Παθητικά κτίρια: Εικόνες από τις γειτονιές του μέλλοντος

Παθητικά κτίρια και οι γειτονιές του μέλλοντος Facebook Twitter
Όλες οι γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, ανεξαρτήτως κοινωνικών χαρακτηριστικών, θα πρέπει να έχουν ευτυχισμένους και προστατευμένους από τα ακραία κλίματα πολίτες και αυτό συμβαίνει μόνο όταν ζουν σε ανθεκτικά κτίρια.
0

Η βιωσιμότητα και η κλιματική αλλαγή αποτελούν λέξεις-κλειδιά σε κάθε συζήτηση για τις πόλεις του μέλλοντος. Όπως επισημαίνει ο πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ Στέφανος Παλλαντζάς, «ζούμε ήδη το 85% της ζωής μας μέσα στα κτίρια, ποσοστό που ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο». Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι οι χώροι στους οποίους ζούμε οφείλουν να συνδιαλέγονται ενεργά με τους παραπάνω όρους, να προστατεύουν ταυτόχρονα εμάς και το περιβάλλον. Έχοντας συνδέσει το όνομά του με τα παθητικά κτίρια στην Ελλάδα ως πιστοποιητής τους, εξηγεί γιατί τα «passive houses» είναι τα σπίτια στα οποία θα έπρεπε να ζούμε. 

— Τι ακριβώς είναι ένα παθητικό κτίριο; 
Ένα παθητικό κτίριο («passive house») είναι ένας τύπος κτιρίου που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ώστε να έχει εξαιρετικά χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση για θέρμανση και ψύξη, επομένως είναι πολύ πιο αποδοτικό ενεργειακά από τα παραδοσιακά κτίρια. Το κεντρικό χαρακτηριστικό ενός παθητικού κτιρίου είναι η βέλτιστη διαχείριση της παθητικής ηλιακής ενέργειας και άλλων παθητικών τεχνικών για να διατηρείται άνετη η θερμοκρασία στο εσωτερικό του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι πόλεις και οι γειτονιές του μέλλοντος αναπόφευκτα θα πρέπει να επικεντρώνονται στην ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα, την ενεργειακή απόδοση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια, που θα γιγαντώνεται.

— Μπορείτε να μας αποδομήσετε πέντε μύθους για τα παθητικά κτίρια;
Είναι πολύ ακριβά για να κατασκευαστούν. H αρχική επένδυση μπορεί να είναι υψηλότερη, αλλά το συνολικό κόστος του να ζεις σε ένα παθητικό κτίριο είναι σχεδόν πάντα χαμηλότερο, χάρη στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα. Επιπλέον, η αυξανόμενη ζήτηση έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών των υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή τους.

Ο πιστοποιητής παθητικών κτιρίων Στέφανος Παλλαντζάς
Ο πιστοποιητής παθητικών κτιρίων Στέφανος Παλλαντζάς 

Είναι ακατάλληλα για ζεστά κλίματα. Τα παθητικά κτίρια σχεδιάζονται ώστε να λειτουργούν αποδοτικά σε οποιοδήποτε κλίμα. Η αρχή της παθητικής κατασκευής προσαρμόζεται στις συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως η σκίαση, η θερμομόνωση και τα συστήματα αερισμού.

Δεν χρειάζονται θέρμανση ή ψύξη. Τα παθητικά κτίρια έχουν πολύ χαμηλές απαιτήσεις θέρμανσης και ψύξης, αλλά δεν είναι εντελώς ανεξάρτητα από αυτά τα συστήματα. Απλώς χρησιμοποιούν μικρές, αποδοτικές και οικονομικά προσιτές πηγές θέρμανσης και ψύξης.

Είναι άσχημα. Τα παθητικά κτίρια μπορούν να έχουν οποιοδήποτε στυλ και οποιαδήποτε αρχιτεκτονική, μπορούν να είναι από μοντέρνα έως παραδοσιακά. Σήμερα βλέπουμε γύρω μας πανέμορφα παθητικά κτίρια, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.  

Είναι σκοτεινά και δεν αερίζονται καλά. Τα παθητικά κτίρια έχουν επαρκή φυσικό φωτισμό και εξαιρετική ποιότητα αέρα. Η χρήση μεγάλων, ενεργειακά αποδοτικών παραθύρων επιτρέπει άφθονο φυσικό φως, ενώ τα συστήματα μηχανικού αερισμού εξασφαλίζουν συνεχώς καθαρό αέρα. Είναι σαν να έχεις τα παράθυρα ανοιχτά 24 ώρες την ημέρα. 

Παθητικά κτίρια και οι γειτονιές του μέλλοντος Facebook Twitter
Τα παθητικά κτίρια μπορούν να έχουν οποιοδήποτε στυλ και οποιαδήποτε αρχιτεκτονική, μπορούν να είναι από μοντέρνα έως παραδοσιακά.

— Ποια χαρακτηριστικά έχουν οι πόλεις και οι γειτονιές του μέλλοντος; Πόσο μακριά είναι η Ελλάδα από κάτι τέτοιο;
Οι πόλεις και οι γειτονιές του μέλλοντος αναπόφευκτα θα πρέπει να επικεντρώνονται στην ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα, την ενεργειακή απόδοση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια, που θα γιγαντώνεται. Ζούμε το 85% της ζωής μας μέσα στα κτίρια και ίσως στο μέλλον να ζούμε περισσότερο. Όλες οι γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, ανεξαρτήτως κοινωνικών χαρακτηριστικών, θα πρέπει να έχουν ευτυχισμένους και προστατευμένους από τα ακραία κλίματα πολίτες και αυτό συμβαίνει μόνο όταν ζουν σε ανθεκτικά κτίρια. Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προς τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη βιωσιμότητα των κτιρίων, αλλά εξακολουθεί να απέχει από μια εκτεταμένη υιοθέτηση αυτών των αρχών. Σήμερα, για παράδειγμα, συζητάμε για το ύψος των κτιρίων και όχι για τη βιωσιμότητά τους.

— Πώς θα μπορούσε η πολιτεία να ενισχύσει το γόητρο των παθητικών κτιρίων και να δώσει κίνητρο για να δημιουργηθούν περισσότερα;
Δεν περιμένω τα πάντα από την πολιτεία. Πιστεύω ότι η αγορά αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των παθητικών κτιρίων και προσαρμόζεται με γοργούς ρυθμούς. Ωστόσο, θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς ενεργειακής απόδοσης για νέες κατασκευές και ανακαινίσεις και να φροντίσει ώστε τα δημόσια κτίρια να πληρούν αυστηρά τα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης. Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμη η μείωση φόρων για όσους επενδύουν σε παθητικά κτίρια ή η μείωση του ΦΠΑ για τα υλικά και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται, και, σε επίπεδο εκπαίδευσης, τα σεμινάρια κατάρτισης αρχιτεκτόνων, μηχανικών και κατασκευαστών και η έρευνα για νέες τεχνολογίες και υλικά που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. 

Παθητικά κτίρια και οι γειτονιές του μέλλοντος Facebook Twitter
Το κεντρικό χαρακτηριστικό ενός παθητικού κτιρίου είναι η βέλτιστη διαχείριση της παθητικής ηλιακής ενέργειας και άλλων παθητικών τεχνικών για να διατηρείται άνετη η θερμοκρασία στο εσωτερικό του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

— Τα κτίρια ευθύνονται για το της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Ποια είναι, ενδεικτικά, πέντε λάθη που εξακολουθούν να γίνονται κατά τον σχεδιασμό ή την κατασκευή τους;
Ενδεικτικά λάθη είναι η κακής ποιότητας θερμομόνωση στους τοίχους, στην οροφή και στα δάπεδα, που αυξάνει τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση και ψύξη, και η ανεπαρκής στεγανοποίηση των παραθύρων, των θυρών και των αρμών του κτιρίου που οδηγεί σε διαρροή αέρα και απώλειες θερμότητας. Επίσης, η χρήση μη αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, με συνέπεια την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και το υψηλό κόστος λειτουργίας, η εσφαλμένη τοποθέτηση και το μέγεθος των παραθύρων που δεν εκμεταλλεύονται την παθητική ηλιακή ενέργεια τον χειμώνα, με συνέπεια την απώλεια φυσικού φωτισμού και παθητικής θέρμανσης, και ο ανεπαρκής σχεδιασμός του αερισμού, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του κτιρίου, με συνέπεια τη μειωμένη ποιότητα του αέρα. Με την αποφυγή αυτών των λαθών, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, μειώνοντας τόσο την κατανάλωση ενέργειας όσο και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. 

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

yf

Design / Potiropoulos+Partners: Πώς «γεννήθηκε» το νέο ερευνητικό κέντρο και ποια είναι η φιλοσοφία της καινοτομίας αυτής

Το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσίασε τη δική του in house Research+Design «ομάδα» με την ονομασία «p+R+D», κατά τα πρότυπα των διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων.
THE LIFO TEAM
Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας το φετινό περίπτερο Serpentine

Design / Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας: Αυτό είναι το περίπτερο Serpentine για το 2025

Η πρωτοποριακή αυτή ανάθεση, που ξεκίνησε το 2000 με τη Ζάχα Χαντίντ και παρουσίασε μέσα από τα pavilions μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής, γιορτάζει τα 25 της χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM