Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε καθηγητής πανεπιστημίου για εκβιασμό

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε καθηγητής πανεπιστημίου για εκβιασμό Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Καθηγητής πανεπιστημίου στη Βόρεια Ελλάδα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών, με τριετή αναστολή, αφού κρίθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος και κατ' εξακολούθηση απόπειρα εκβίασης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο καθηγητής απαιτούσε από ερευνητές που συμμετείχαν σε πανεπιστημιακά προγράμματα υπό την επίβλεψή του να του καταβάλλουν μέρος των μηνιαίων απολαβών τους από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Σε περίπτωση άρνησής τους, τους απειλούσε με διακοπή των πληρωμών ή διαγραφή από τα ερευνητικά προγράμματα. Τα ποσά που φέρεται να ζητούσε κυμαίνονταν από 300 έως 400 ευρώ το μήνα, ενώ οι συνολικές αμοιβές των ερευνητών κυμαίνονταν περίπου στα 1.000 ευρώ.

Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από καταγγελίες των ερευνητών, οι οποίοι ήταν είτε μεταπτυχιακοί φοιτητές είτε διδακτορικοί υποψήφιοι. Ένας από τους καταγγέλλοντες δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με απείλησε ότι θα πρέπει να επιστρέψω τέσσερις μισθούς αν δεν του έδινα 300 ευρώ από τα 720 που λάμβανα κάθε μήνα».

Ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός, στην απολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «συνωμοσία και ψευδείς καταγγελίες». Ισχυρίστηκε ότι δεν ζήτησε ποτέ χρήματα, αλλά πως ήθελε να πιέσει τους ερευνητές να παράγουν έργο, καθυστερώντας τις υπογραφές τους ως μέτρο πίεσης.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την καταδίκη του καθηγητή, υπογραμμίζοντας ότι η ακαδημαϊκή καριέρα των ερευνητών εξαρτάτο από τον ίδιο, ο οποίος τους αξιολογούσε. Παρά τις πιέσεις, κανείς από τους καταγγέλλοντες δεν υπέκυψε στις απαιτήσεις του, σύμφωνα με την εισαγγελέα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στην Καλαμάτα: Ίσως είναι το ρήγμα που έδωσε τα 6,5 Ρίχτερ το 1947, εκτιμά ο Παπαδόπουλος

Ελλάδα / Σεισμός στην Καλαμάτα: Ίσως είναι το ρήγμα που έδωσε τα 6,5 Ρίχτερ το 1947, εκτιμά ο Παπαδόπουλος

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος συνέδεσε τη σημερινή δόνηση με τον μεγάλο σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στην περιοχή το 1947, διευκρινίζοντας πως δεν σχετίζεται με το επίκεντρο του σεισμού της Καλαμάτας του 1986
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Βαρύ κατηγορητήριο σε 37χρονο και 24χρονη για τον βιασμό της 10χρονης κόρης της

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Βαρύ κατηγορητήριο σε 37χρονο και 24χρονη για τον βιασμό της 10χρονης κόρης της

Η 24χρονη μητέρα και ο 37χρονος σύντροφός της κατηγορούνται για βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκου, γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανήλικου και ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στον λόφο Κουλά στις Σέρρες – Μήνυμα 112 για ετοιμότητα στους κατοίκους

Ελλάδα / Φωτιά στον λόφο Κουλά στις Σέρρες – Μήνυμα 112 για ετοιμότητα στους κατοίκους

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά σε δασική έκταση κοντά στην Ακρόπολη Σερρών – Μήνυμα από το 112 προειδοποιεί τους πολίτες να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή
LIFO NEWSROOM