Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας

Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας Facebook Twitter
O καφενές του Κώστα Αργυράκη παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου. Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
0

Ο Σίβας βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της πεδιάδας της Μεσαράς. Είναι ένα μικρό γραφικό χωριό, που απέχει ελάχιστα από τα πολύβουα και τουριστικά Μάταλα. Αφήνω πίσω μου την πανέμορφη παραλία Κομμός και οδηγώ με κατεύθυνση προς το Ηράκλειο. Σε λίγα χιλιόμετρα βλέπω την πινακίδα για το χωριό Σίβας. Καθώς μπαίνω στον οικισμό, ο δρόμος στενεύει, ενώ τα ίχνη της μινωικής ιστορίας είναι παντού εμφανή. Το βλέμμα μου κεντρίζουν τα παλιά σπίτια και μνημεία, τα οποία έχουν διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων, αλλά και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η πλατεία, εκατέρωθεν της οποίας υπάρχουν μερικά ταβερνάκια και μπακάλικα. Όπως θα μου πουν οι κάτοικοι, το χωριό είναι γενέτειρα του Αγίου Ιωάννη του Ξένου ή Άγιου Κυρ Γιάννη, ο οποίος εργάστηκε για την αναζωπύρωση της Ορθοδοξίας στην Κρήτη, μετά την απελευθέρωσή της από τους Σαρακηνούς το 961, ενώ θα μου επισημάνουν ότι το χωριό αναφέρεται και σε έγγραφο του 1271. 

Ο παραδοσιακός και προστατευόμενος οικισμός φημίζεται όμως και για έναν άλλο λόγο, αφού εκεί υπάρχει ένα απ’ τα πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά καφενεία της Ελλάδας, ένας αυθεντικός καφενές που παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου. Ο σημερινός ιδιοκτήτης του, Κώστας Αργυράκης, έχει φροντίσει όχι μόνο να εξασφαλίσει την αδιάκοπη λειτουργία του αλλά και να αφήσει το δικό του αποτύπωμα ως προς τη διακόσμησή του. «Τι καφέ θα θέλατε;», με ρωτά και δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο πέρα από το να παραγγείλω έναν ελληνικό γλυκό.

Το καφενείο του κ. Κώστα στον Σίβα Μεσαράς σου προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο, στις λησμονημένες ιεροτελεστίες της καθημερινότητας και κουβαλά μια μακρόχρονη λαϊκή παράδοση.

Όση ώρα ψήνει τον καφέ στο μπρίκι, περιηγούμαι στο εσωτερικό του καφενείου. Οι τοίχοι είναι γεμάτοι θρησκευτικές εικόνες, οικογενειακά κειμήλια, χαρτιά και σελίδες που περιέχουν παροιμίες, γνωμικά και μαντινάδες, φωτογραφίες από παλαιότερα ξενύχτια και επικές συναντήσεις, ενώ η παλιά στόφα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ξύλινες καρέκλες στέκει εκεί θυμίζοντας άλλες εποχές. Σε περίοπτη θέση ένα παλιό ραδιόφωνο, το οποίο χρησίμευε όταν οι κάτοικοι μαζεύονταν για να ακούσουν τα νέα, ένα ρετρό ψυγείο, κορνίζες με γνωστούς πολιτικούς αλλά και μικροαντικείμενα που συνθέτουν τη φιλοσοφία ζωής του σημερινού ιδιοκτήτη. Απ’ τα πρώτα λεπτά νιώθεις λες κι έχεις επισκεφθεί ένα μουσείο λαογραφίας. Κάθε γωνιά αποτελεί και μια ανάμνηση. Κανένα σημείο δεν έχει αφήσει κενό ο κ. Κώστας, δίνοντας αμέσως στον επισκέπτη την εντύπωση ότι οι ιστορίες που συνοδεύουν το καφενείο είναι αμέτρητες. 

Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας Facebook Twitter
Οι τοίχοι είναι γεμάτοι θρησκευτικές εικόνες, οικογενειακά κειμήλια, χαρτιά και σελίδες που περιέχουν παροιμίες, γνωμικά και μαντινάδες. Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO

«Το καφενείο είναι χώρος επικοινωνίας, έκφρασης, ονειροπόλησης και χαλάρωσης», επισημαίνω στην κουβέντα μας και ο ίδιος, αφού μου φέρνει τον καφέ, απαντά με ύφος έντονης απογοήτευσης: «Αν δεν δοθεί η δέουσα σημασία από τους ιθύνοντες ώστε να διασωθούν τέτοιου είδους καφενεία, είναι βέβαιο ότι θα χαθούν. Γύρω σας μπορείτε να δείτε αρκετές καφετέριες, οι οποίες ξεφυτρώνουν συνεχώς, παραδοσιακά καφενεία έχουμε όμως ελάχιστα. Επίσης, σε ένα καφενείο γνωρίζεις τους πάντες και τις συνήθειές τους. Στις καφετέριες όλα είναι απρόσωπα. Στις μέρες μας δεν υπάρχει παράδοση, ούτε μνήμη. Εκλείπουν τα πνευματικά σημεία αναφοράς. Φυσικά, πολλές φορές αναρωτιέμαι, τι θα γίνει μετά από μένα; Ποιος νέος θα έρθει να αναλάβει καφενέδες σαν αυτόν στην εποχή αυτή;».   

Αναντίρρητα, πρόκειται για έναν ξεχωριστό τόπο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων για ντόπιους και επισκέπτες. Ο κ. Κώστας δημιουργεί καθημερινά εξαιρετικούς μεζέδες αλλά και το λικέρ λιμονίλα, μια παραλλαγή του λιμοντσέλο που έμαθε στα χρόνια που κατοικούσε στη Ρώμη. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα φύγεις χωρίς να σε κεράσει άφθονη ρακή. 

Από τη μία παρατηρώ ότι στο καφενείο υπάρχουν πολυάριθμα βιβλία φιλοσοφίας και ψυχολογίας και από την άλλη προσπαθώ να βρω απάντηση στο γιατί έχει τόσο πολλές εικόνες κρεμασμένες στους τοίχους. Όπως μου εξηγεί, πρόκειται για έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, εικόνες Φαγιούμ που έχει συλλέξει από διάφορες εκθέσεις που έχουν γίνει στο Μουσείο Μπενάκη και στο Βυζαντινό Μουσείο της Βενετίας, ενώ, όπως μου λέει, έχει φέρει και εικόνες από το Άγιον Όρος και την Αγία Αικατερίνη στη Μονή Σινά. Δεν έχει να κάνει με τα θρησκευτικά πιστεύω, αλλά αυτή ήταν η ταυτότητα που ήθελε να έχει το μαγαζί. 

Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας Facebook Twitter
Αναντίρρητα, πρόκειται για έναν ξεχωριστό τόπο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων για ντόπιους και επισκέπτες. Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO

Ο κ. Κώστας Αργυράκης είναι ένας άνθρωπος σεμνός, ευγενικός, χαμηλών τόνων και με αίσθηση της οικονομίας λόγου. Δεν του αρέσει η δημοσιότητα, ούτε να βρίσκεται στο επίκεντρο της κουβέντας. Όση ώρα συζητώ μαζί του, συνειδητοποιώ ότι τον διακρίνει μια περήφανη κρητική αρχοντιά. Του αρέσει πολύ το διάβασμα και εκεί που γίνεται άλλος άνθρωπος είναι όταν ξεκινάς μαζί του ενδιαφέρουσες συζητήσεις που αφορούν τη φιλοσοφία, την ιστορία, την ψυχολογία. Δεν παραλείπει ποτέ να αφιερώνει χρόνο σε κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Σπεύδει να μου κάνει μερικές αναγνωστικές προτάσεις, όπως η «Έννοια της αγωνίας» του υπαρξιστή φιλοσόφου Σόρεν Κίρκεγκαρντ, μια ψυχολογική μελέτη με αναφορά στο δογματικό πρόβλημα του προπατορικού αμαρτήματος.

Στην παρέα μας προστίθενται και άλλοι χωριανοί και τα βιβλία που βγαίνουν από τα ράφια και τοποθετούνται στα σιδερένια τραπέζια γίνονται περισσότερα. Επικρατεί μια διαμάχη για το σύγγραμμα του Σίγκμουντ Φρόιντ «Πέραν της αρχής της ηδονής», ενώ στη συνέχεια ο κ. Κώστας μου προτείνει να διαβάσω οπωσδήποτε το φιλοσοφικό δοκίμιο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη φιλοσοφία του δικαίου και της πολιτείας»

Ο ιστορικός καφενές πέρασε στα χέρια του το 1995 από τους γονείς του, Στέλιο και Ειρήνη, και λειτουργεί επί 80 συναπτά έτη. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από εκεί διάσημοι συγγραφείς, καθηγητές, διανοούμενοι και ποιητές. Στο σημείο αυτό ο κ. Κώστας φέρνει άλλο ένα βιβλίο (το «Στρατόπεδο Χαϊδαρίου») για να μου υπενθυμίσει ότι το χωριό αυτό αποτελεί και γενέτειρα του πεζογράφου Θέμου Κορνάρου. Η συγκίνηση είναι ευδιάκριτη στο πρόσωπό του, αφού, όπως θα μου αφηγηθεί, ο Θέμος Κορνάρος ήταν ένας άνθρωπος που μεγάλωσε φτωχικά και κάτι που τον πληγώνει είναι ότι δεν πήγε κανείς στην κηδεία του όταν πέθανε, τελικά, απ’ την πείνα. «Μόνος και έρημος», όπως θα μου πει.  

Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας Facebook Twitter
Η παλιά στόφα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ξύλινες καρέκλες στέκει εκεί θυμίζοντας άλλες εποχές. Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας Facebook Twitter
Τον τοίχο κοσμούν φωτογραφίες από παλαιότερα ξενύχτια και επικές συναντήσεις.Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας Facebook Twitter
Κρεμασμένο σε εμφανές σημείο βρίσκεται ένα κείμενο του Γιώργου Γραμματικάκη, ο οποίος ήταν τακτικός θαμώνας του καφενείου. Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO

Για να αλλάξουμε θέμα, μπαίνουμε ξανά στον καφενέ, αφού ο κ. Κώστας θέλει να μου δείξει ένα κείμενο που είχε γράψει ο Γιώργος Γραμματικάκης, ο οποίος επισκεπτόταν συχνά το καφενείο, και το έχει κρεμάσει σε εμφανές σημείο. Μου δείχνει το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του αξέχαστου ακαδημαϊκού «Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής»: «Με τη ζωή λοιπόν στο Σύμπαν είναι αδύνατο να επικοινωνήσομε, η ζωή όμως γύρω μας ανθίζει. Η ζωή εδώ, σ’ έναν μικρό και πανέμορφο πλανήτη, ανέδειξε ύστερα από σιωπηλές διεργασίες που διήρκεσαν δισεκατομμύρια χρόνια μια θαυμαστή ποικιλία έμβιων όντων. Οι θάλασσες και τα δάση της Γης, τα βουνά και οι πεδιάδες της αποκαλύπτουν κάθε στιγμή τη γοητεία που κρύβουν τα χιλιάδες όμοια ή ανόμοια δημιουργήματα της εξελίξεως. Η ανεμώνη και το δελφίνι, ο αίλουρος αλλά και ο γυπαετός, τα ανθρώπινα όντα στις πολλαπλές φυλετικές τους παραλλαγές, είναι δίπλα μας, συμμέτοχα του ίδιου πλανήτη και του μέλλοντός του. Αποκαλύπτεται όμως επίσης σε όλη του την τραγική αντίφαση ότι ο άνθρωπος, αυτή η περιούσια κορύφωση της εξελίξεως, έχει διπλή υπόσταση: από τη μια είναι ικανός για μεγάλες πράξεις, έμαθε με την επιστημονική του γνώση να κατανοεί τον κόσμο αλλά και γέννησε αριστουργήματα στον λόγο και στην τέχνη. Από την άλλη, ο ίδιος ο άνθρωπος σφραγίζει την ιστορική πορεία του με πολέμους και αγριότητες, θεοποιεί τα υλικά αγαθά και συντηρεί την αδικία και τις ανισότητες. Ελάχιστα, τέλος, σέβεται τις πολλαπλές εκφράσεις της ζωής, ενώ η φύση και οι θάλασσες του πλανήτη είναι συχνά τα θύματα των συμφερόντων του. Η υπερφίαλη αυτή στάση του ανθρώπου έχει αλλοιώσει έτσι ένα θαυμαστό περιβάλλον, που ωστόσο υπήρξε και το λίκνο της δικής του υπάρξεως».

Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας Facebook Twitter
Στην παρέα μας προστίθενται και άλλοι χωριανοί και τα βιβλία που βγαίνουν από τα ράφια και τοποθετούνται στα σιδερένια τραπέζια γίνονται περισσότερα. Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO

Λίγη ώρα μετά, παίρνοντας τον δρόμο του γυρισμού προς το νότιο Ρέθυμνο, σκέφτομαι ότι το καφενείο του κ. Κώστα στον Σίβα Μεσαράς σου προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο, στις λησμονημένες ιεροτελεστίες της καθημερινότητας και κουβαλά μια μακρόχρονη λαϊκή παράδοση. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα απ’ τα πιο διαφορετικά καφενεία που έχω επισκεφθεί, στο οποίο απολαμβάνεις, με μια δόση νοσταλγίας, τις ατελείωτες εξομολογήσεις που έχουν ποτίσει τους τοίχους. Ακόμη ηχεί στα αυτιά μου η μαντινάδα που μου είπε ο κ. Κώστας και που τα λόγια της τα είχε τοποθετήσει σε ευδιάκριτο σημείο: «Στα πρέπει και στη λογική πήγε η ζωή μου όλη, κι απόμεινε απότιστο του πόθου το περβόλι».  

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ανάγκη να βγεις έξω από το σπίτι. Του Κωστή Παπαγιώργη

Στήλες / Η ανάγκη να βγεις έξω από το σπίτι. Του Κωστή Παπαγιώργη

Η έξοδος από το σπίτι, το περιπαθές πέρασμα από τον ιδιωτικό χώρο στον δημόσιο είναι πάγια επιθυμία του μοντέρνου ατόμου. Βγαίνεις έξω, για να δεις και να σε δουν. Το βλέμμα είναι το μέγα πλαγκτόν της αστικής ζωής.
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ
Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο

Γεύση / Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο

Στη γειτονιά του Νέου Κόσμου, σε ένα μαγαζί ελάχιστων τετραγωνικών, δυο φίλοι συγκέντρωσαν όλα εκείνα τα αντικείμενα design που αγαπούν για να σερβίρουν γάλα με δημητριακά για πρωινό και λουκούμι για γλυκό, μπίρα και τσίπουρο, τους πιο απλούς μεζέδες και πατατάκια με αλάτι, για να φτιάξουν ένα στέκι απρόβλεπτο και χύμα, ένα καφενείο για τους thirtysomething.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ