Ποιος θα βάλει τέλος στο Pasokification

Ποιος θα βάλει τέλος στο Pasokification… Facebook Twitter
Θα είναι ο σημερινός ηγέτης του ή κάποιος/-α από τους/τις υπόλοιπους/-ες επτά υποψηφίους/υποψήφιες που διεκδικούν τη θέση του; Σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι χιλιάδες ψηφοφόροι. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ του 2010 αλλά και νωρίτερα σε όλη την Ευρώπη τα άλλοτε ισχυρά και ιδιαίτερα παρεμβατικά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που κυριάρχησαν σε κυβερνητικό επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν να γνωρίζουν μικρές ή πολύ μεγάλες ήττες. Η επιρροή τους μειωνόταν σταθερά σε υπερθετικό βαθμό, οι εκλογικές τους επιδόσεις θύμιζαν κόμματα που οδηγούνται σε κατάρρευση, οι παρεμβάσεις τους στην κοινωνία είχαν περιοριστεί δραματικά. Κάποιοι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί, αριστεροί ή λαϊκιστικοί, σταδιακά έπαιρναν τη θέση τους, κερδίζοντας τις προτιμήσεις εκατομμυρίων ψηφοφόρων που για αρκετές δεκαετίες τροφοδοτούσαν την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Ήταν η αρχή της παρακμής του μοντέλου διακυβέρνησης που αποτελούσε την εναλλακτική πρόταση στα συντηρητικά κόμματα.

Το ΠΑΣΟΚ, αναμφισβήτητα βοηθούσης σε μεγάλο βαθμό της τεράστιας οικονομικής κρίσης που έφεραν τα μνημόνια, αποτέλεσε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της παρακμής της σοσιαλδημοκρατίας ή του «τρίτου δρόμου», όπως είχε χαρακτηριστεί ως πολιτικό ρεύμα μεταξύ του καπιταλισμού και του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ο όρος «Pasokification» (πασοκοποίηση), με την έννοια της εξαιρετικά αρνητικής επίδοσης των σοσιαλιστών, καθιερώθηκε στα λεξικά και σε όλη την Ευρώπη, στις δημόσιες συζητήσεις με τις οποίες πολιτικοί επιστήμονες προσπαθούσαν να καταγράψουν την παρακμή και συχνά, σε πολλές χώρες, τη συντριβή της σοσιαλδημοκρατίας. Το κόμμα που κυριάρχησε στη χώρα μας μετά τη Μεταπολίτευση γνώρισε την απόλυτη κατάρρευση. Από το 43,9%, με το οποίο κέρδισε τις εκλογές το 2009, έπεσε στο 13,2% τον Μάιο του 2012, στο 12,3% τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου και ακολούθησε ο πολιτικός εξευτελισμός με το 4,7% του 2015.

Φαντάζομαι πως όσοι ρίξουν την ψήφο τους στις κάλπες που θα ανοίξουν στις 6 Οκτωβρίου για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προσβλέπουν σε έναν πρόεδρο που θα τους φέρει σχετικά σύντομα στην εξουσία. Που, με άλλα λόγια, θα δώσει τέλος στον εφιάλτη του Pasokification.

Από τότε η ελληνική σοσιαλδημοκρατία, με όποιες ιδιαιτερότητες και στρεβλώσεις είχε, πέρασε απο αρκετές δύσκολες περιπέτειες οι οποίες συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας· έχανε επιρροή και ενίσχυε άλλους σχηματισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, καταρχάς, εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία (μνημόνια) και υποδέχτηκε με μεγάλη ικανοποίηση μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων που έφευγαν από το ΠΑΣΟΚ – πολλά στελέχη που είχαν θέσεις ευθύνης σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έβλεπαν πια το προσωπικό τους μέλλον και την πολιτική τους καριέρα στην Κουμουνδούρου. 

Από το 2019 ένα αριθμητικά μικρότερο, αλλά δυναμικό κομμάτι ψηφοφόρων, άλλοτε του ΠΑΣΟΚ, «ερωτεύτηκε» πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με το επιχείρημα(;) ότι έπρεπε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία ψήφιζε με θέρμη τη Νέα Δημοκρατία (συμβαίνει ακόμα), ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός, στην προσπάθεια διεύρυνσης της εκλογικής του βάσης, προτίμησε σε αρκετές περιπτώσεις την αξιοποίηση σε θέσεις εξουσίας στελεχών του παλαιού (Χρυσοχοΐδης) αλλά και του νεότερου (Πιερρακάκης) ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας ακόμα και δυσαρέσκεια σε δεξιά στελέχη.

Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης συχνά καυχιέται ότι πήρε ένα ΠΑΣΟΚ σχεδόν ημιθανές και σταδιακά κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά του. Είναι αλήθεια αυτό, αλλά υπάρχει και μια παράλληλη αλήθεια που λέει πως ενώ το αντίπαλο κόμμα του ίδιου ή σχετικά ίδιου –πάντως συγγενικού– χώρου (ΣΥΡΙΖΑ) βίωνε και εξακολουθεί να βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ απέχουν πολύ από τις προσδοκίες που δημιουργούν οι συνθήκες. Σίγουρα δεν είναι ποσοστά κόμματος εξουσίας.

Φαντάζομαι πως όσοι ρίξουν την ψήφο τους στις κάλπες που θα ανοίξουν στις 6 Οκτωβρίου για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προσβλέπουν σε έναν πρόεδρο που θα τους φέρει σχετικά σύντομα στην εξουσία. Που, με άλλα λόγια, θα δώσει τέλος στον εφιάλτη του Pasokification.

Θα είναι ο σημερινός ηγέτης του ή κάποιος/-α από τους/τις υπόλοιπους/-ες επτά υποψηφίους/υποψήφιες που διεκδικούν τη θέση του; Σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι χιλιάδες ψηφοφόροι. Δεδομένης της συνέχειας της κρίσης της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη (τα αντίστοιχα κόμματα, με μικρές εξαιρέσεις, διανύουν περίοδο παρατεταμένης παρακμής), το στοίχημα για τον όποιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο – και είναι.

Ωστόσο, είναι γνωστό πως η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας συνδέεται με τη σχεδόν απόλυτη υποταγή αυτής στην οικονομική φιλελευθεροποίηση που ακολουθήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη (και όχι μόνο σε αυτή) μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Τότε έπεσαν οι πρώτοι σπόροι: οι κυβερνήσεις ακολουθούσαν ένα μοντέλο διακυβέρνησης που τις αποξένωνε από τις μεγάλες μάζες, οι οποίες έβλεπαν πως οι πολιτικές τους δεν διέφεραν από αυτές των συντηρητικών κυβερνήσεων.

Ανάμεσα στους/στις οκτώ υποψηφίους/υποψήφιες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οι ψηφοφόροι θα έχουν εύκολα τη δυνατότητα να διακρίνουν ποιοι/-ες υιοθέτησαν το ακραία φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο τα προηγούμενα χρόνια ή έγειραν τόσο δεξιά που δύσκολα διακρίνονταν οι θέσεις τους από αυτές της δεξιάς. Είναι φανερό αυτό.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

Συνέντευξη / Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

«Προσωπικό, ιδέες, όραμα: Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα ό,τι χρειάζεται για να αντιπροσωπεύει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», σύμφωνα με τον υποψήφιο για την προεδρία του, Παύλο Γερουλάνο, αλλά «πρέπει να διορθώσει τα λάθη του», όπως εξηγεί σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη LiFO.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Το Ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο…

Οπτική Γωνία / Μπορεί να δημιουργηθεί ένα Ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο;

Τα κόμματα που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ένα τέτοιο σχήμα συνεργασίας δεν έχουν διάθεση να παραχωρήσουν μικροεξουσίες, ούτε και οι προσωπικές φιλοδοξίες των ηγετών τους θα υποχωρήσουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ