Dan Flavin, ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης του φωτός σε μια νέα έκθεση

Dan Flavin, ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης του φωτός Facebook Twitter
Kunstmuseum Basel, Dan Flavin, «Untitled (to Barnett Newman)».
0

Τον πρωτοπόρο Αμερικανό καλλιτέχνη του μινιμαλισμού Dan Flavin (1933-1996) παρουσιάζει το Kunstmuseum της Βασιλείας, σε μια έκθεση με έργα του που αναφέρονται σε άλλους καλλιτέχνες και σε συγκεκριμένα γεγονότα, η οποία θα διαρκέσει έως τις 18 Αυγούστου.

Ο Dan Flavin έγινε διάσημος τη δεκαετία του 1960 με τη δουλειά του, στην οποία χρησιμοποιούσε βιομηχανικούς σωλήνες φθορισμού, εφευρίσκοντας μια νέα μορφή τέχνης και εξασφαλίζοντας τη θέση του στην ιστορία της τέχνης.

Το 1963, τοποθέτησε έναν ενιαίο, βιομηχανικό σωλήνα φθορισμού σε γωνία 45 μοιρών στον τοίχο του στούντιό του, ανακηρύσσοντάς το τέχνη. Η πράξη ήταν ριζοσπαστική και είναι ακόμα και σήμερα. Πράγματι, χάρη σε αυτήν τη δράση θα εισαχθούν στην τέχνη τυπικά εμπορικά προϊόντα: η εκκολαπτόμενη minimal art της εποχής έδινε έμφαση στη σειριακότητα, την αναγωγή και την αντικειμενικότητα. Κάπως ειρωνικά, ενώ ο αυτοδίδακτος Flavin δεν επιδίωξε ποτέ να είναι μέλος αυτού του κινήματος στην τέχνη, θα γινόταν ένας από τους πιο επιφανείς εκφραστές του.

Η επικρατούσα αντίληψη για τα ελαφριά έργα του έχει, μέχρι σήμερα, επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη μινιμαλιστική, βιομηχανική τους πτυχή, και επομένως στην εγγενή απλότητα της ομορφιάς τους.

Ο Flavin άρχισε να εργάζεται με σωλήνες φθορισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μετά. Τα χρώματα και οι διαστάσεις των υλικών που χρησιμοποιούσε είχαν τις προδιαγραφές της βιομηχανικής παραγωγής. Πλημμυρισμένοι στο φως, οι ίδιοι οι θεατές γίνονται μέρος των έργων: ο χώρος αλληλεπιδρά με τα αντικείμενα μέσα του και δημιουργεί εμβαπτιστικές εμπειρίες τέχνης που πυροδοτούν αισθητικές, σχεδόν πνευματικές εμπειρίες. Η έκθεση «Dan Flavin: Dedications in Lights» χρησιμοποιεί σχεδόν 60 έργα, συμπεριλαμβανομένων 35 φωτιστικών εγκαταστάσεων, για να επανεξετάσει ολόκληρη την επαγγελματική ζωή του καλλιτέχνη.

Dan Flavin, ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης του φωτός Facebook Twitter
Ο Dan Flavin έγινε διάσημος τη δεκαετία του 1960 με τη δουλειά του, στην οποία χρησιμοποιούσε βιομηχανικούς σωλήνες φθορισμού, εφευρίσκοντας μια νέα μορφή τέχνης και εξασφαλίζοντας τη θέση του στην ιστορία της τέχνης.

Ο Flavin απελευθέρωσε το χρώμα από τη δισδιάστατη ζωγραφική. Η επικρατούσα αντίληψη για τα ελαφριά έργα του έχει, μέχρι σήμερα, επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη μινιμαλιστική, βιομηχανική τους πτυχή, και επομένως στην εγγενή απλότητα της ομορφιάς τους.

Η έκθεση στο Kunstmuseum Basel, αντιθέτως, δίνει έμφαση στην εξέταση του έργου του Flavin σε ένα λιγότερο οικείο περιβάλλον: τα έργα του, αν και αρχικά χωρίς σαφώς αναγνωρίσιμη υπογραφή, κάνουν συχνά αναφορά στους τίτλους τους σε συγκεκριμένα γεγονότα, όπως φρικαλεότητες εν καιρώ πολέμου ή αστυνομική βία, ή είναι αφιερωμένα σε άλλους καλλιτέχνες – όπως το έργο «Χωρίς τίτλο (στη μνήμη του Urs Graf)», το οποίο κάθε βράδυ πλημμυρίζει την εσωτερική αυλή του Hauptbau με πολύχρωμο φως.

Τα έργα του είναι άμεσα αναγνωρίσιμα. Όταν πέθανε το 1996, σε ηλικία 63 ετών, δεν θεωρούσε τον εαυτό του μινιμαλιστή ή γλύπτη.

Dan Flavin, ο μινιμαλιστής πρωτοπόρος καλλιτέχνης του φωτός Facebook Twitter
Η άτιτλη υπαίθρια εγκατάσταση του Dan Flavin που βρίσκεται τοποθετημένη στην εσωτερική αυλή του Hauptbau είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Urs Graf.

Προτιμούσε διφορούμενους ή κρυπτικούς όρους, όπως «αντικείμενα» ή ακόμα και «αέριες εικόνες» για να περιγράψει τα εντυπωσιακά γεωμετρικά κομμάτια του. Λάτρης των εκκεντρικών τίτλων που περιλαμβάνουν περιπαικτικές αφιερώσεις, ο Flavin, όπως και το κίνημα που τον διεκδίκησε, δεν πίστευε σε θεματικές ή ποιητικές αναφορές στο έργο του.

Το πρώτο του έργο, ένα έτοιμο κίτρινο φως φθορισμού μήκους 6 ποδιών, στερεωμένο σε έναν τοίχο υπό γωνία, ονομαζόταν «Η διαγώνιος της 25ης Μαΐου 1963» και ήταν αφιερωμένο στον Constantin Brancusi. Αιθέριο αλλά βιομηχανικό, κομψό αλλά βάναυσο, ήταν μια απομάκρυνση από τους προηγούμενους πίνακές του και ισοδυναμεί εκ των υστέρων με μανιφέστο.

Στο μουσείο της Βασιλείας υπάρχει η μόνιμη υπαίθρια εγκατάσταση του καλλιτέχνη «Χωρίς τίτλο (στη μνήμη του Urs Graf)». Ο Flavin βρήκε ένα είδος συγγένειας με τον Ελβετό καλλιτέχνη και χρυσοχόο της Αναγέννησης, του οποίου η ζωή ως μισθοφόρου άφησε πίσω του ζωντανά ίχνη σε συχνά γκροτέσκα έργα σε χαρτί που αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Kunstmuseum Basel. Ένα άλλο τεράστιο άτιτλο έργο του 1973 είναι αφιερωμένο στον συνιδρυτή του Dia Art Foundation της Νέας Υόρκης, Heiner Friedrich, ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στην καριέρα του Flavin.

Dan Flavin, ο μινιμαλιστής πρωτοπόρος καλλιτέχνης του φωτός Facebook Twitter
Dan Flavin, «Άτιτλο (to you, Heiner, with admiration and affection)», 1973. © 2001 Dan Flavin

Ο Dan Flavin, ιρλανδικής καθολικής καταγωγής, γεννήθηκε στην Τζαμάικα της Νέας Υόρκης και σπούδασε σε καθολικά σχολεία. Στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας το 1954-55, εκπαιδεύτηκε ως τεχνικός μετεωρολογίας του αέρα και σπούδασε τέχνη μέσω του προγράμματος εκπαίδευσης ενηλίκων του Πανεπιστημίου του Maryland στην Κορέα.

Μετά την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη το 1956, παρακολούθησε για λίγο τη Σχολή Καλών Τεχνών Hans Hofmann και σπούδασε τέχνη υπό τον Albert Urban. Αργότερα σπούδασε ιστορία της τέχνης για σύντομο χρονικό διάστημα στο New School for Social Research, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Columbia, όπου σπούδασε ζωγραφική και σχέδιο. Εργάστηκε ως υπάλληλος στο τμήμα αλληλογραφίας στο Μουσείο Guggenheim και αργότερα ως φύλακας και χειριστής ανελκυστήρων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, όπου γνώρισε τους Sol LeWitt, Lucy Lippard και Robert Ryman.

Τα πρώτα έργα του ήταν σχέδια και πίνακες στα οποία ήταν φανερή η επιρροή του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Το 1959 άρχισε να φτιάχνει συναρμολογήσεις και κολάζ μεικτών μέσων με αντικείμενα που έβρισκε στους δρόμους. Το καλοκαίρι του 1961, ενώ εργαζόταν ως φύλακας στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, άρχισε να φτιάχνει σκίτσα για γλυπτά που ενσωματώνουν ηλεκτρικά φώτα. Τα πρώτα έργα του που ενσωμάτωσαν το ηλεκτρικό φως ήταν η σειρά «Icons»: οκτώ χρωματιστές, ρηχές, τετράγωνες κατασκευές σαν κουτιά, από διάφορα υλικά όπως ξύλο, φορμάικα, που είχαν προσαρτημένους στα πλαϊνά τους σωλήνες με λαμπτήρες πυρακτώσεως και φθορισμού. Το 1963 το «The Diagonal of Personal Ecstasy» σηματοδοτεί για τον Flavin την αρχή της αποκλειστικής χρήσης του εμπορικά διαθέσιμου φωτός φθορισμού ως μέσου.

Dan Flavin, ο μινιμαλιστής πρωτοπόρος καλλιτέχνης του φωτός Facebook Twitter
Dan Flavin, «Icon IV». © Dan Flavin

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, συνέχισε να χρησιμοποιεί φθορίζουσες δομές για να εξερευνήσει το χρώμα, το φως και τον γλυπτικό χώρο. Αυτές οι κατασκευές έχουν τόσο ελαφριά όσο και απόκοσμη απόχρωση, ενώ παίρνουν μια ποικιλία μορφών, συμπεριλαμβανομένων των «γωνιακών κομματιών», των «φραγμών» και των «διαδρόμων». Τα περισσότερα έργα του δεν έχουν τίτλο, αλλά αφιερώσεις σε παρένθεση σε φίλους, καλλιτέχνες, κριτικούς. Ένα από τα πιο διάσημα είναι το «Μνημεία του Β. Τάτλιν», φόρος τιμής στον Ρώσο κονστρουκτιβιστή γλύπτη.  

Ο Flavin δημιούργησε την πρώτη του πλήρη εγκατάσταση, το «greens crossing greens», αφιερωμένη στον Piet Mondrian, που δεν χρησιμοποιούσε πράσινο χρώμα, για μια έκθεση στο Van Abbemuseum, στην Ολλανδία το 1966.

Τον αφορούσε η σχέση του με τον θεατή των έργων και στο έργο του «Οι διάδρομοι», για παράδειγμα, οι φωτεινές στήλες ελέγχουν και εμποδίζουν την κίνηση του θεατή στον χώρο της γκαλερί. Μέχρι το 1968, ο Flavin είχε αναπτύξει τα γλυπτά του σε περιβάλλοντα φωτός μεγέθους δωματίου. Εκείνη τη χρονιά, σκιαγράφησε μια ολόκληρη γκαλερί σε υπεριώδες φως στην Documenta 4, στο Κάσελ της Γερμανίας. Το 1992, η αρχική σύλληψή του για ένα έργο του 1971 υλοποιήθηκε πλήρως σε μια site-specific εγκατάσταση που γέμισε ολόκληρη τη ροτόντα του Μουσείου Solomon R. Guggenheim με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του.

Όταν πέθανε, άφησε πίσω του περισσότερα από 1.000 ημιτελή γλυπτά.

Dan Flavin, ο μινιμαλιστής πρωτοπόρος καλλιτέχνης του φωτός Facebook Twitter
Dan Flavin, «The diagonal of May 25, 1963 (to Constantin Brancusi)», 1963.
Dan Flavin, ο μινιμαλιστής πρωτοπόρος καλλιτέχνης του φωτός Facebook Twitter
Dan Flavin, «Untitled (to Barnett Newman) one», 1971, Collection Carré d’Art-Musée d’art contemporain de Nîmes. Courtesy David Zwirner
Dan Flavin, ο μινιμαλιστής πρωτοπόρος καλλιτέχνης του φωτός Facebook Twitter
Dan Flavin, «Untitled (for Frederika and Ian) 3», 1987.
Dan Flavin, ο μινιμαλιστής πρωτοπόρος καλλιτέχνης του φωτός Facebook Twitter
Kunstmuseum Basel, Dan Flavin, «Untitled (to Don Jydd)».
Dan Flavin, ο μινιμαλιστής πρωτοπόρος καλλιτέχνης του φωτός Facebook Twitter
«Untitled (to Tracy, to celebrate the love of a lifetime)» στο Μουσείο Solomon R. Guggenheim, Νέα Υόρκη.
Dan Flavin, ο μινιμαλιστής πρωτοπόρος καλλιτέχνης του φωτός Facebook Twitter
Ένα από τα τελευταία έργα του Flavin ήταν ο φωτισμός για μια γυάλινη στοά (1996) στο Wissenschaftspark Rheinelbe (Επιστημονικό Πάρκο Ρήνου-Έλβα) στο Γκελζενκίρχεν της Γερμανίας. Η στοά έχει μήκος 300 μέτρων και συνδέει εννέα κτίρια.
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ