Μπαίνουν οι ΗΠΑ σε μια σκοτεινή εποχή πολιτικής βίας;

Μπαίνουν οι ΗΠΑ σε μια σκοτεινή εποχή πολιτικής βίας; Facebook Twitter
Λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το προεκλογικό σκηνικό και να δημιουργήσει ένα εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον στη χώρα. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΜΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια που φαινόταν συνηθισμένη, ώσπου ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί. Σε δευτερόλεπτα το πρόσωπο του Αμερικανού πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ γέμισε αίμα. Όταν το πλήθος συνειδητοποίησε ότι έπεφταν πυροβολισμοί, επικράτησε χάος. Ένας άνδρας σκοτώθηκε ακαριαία και δύο τραυματίστηκαν. Οι θεατές και οι δημοσιογράφοι άρχισαν να πέφτουν στο έδαφος για να προφυλαχθούν, χωρίς κανείς να ξέρει από πού έρχονταν οι πυροβολισμοί. Στη συνέχεια ο Τραμπ ύψωσε τη γροθιά του και κραύγασε: «Πολεμήστε».

Όλο αυτό το σκηνικό θύμισε σε πολλούς μια παρόμοια απόπειρα δολοφονίας. Το μακρινό 1912 ο Θίοντορ Ρούσβελτ, πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, επιδίωκε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και καθώς εκφωνούσε μια ομιλία στο Μιλγουόκι στο πλαίσιο της καμπάνιας του μια σφαίρα που προοριζόταν γι' αυτόν χτύπησε πρώτα στην ατσάλινη θήκη των γυαλιών του και στις 50 χειρόγραφες σελίδες που είχε μπροστά του, έτσι η πορεία της επιβραδύνθηκε και δεν το χτύπησε θανάσιμα. Ο Ρούσβελτ συνέχισε να μιλά στο συγκεντρωμένο πλήθος, αν και το αίμα είχε ποτίσει το πουκάμισό του. 

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ρητορική της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ βρίθουν απειλών και δεν μας εκπλήσσουν ως προς τη γλώσσα της βίας. Οι αριθμοί στις στατιστικές για τα βίαια εγκλήματα έχουν μειωθεί, αλλά η κύρια αιτία θανάτου των παιδιών στις ΗΠΑ είναι τα τραύματα από πυροβολισμούς».

Λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το προεκλογικό σκηνικό και να δημιουργήσει ένα εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον στη χώρα. Στις ΗΠΑ η πολιτική βία δεν αποτελεί άγνωστη λέξη. Τέσσερις εν ενεργεία Πρόεδροι έχουν δολοφονηθεί: ο Αβραάμ Λίνκολν το 1865, ο Τζέιμς Γκάρφιλντ το 1881, ο Ουίλιαμ Μακίνλεϊ το 1901 και ο Τζον Κένεντι το 1963.   

Αυτές τις μέρες, στις συζητήσεις που ακολούθησαν στα social media αλλά και στον αμερικανικό Τύπο, όλοι αναφέρθηκαν και στην προβολή του δυστοπικού φιλμ «Civil War». Σε αυτό παρακολουθούμε, με παραλλαγές, τα αληθινά γεγονότα της εισβολής στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του 2021, ενώ το κεντρικό θέμα είναι η σύρραξη μεταξύ των δύο ευδιάκριτα εχθρικών πλευρών που μετά βίας συμβιώνουν στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα αιχμηρό κινηματογραφικό σχόλιο για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα, το οποίο, όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, μπορεί να μην είναι και τόσο μακριά από την πραγματικότητα.

Άραγε πώς θα επηρεάσουν οι τελευταίες, καταιγιστικές εξελίξεις τις εκλογές του Νοεμβρίου; Ποια είναι η πιο σημαντική απειλή για τη δημοκρατία; Μπαίνουν οι ΗΠΑ σε μια σκοτεινή εποχή πολιτικής βίας;

«Να περιμένουμε τα χειρότερα;» ρωτώ τον επικεφαλής των «Financial Times» στις ΗΠΑ και έναν από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους στον κόσμο, Πίτερ Σπίγκελ. Στη συνομιλία μας σημειώνει ότι πάντοτε οι πολιτικές δολοφονίες ή ακόμα και οι απόπειρες προκαλούν τεράστιο σοκ σε όλο το πολιτικό φάσμα στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα όλοι να απομακρύνονται από τον γκρεμό και στο τέλος να επικρατεί ψυχραιμία.

cover
Πίτερ Σπίγκελ, επικεφαλής των «Financial Times» και δημοσιογράφος

Υπογραμμίζει ότι η αμερικανική δημοκρατία έχει αποδειχθεί πολύ ανθεκτική. Ωστόσο «πολλές φορές από τότε που εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική πολιτική σκηνή τα πράγματα έχουν γίνει τόσο εύθραυστα που ακόμη και όλα τα μαθήματα αμερικανικής Ιστορίας μπορεί να μην αποτελούν πλέον σοφό οδηγό για το μέλλον».

Και συνεχίζει: «Ο πυροβολισμός θα μπορούσε να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα. Νομίζω ότι ήταν τόσοι πολλοί οι μέσοι Αμερικανοί που τρομοκρατήθηκαν από αυτό που συνέβη και ότι το σύστημα δέχτηκε τέτοιο σοκ που όλοι θα συνειδητοποιήσουν πόσο ακραία είναι η κατάσταση και πόσο κοντά στον γκρεμό είμαστε. Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι οι ΗΠΑ μαστίζονται από την πολιτική βία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σημειώθηκαν δολοφονίες φοιτητών σε διαδηλώσεις, βομβαρδισμοί σε κυβερνητικά κτίρια κ.λπ. Αλλά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι Αμερικανοί, τρομοκρατημένοι από αυτό που συνέβαινε, αποφάσισαν να επαναφέρουν το σύστημα στους κανονικούς του ρυθμούς και τα πράγματα έγιναν πάλι βαρετά. Επομένως, θα συνεχίσω να λέω ότι η αμερικανική δημοκρατία είναι αρκετά ανθεκτική και οι μετριοπαθείς φωνές που θα το επιβεβαιώνουν».

Ο Ρίτσαρντ Φορντ είναι ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους της εποχής μας. Γεννήθηκε στο Τζάκσον του Μισισίπι το 1944 και μεταξύ άλλων έχει βραβευθεί με Πούλιτζερ για το βιβλίο του «Ημέρα Ανεξαρτησίας». Αναζήτησα την άποψή του γι' αυτή την πρωτοφανή απόπειρα δολοφονίας διότι έχει περιγράψει συναισθήματα, νοοτροπίες, αξίες και σχέσεις της αμερικανικής ζωής με τον δικό του, απαράμιλλο τρόπο. Ο ήρωάς του, Φρανκ Μπάσκομπ, που πρωταγωνιστεί σε τρία σπουδαία μυθιστορήματά του −«Ο αθλητικογράφος», «Ημέρα ανεξαρτησίας» και «Η χώρα, όπως είναι»− αποτυπώνει τύπο του μέσου Αμερικανού που ζει και εργάζεται στα προάστια των μεγαλουπόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών.  

cover
Ρίτσαρντ Φορντ, συγγραφέας

Για τον φημισμένο Αμερικανό συγγραφέα κάθε πράξη πολιτικής βίας επιφέρει τεκτονικές και άμεσες αντιδράσεις που είναι πιθανό να οδηγήσουν ανά πάσα στιγμή στην άβυσσο. Ο ίδιος στέκεται αρκετά στη διάβρωση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς στην οποία έχει συμβάλει, όπως τονίζει, η ακραία και επιθετική ρητορική του Τραμπ. 

Και συμπληρώνει: «Η απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην Προέδρου Τραμπ την περασμένη εβδομάδα μου φάνηκε, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, απροσδόκητη. Ο αντίπαλός του, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, καταδικάζοντας την πολιτική βία, δήλωσε, μάλλον ανόητα, ότι πράξεις αυτού του είδους δεν έχουν θέση στην Αμερική, αν και έχουν, φυσικά. Το ξέρετε ότι υπάρχουν τετρακόσια εκατομμύρια(!) όπλα που χρησιμοποιούνται από πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια χώρα με (μόνο) τριακόσια τριάντα πέντε εκατομμύρια ανθρώπους; Κάντε, λοιπόν, εσείς την αριθμητική.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ρητορική της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ βρίθουν απειλών και δεν μας εκπλήσσουν ως προς τη γλώσσα της βίας. Οι αριθμοί στις στατιστικές για τα βίαια εγκλήματα έχουν μειωθεί, αλλά η κύρια αιτία θανάτου των παιδιών στις ΗΠΑ είναι τα τραύματα από πυροβολισμούς. Η φράση “συμπάσχουμε με τα θύματα και τις οικογένειές τους” θα μπορούσε κάλλιστα να σημαίνει: “Ναι. Κρίμα. Τι να γίνει”. Η National Rifle Association και η επιτροπή προγράμματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος συμφωνούν απόλυτα όταν πρόκειται να θυσιάσουν αθώες ζωές, προκειμένου να μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να κατέχουν όπλα.

Λοιπόν, έχει σίγουρα θέση η βία στις ΗΠΑ. Θέλω όμως ο Τραμπ να ηττηθεί στην κάλπη του Νοεμβρίου και όχι να δολοφονηθεί, ώστε να μετατραπεί σε μάρτυρα για τους παράλογους σκοπούς του. Από την άλλη, δεν σας κρύβω ότι νομίζω πως τελικά θα κερδίσει, ό,τι και να γίνει. Και αν αναρωτιέστε γιατί θα συμβεί αυτό, ο λόγος έγκειται εν μέρει στην εξωφρενική σοφιστεία της σιγουριάς του Προέδρου Μπάιντεν ότι δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για πολιτική βία».  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ