Η δημόσια σφαίρα και η ρουτίνα της βίας

Η δημόσια σφαίρα και η ρουτίνα της βίας Facebook Twitter
Τι έρχεται μετά τη συγγνώμη; Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ εδώ και μέρες, διαβάζοντας τίτλους όπως «Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Απόστολος Λύτρας – Υποστηρίζει ότι δεν παραβίασε τους όρους», «Μπαλάσκας για Λύτρα: “Θα τρίβουμε τα μάτια μας αν αποκαλυφθούν άλλα περιστατικά που κατέθεσε η 36χρονη”», αλλά και «Αυτό είναι το πολυτελές σκάφος του δικηγόρου».

Η Σοφία Πολυζωγοπούλου, δικηγόρος, νομική σύμβουλος στη Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών και μητέρα ενός εννιάχρονου κοριτσιού, είναι ένα ακόμα παράδειγμα του ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν μόνο ένα κοινό: ο σύντροφος/σύζυγός τους αποφάσισε να ασκήσει βία πάνω τους. Η ίδια αναφέρει πως ο σύζυγός της δεν τη μετέφερε στο νοσοκομείο παρά τις εκκλήσεις της· μάλιστα του είπε πως υπήρχε φόβος να πνιγεί από την κατάποση ποσοτήτων αίματος, είχε πόνους στο κεφάλι της, ζαλάδες, αστάθεια και λιποθυμική τάση. Αφού τελικά οδηγήθηκε στο νοσοκομείο από τον θύτη, τον οποίο καθησύχασε πως θα έλεγε ψέματα ότι έπεσε από τις σκάλες και πως ο ίδιος ήταν ασφαλής νομικά, το ιατρικό προσωπικό έπραξε, όπως και ήταν το αναμενόμενο, βάση του όρκου που έχει: κάλεσε τις Αρχές.

Βλέπουμε στο ένα άκρο τους υποστηρικτές του να μας παρουσιάζουν τη θετική εικόνα ενός ανθρώπου που φαίνεται πως είχε μια «κακιά στιγμή» και τον ίδιο εξαντλημένο ψυχικά από το πόσο σκληρά έχει αυτομαστιγωθεί εξαιτίας των «ατυχών γεγονότων».

Το υπόμνημα που κατέθεσε αργότερα η Σοφία Πολυζωγοπούλου εμπεριέχει φωτογραφίες που αποδεικνύουν τον βαρύτατο τραυματισμό της. Εκεί βρίσκεται και η ιατρική γνωμάτευση (26/6/2024) του ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου. Στο συμπληρωματικό υπόμνημα (28/6/2024) Αττικής ΚΑΤ προκύπτει επιπλέον ότι η 37χρονη δικηγόρος έχει υποστεί αποσπαστικό κάταγμα βάσεως μέσης φάλαγγας, έχει άλγος στην ψηλάφηση της πηχεοκαρπικής άρθρωσης κ.ά. Οι γιατροί τής πρότειναν επανεξέταση εντός μίας εβδομάδας και αναρρωτική άδεια 30 ημερών, ενώ έθεσαν υπ’ όψιν της το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης, ανάλογα με τα αποτελέσματα της επανεξέτασής της.

Η Σοφία Πολυζωγοπούλου ανέφερε πως η δημόσια συγγνώμη του γνωστού ποινικολόγου είναι υστερόβουλη. Τι άλλο θα μπορούσε βέβαια να ήταν; «Ομολόγησα την πράξη μου και ζητάω συγγνώμη από τη σύζυγό μου», ήταν τα λόγια του· εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες βαθύτατα μετανιωμένος. Δήλωσε πως η πράξη του δεν είχε επαναληφθεί στο παρελθόν και τη χαρακτήρισε ως «αδιανόητη». Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ο τρόπος με τον οποίον υπερέβαλε ο δράστης με τη συγγνώμη του, αποδεχόμενος το αποτρόπαιο της πράξης του, συμφωνώντας ταπεινά με όποια τιμωρία, δίνοντας την ιδέα στον τηλεθεατή πως τιμωρεί ψυχικά τον εαυτό του πιο σκληρά απ’ όσο θα μπορούσε ποτέ να τον τιμωρήσει η Πολιτεία.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε «είδα τον Λύτρα με χειροπέδες και δάκρυσα», ο πατέρας του ποινικολόγου είπε «έδωσε αφορμή και η γυναίκα του» και γνωστή δημοσιογράφος δήλωσε στον αέρα πως εξαιτίας αυτής της υπόθεσης η καριέρα του δικηγόρου καταστρέφεται. Δηλαδή βλέπουμε στο ένα άκρο τους υποστηρικτές του να μας παρουσιάζουν τη θετική εικόνα ενός ανθρώπου που φαίνεται πως είχε μια «κακιά στιγμή» και τον ίδιο εξαντλημένο ψυχικά από το πόσο σκληρά έχει αυτομαστιγωθεί εξαιτίας των «ατυχών γεγονότων».

Συγχρόνως, ο ποινικολόγος μάς παρουσιάζει το σχέδιο μεταμέλειάς του, πως θα αναζητήσει βοήθεια, ξεκαθαρίζοντας πως το γεγονός ότι ξυλοκόπησε τη γυναίκα του ήταν ένα «ξέσπασμα», μια σκοτεινή ενόρμηση, μια ενστικτώδης, μυστήρια πράξη. Για το εν λόγω κύμα παραφροσύνης ζητάει συγγνώμη από τις κόρες του, τη γυναίκα του, που βαθύτατα εκτιμάει, τους συνεργάτες του αλλά και από εμάς ως κοινωνία, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επαναληφθεί, διότι θα «αναζητήσει βοήθεια».

Το να αναζητήσει ο θύτης βοήθεια στην ψυχοθεραπεία δεν είναι σε καμία περίπτωση κακή ιδέα, ωστόσο, όταν μιλάμε για ψυχική υγεία και βία, οφείλουμε να γνωρίζουμε τι εντυπώσεις δημιουργούμε, ώστε να μη στιγματίζουμε τους ασθενείς οι οποίοι είναι περισσότερο θύματα παρά θύτες. Μάλιστα, εάν ο δικηγόρος είναι «άρρωστος», τότε γιατί αυτή η μυστήρια ασθένεια είχε αντίκτυπο μονάχα στη σύζυγό του και όχι στους περαστικούς στον δρόμο ή σε πελάτες του; Γιατί αυτή η συμπεριφορά δεν εκδηλώθηκε ενώ μιλούσε στα κανάλια και, ακόμα πιο συγκεκριμένα, γιατί δεν έχει εκτονωθεί σε άλλους άνδρες;

Αξίζει να κάνουμε μια ενδοσκόπηση, αναλογιζόμενοι τη σημασία της δημόσιας συγγνώμης ενός κακοποιητή: βλέπουμε τις αποδείξεις, ξέρουμε τι συνέβη, πιστεύουμε τη Σοφία Πολυζωγοπούλου όταν αναφέρει πως ο θύτης την κακοποίησε και στη συνέχεια επιχείρησε να την εκφοβίσει για να κρύψει τις αποδείξεις. Επίσης, πιστεύουμε τη Σοφία Πολυζωγοπούλου όταν υπογραμμίζει πως η δημόσια συγγνώμη του άνδρα της είναι υστερόβουλη, μια και οι ιστορίες του τύπου Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ ανήκουν στα παραμύθια και όχι στην πραγματικότητα.

Το να δεχθούμε συνολικά και αδιαμαρτύρητα πως ένα ισχυρό μέλος της κοινωνίας μας μπορεί να επικαλεστεί μια μυστήρια αλλαγή συμπεριφοράς, από τρυφερό σύζυγο σε θύτη που απέχει ένα βήμα από τη γυναικοκτονία, δεν σημαίνει πως απλώς στεκόμαστε με αδιαφορία μπροστά στα εγκλήματα αλλά δημιουργούμε γόνιμο έδαφος για την κανονικοποίηση της βίας. Όλοι γνωρίζουμε το περιεχόμενο αυτής της συγγνώμης, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε κάτι τέτοιο.

Ωστόσο η πράξη του ποινικολόγου και η μετέπειτα δημόσια επίκληση στη συγκυρία, στην «κακιά στιγμή», μας κάνει συνενόχους, εάν το ενδιαφέρον μας περιορίζεται στην περιέργεια να ακούσουμε τις αναμενόμενες εξηγήσεις που θα δώσει ο ποινικολόγος. Το πραγματικό ερώτημα είναι «τι έρχεται μετά τη συγγνώμη;».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ