Οι βοσκοί ειδοποιούνται μέσω SMS για την επίθεση λύκων

Οι βοσκοί ειδοποιούνται μέσω SMS για την επίθεση λύκων Facebook Twitter
0

Μια ομάδα ελβετών επιστημόνων ευφήυρε μια άκρως χρήσιμη συσκευή για τους βοσκούς. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που λειτουργεί στην ύπαιθρο και προειδοποιεί μέσω σύντομου γραπτού μηνύματος τους βοσκούς σε περίπτωση που το κοπάδι τους δεχτεί επίθεση από λύκους. Το μυστικό βρίσκεται σε ένα ειδικό κολιέ που τοποθετείται στο λαιμό του κάθε προβάτου και το οποίο μετρά τον καρδιακό του παλμό.

«Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοιου είδους συσκευή δοκιμάζεται στην ύπαιθρο», δήλωσε ο βιολόγος Ζαν-Μαρκ Λαντρί όταν ρωτήθηκε από το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤS που παρακολούθησε το πείραμα.

H πρώτη δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε ένα ελβετικό ορεινό βοσκοτόπι όπου λυκόσκυλα από την Τσεχία με φίμωτρα, επιτέθηκαν σε ένα μικρό κοπάδι προβάτων την ώρα που οι επιστήμονες παρακολουθούσαν το πείραμα.

Νωρίτερα οι ερευνητές είχαν τοποθετήσει στο θώρακα των δέκα προβάτων ένα λουρί και έναν καρδιομετρητή, για τον έλεγχο της διακύμανσης των καρδιακών σφυγμών λόγω του στρες που προκαλεί η επίθεση των λύκων.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι μεταβολές του καρδιακού ρυθμού των προβάτων πυροδοτούν ένα μηχανισμό που στέλνει ένα ισχυρό αποκρουστικό σήμα που απομακρύνει το λύκο, καθώς και ένα SMS στο βοσκό.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες δομικές έδειξαν πως ο καρδιακός παλμός των προβάτων από τους 60-80 παλμούς κατά μέσο όρο ανά λεπτό, έφθασε τους 225 τη στιγμή της επίθεσης.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου αναμένεται να κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο του κολιέ και εντός του 2013 θα δοκιμαστεί στην Ελβετία και τη Γαλλία, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Νορβηγία.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συχνότερες εκσπερματώσεις μπορεί να βελτιώσουν τη γονιμότητα των ανδρών

Τech & Science / Οι συχνότερες εκσπερματώσεις μπορεί να βελτιώσουν τη γονιμότητα των ανδρών

Η έρευνα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις κλινικές γονιμότητας, καθώς υποδεικνύει ότι οι άνδρες πιθανώς δεν πρέπει να απέχουν από την εκσπερμάτωση για αρκετές ημέρες, όπως προτείνουν οι υπάρχουσες οδηγίες
THE LIFO TEAM
ΣΤΙΒ ΒΟΖΝΙΑΚ APPLE AI

Τech & Science / Στιβ Βόζνιακ: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ακόμη αξιόπιστη» προειδοποιεί ο συνιδρυτής της Apple

Παράλληλα, προειδοποίησε για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η αυξανόμενη εξάρτηση από τέτοιες τεχνολογίες στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται πληροφορίες και επιλύουν προβλήματα
THE LIFO TEAM