Έβελυν Σιούπη (1963-2024) Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/LIFO

Έβελυν Σιούπη (1963-2024): «Αυτό είναι το νόημα, το να είσαι γεμάτος, η χαρά της ζωής»

0

Mεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, στην παραλία. Θυμάμαι τα ποδήλατα στον δρόμο μπροστά στη θάλασσα και τα skateboards σε κάτι πίστες που είχε κάτω από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. 

• Αυτό που θυμάμαι από τη Θεσσαλονίκη είναι αυτή η ομίχλη, αυτή η κατάθλιψη του Αγγελόπουλου… 

• Απ' τη Θεσσαλονίκη πήγα στο Λονδίνο και όταν τελείωσα τις σπουδές μου ήρθα για πρώτη φορά μόνιμα στην Αθήνα. 

• Εμένα πάντα μου καρφωνόταν στο μυαλό η κεντρική Ευρώπη και η Αμερική και όχι η Αθήνα. Κάποια στιγμή ήταν και στο χέρι μου να μείνω στο Λονδίνο, είχα και δουλειά και τα πάντα! Με γύρισε όμως πίσω αυτό που λέμε νόστος. Ο νόστος για την Ελλάδα γενικά… 

• Γυρίζοντας στην Ελλάδα, πρωτοέμεινα στα Εξάρχεια. Στάθηκα τυχερή: Γνώρισα τότε τη Σοφία Φιλιππίδου και κάναμε τη Χώρα των φευγάτων, μετά από λίγο ήρθε το Δις εξαμαρτείν, όπου έκανα τη Γιολάντα και έτσι όλα πήραν το δρόμο τους… 

Η Αθήνα είναι γυναικεία πόλη, αν ήταν άνθρωπος θα ήταν η θεά Αθηνά, δυναμική, πολεμική, με την περικεφαλαία να γέρνει όμως λίγο πίσω, να μην καλύπτει ακριβώς δηλαδή, να κάνει παιχνίδι! Γι' αυτό αντέχει και τόσα χρόνια! 

• Η Αθήνα δεν έχει στέκια, δεν υπάρχει αυτό, το σηκώνομαι δηλαδή το πρωί, πάω στο καφενείο και βλέπω φίλους. Περνάω στις δέκα, περνάω στις έντεκα, στις δώδεκα και τους βρίσκω όλους εκεί! Στη Θεσσαλονίκη είναι το αντίθετο, όλοι πίνουνε καφέδες… Εκεί πήγαινα πολύ στο De Facto, ας πούμε, εγώ το έχτισα! Κάποιοι που με θυμούνται από τη Θεσσαλονίκη μού λένε: «Στο De Facto δεν ήσουν;». 

• Η Αθήνα μ' αρέσει τώρα τα Χριστούγεννα, μου θυμίζει λίγο Ευρώπη, που όλα λάμπουν απ' τον Οκτώβρη… 

• Μ' αρέσει ο Λυκαβηττός και να περπατάω απ' το σπίτι ως το Κολωνάκι ή την Ευριπίδου. Όταν κατεβαίνω, κοιτάζω την Αγία Ειρήνη, μου μοιάζει κάπως σαν καθεδρικός ναός, μου θυμίζει λίγο Φλωρεντία με φόντο την Ακρόπολη. 

• Αυτά που λένε για τη Θεσσαλονίκη, ότι είναι ερωτική πόλη, είναι ψέματα! 

• Είναι ένα ξενοδοχείο, απ' αυτά που πάνε τα ζευγαράκια, πίσω από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, πολύ ωραίο, δεν θυμάμαι πώς το λένε… Τέλος πάντων, όποιος θέλει να νιώσει ερωτικά στην Αθήνα μπορεί να πηγαίνει εκεί! Πού να τρέχει ο κόσμος τώρα, στα παγκάκια; 

• Εγώ ήρθα μεγάλη στην Αθήνα, όλα τα δυνατά πράγματα τα έζησα έξω… 

• Στην ουσία δεν δέθηκα ποτέ ούτε με την Αθήνα ούτε με τη Θεσσαλονίκη! Μ' άφησαν και οι δύο ασυγκίνητη! 

• Θα άφηνα την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη. Δεν θα μου έλειπε τίποτε απολύτως εκτός από το ότι… δεν θα ήμουν απ' τη Νέα Υόρκη! Αυτό ήταν που με είχε ταράξει και στο Λονδίνο: ότι δεν ήμουν Λονδρέζα! 

• Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κάποτε γινόταν κάτι, υπήρχαν θέματα προς συζήτηση. Τώρα είναι όλα κοσμικότητες, υπάρχει μόνο το να με δούνε και να τους δω. Εμένα αυτά με αφήνουν αδιάφορη… 

• Δεν υπάρχουν πια αξίες! Κάποτε λέγαμε ότι στέλνουμε ένα παιδί στο κολλέγιο, για να έχει καλή μόρφωση και καλές γνωριμίες! Ποιες είναι αυτές οι γνωριμίες, τώρα; Παιδιά νεόπλουτων; Αυτό είναι κακές συναναστροφές! 

• Και στην ουσία ποιοι είναι οι φίλοι μας; Αυτοί που έχουμε απ' τα παιδικά μας χρόνια… Εμένα οι φίλες μου είναι από το δημοτικό! 

• Η Αθήνα είναι γυναικεία πόλη, αν ήταν άνθρωπος θα ήταν η θεά Αθηνά, δυναμική, πολεμική, με την περικεφαλαία να γέρνει όμως λίγο πίσω, να μην καλύπτει ακριβώς δηλαδή, να κάνει παιχνίδι! Γι' αυτό αντέχει και τόσα χρόνια! 

• Από την Αθήνα θα ήθελα, αν μπορούσα, να γκρέμιζα τη νοοτροπία, αυτό μου φαίνεται πιο ενοχλητικό απ' όλα! 

• Θυμάμαι, στο Γοργόνες και μάγκες νομίζω είναι, τη Μαίρη Χρονοπούλου να λέει: «… θα φύγουν αυτά τα σπιτάκια των ψαράδων και θα γίνουνε ξενοδοχεία!». Πεθαίνω γι' αυτή τη σκηνή! 

• Δεν ξέρω κανένα βέρο Αθηναίο, μπορεί να μην υπάρχει κάτι τέτοιο… 

• Δεν γίνεται τίποτε στην Αθήνα, έξω γινόταν κάθε μέρα κάτι, είχαμε κάθε μέρα κάτι να κάνουμε, γι' αυτό θεωρώ την Ελλάδα επαρχία των Βαλκανίων, Βαλκάνια και Τουρκία μαζί… 

• Οι δώδεκα μήνες που πέρασα στο Βερολίνο το 1989 μου άνοιξαν πραγματικά τα μάτια, ήταν από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής μου! Τότε το Βερολίνο ήταν πραγματικά το κέντρο του κόσμου, γνώρισα τον Wenders, τον Lacroix, τον Joop και άλλους… 

• Στο Μιλάνο, θυμάμαι, πήγα σε μία παράσταση άρρωστη, για πέντε ώρες κοίταζα το τίποτα, γύρισα στο ξενοδοχείο σχεδόν κλαίγοντας από τους πόνους, αλλά ήμουν ευτυχισμένη… 

• Έχω πραγματικά γεμίσει και από θέατρο και από ζωή… Αυτό είναι το νόημα, το να είσαι γεμάτος, η χαρά της ζωής - εκτός φυσικά απ' το να κάνεις ένα παιδί… Τα υπόλοιπα είναι μαλακίες! 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ