τροφίμων, πριν αυτά φτάσουν στην ημερομηνία λήξης τους. 

Ο δήμος κατάφερε, σε συνεννόηση με τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, το πλεόνασμα αυτών των τροφίμων να κατευθύνεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η «ανωκύκλωση» (food upcycling) των παραπροϊόντων επιχειρήσεων είναι το νέο εγχείρημα και το πρώτο δείγμα είναι αυτή η συνεργασία ζυθοποιίας - αρτοποιίας: «Έχοντας ήδη κατακτήσει σημαντική τεχνογνωσία στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων, ο δήμος προχωρά ένα βήμα παραπέρα με την αποτροπή της δημιουργίας τους», αναφέρει ο Γ. Λυμπεράτος.

Το εγχείρημα του upcycling δεν ήταν εύκολο, όπως εξήγησαν οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν. Για τον Περικλή Βούρθη, ιδιοκτήτη του αρτοποιείου, ήταν μια «πολύ μεγάλη πρόκληση», ενώ για τον Φώτη Αναστασίου της ομώνυμης μικροζυθοποιίας η συνεργασία αυτή ανέδειξε έναν νέο δρόμο.

Πώς το Χαλάνδρι προσπαθεί να καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων Facebook Twitter
Η ζυθοποιία Αναστασίου δημιούργησε μια μπίρα που ζυθοποιήθηκε από υπολείμματα ψωμιού.

Τα χαμένα δισ. της σπατάλης τροφίμων

Ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος που έχει η σπατάλη τροφίμων στην Ευρώπη είναι τεράστιος. Η Αλεξάνδρα Τόγια, διευθύνουσα σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ανέφερε κατά την παρουσίαση του εργαστηρίου «ανωκύκλωσης» στο Χαλάνδρι ότι το κόστος για την Ε.Ε. από την ετήσια σπατάλη τροφίμων εκτιμάται στα 132 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που, όπως τόνισε, «εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν κάθε μέρα πρόσβαση σε κανονικό γεύμα, παρά μόνο ανά δύο ημέρες».

Η σπατάλη τροφίμων με αριθμούς

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η σπατάλη τροφίμων «ασκεί περιττή πίεση στους φυσικούς πόρους και επηρεάζει την επισιτιστική ασφάλεια». Οι κανόνες της Ε.Ε. αποσκοπούν στην πρόληψη και τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων. Στην Ε.Ε. η ετήσια σπατάλη τροφίμων υπολογίζεται σε σχεδόν 59 εκατομμύρια τόνους, που αντιστοιχούν σε 131 κιλά ανά άτομο. Οι κύριες επιπτώσεις της αφορούν το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.

Όσον αφορά το περιβάλλον, υπολογίζεται ότι το 16% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από το σύστημα τροφίμων της Ε.Ε.

Όσον αφορά την κοινωνία, η μείωση της σπατάλης τροφίμων αφορά περί τα 33 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απολαμβάνουν ένα πλήρες γεύμα ανά δύο ημέρες, τη στιγμή που τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση χάνονται έως και 132 δισ. λόγω της σπατάλης τροφίμων.

Η ιστορία του food upcycling στο Χαλάνδρι στηρίζεται οικονομικά από το πρόγραμμα Horizon Europe ToNoWaste, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος ο δήμος Χαλανδρίου, θα συνεχιστεί και με νέες επιχειρήσεις και αποτελεί ένα χρήσιμο παράδειγμα για τη δημιουργική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χωρίς αναισθητικό, χωρίς δικαιώματα: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Χωρίς αναισθητικό: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές για halal και kosher στην Ελλάδα;

Παρά τις προσπάθειες νομιμοποίησης του εβραϊκού και ισλαμικού τρόπου σφαγής των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Η σχεδιαζόμενη Εθνική Στρατηγική Halal επαναφέρει το θέμα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κάποτε στην Αμερική…

Ακροβατώντας / Η αμερικανική δημοκρατία οδεύει προς το τέλος της

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιδοθεί σε ανελέητο κυνηγητό όσων αμφισβητούν την αλήθεια της. Κυνηγάει δημοσιογράφους, παρουσιαστές, ακτιβιστές, αντιφρονούντες, δικαστές, όποιον τολμήσει να την αμφισβητήσει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
H εξέγερση της «κανονικότητας»

Οπτική Γωνία / H εξέγερση της «κανονικότητας»

Μια τάση που θέλει να προσελκύσει μετριοπαθή ακροατήρια, αντλώντας από μια ψευδή εκδοχή της Ιστορίας, η οποία θέλει τον δυτικό πολιτισμό να υποφέρει ή να παρακμάζει γιατί τάχα έπεσε θύμα του ανθρωπισμού του.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
EPEJERGAS HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οπτική Γωνία / HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οι κρίσιμοι σταθμοί μιας δύσκολης πορείας που ξεκίνησε το 1981, οπότε πιστοποιήθηκαν τα πρώτα κρούσματα HIV, μέχρι σήμερα, που στόχος πια είναι η πλήρης ύφεση της νόσου, με ορίζοντα την επίτευξη της ίασης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Επιστρατεύοντας το ύστατο μέσο πίεσης, ο Πάνος Ρούτσι ζητά δικαιοσύνη για τα Τέμπη και άδεια για να ξεθάψει το παιδί που έχασε στο μοιραίο τρένο, ώστε να ταυτοποιηθεί και να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τα drones μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη: Η Κίνα αλλάζει την παγκόσμια ασφάλεια

Οπτική Γωνία / Από τα drones μέχρι το AI: Η Κίνα αλλάζει την παγκόσμια ασφάλεια

Πώς η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η στρατηγική σύμπλευση με τη Ρωσία διαμορφώνουν τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προκλήσεις για την ασφάλεια; Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος»

Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν πιο διχασμένες από ποτέ; Και πού οφείλεται η άνοδος της πολιτικής βίας; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιδράσεις στην Πάρο για την τουριστική επένδυση στις Κολυμπήθρες ή Συλλογή υπογραφών κατά της στρατηγικής επένδυσης στην Πάρο

Ρεπορτάζ / Στις Κολυμπήθρες της Πάρου θα χτιστεί ένα τεράστιο ξενοδοχείο. Γιατί;

Η τοπική κοινωνία αντιδρά στην κατασκευή μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος, προειδοποιώντας για αλλοίωση του τοπίου και επιβάρυνση των ήδη πιεσμένων υποδομών του νησιού.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ