Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ μιλά για «μαζική νοθεία» στη Φιλαδέλφεια, χωρίς να έχει αποδείξεις

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ μιλά για «μαζική νοθεία» στη Φιλαδέλφεια, χωρίς να έχει αποδείξεις Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω της εκλογικής διαδικασίας, ανέφερε «φήμες» για «μαζική νοθεία» στη Φιλαδέλφεια, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει καμία αποδεικτική βάση για τους ισχυρισμούς του. Ο πρώην πρόεδρος και τωρινός Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, αναφερόμενος σε αυτή τη δημοκρατική «έδρα» της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές φήμες για τεράστια νοθεία», δημιουργώντας έντονο σκεπτικισμό και αντιδράσεις.

Οι τοπικές αρχές στην Πενσυλβάνια, πολιτεία-κλειδί στην εκλογική μάχη μεταξύ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις, δεν έχουν καταγράψει κανένα περιστατικό ή ενδείξεις νοθείας στην πόλη αυτή, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος ψήφισε χθες στη Φλόριντα, δήλωσε πως θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα εάν είναι «δίκαιο», εντούτοις επανέφερε το αφήγημα της νοθείας που έχει προβάλει επανειλημμένα. «Αν χάσω τις εκλογές και αν αυτές διεξαχθούν δίκαια, θα είμαι ο πρώτος που θα το αναγνωρίσω», τόνισε, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ –ο οποίος δεν παραδέχτηκε ποτέ την ήττα του στις εκλογές του 2020 απέναντι στον Τζο Μπάιντεν– συνέχισε να δημιουργεί αμφιβολίες γύρω από την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές του ενθαρρύνθηκαν να παρακολουθούν τις κάλπες, ενώ ο Τραμπ επανειλημμένα έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των εκλογών, εστιάζοντας στις επιστολικές ψήφους και τη διαδικασία καταμέτρησης.

Στην πλευρά των Δημοκρατικών, αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι περιμένουν από τον Τραμπ να κηρύξει πρόωρα νίκη, ακολουθώντας το μοτίβο των εκλογών του 2020, όταν ανακήρυξε εαυτόν νικητή πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, παρά την τελική ήττα του. Οι Δημοκρατικοί, εν μέσω ανησυχιών για πιθανά επεισόδια αμφισβήτησης της νομιμότητας του αποτελέσματος, προετοιμάζονται για ενδεχόμενες εντάσεις που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογική μάχη στην Πενσυλβάνια θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες και η καχυποψία που καλλιεργείται για πιθανή εκλογική απάτη μπορεί να εντείνει τη διχόνοια. Καθώς η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, οι φωνές για διαφάνεια και νομιμότητα της διαδικασίας έχουν ενισχυθεί, ιδιαίτερα σε πολιτείες με έντονο εκλογικό ενδιαφέρον, όπως η Φιλαδέλφεια.

Οι ΗΠΑ έχουν βιώσει αυξημένη πολιτική πόλωση τα τελευταία χρόνια, και η πιθανότητα νέας αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος από τον Τραμπ αναμένεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις και να ενισχύσει τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της αμερικανικής δημοκρατίας. Το σκηνικό αυτό, εν μέσω της γενικής καχυποψίας που υπάρχει στις εκλογές, καθιστά την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και ακεραιότητας πιο σημαντική από ποτέ, καθώς η επαναφορά του αφήγηματος περί νοθείας φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της εμπιστοσύνης του αμερικανικού κοινού στο εκλογικό σύστημα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM