Mαθήματα σκοταδισμού από μητροπολίτες

Ένας αιρετικός θάνατος και ένα αιρετικό ξωκλήσι Facebook Twitter
Γιατί η Εκκλησία αδυνατεί να κάνει χώρο, ακόμα και για τους πιστούς της; Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ βρέθηκε το πτώμα της 17χρονης Νικολέτας Παπαδογιαννάκη στον ΒΟΑΚ, κοντά στα Μάλια, λίγο μετά τις σχολικές εξετάσεις. Το Σάββατο, ημέρα της κηδείας, ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος απέστειλε επιτηρητή, μέσω του οποίου απαγόρευσε να διαβαστεί το Ευαγγέλιο, καθώς υπήρχε η πιθανότητα η Νικολέτα να είναι αυτόχειρας. Συνεπώς, δεν επετράπη η είσοδος της σορού της στον ναό, μόνο διαβάστηκε στο νεκροταφείο η συγχωρητική ευχή στο τρισάγιο.

Η κοινωνία του Μοχού αντέδρασε στην παραπάνω απόφαση, σχολιάζοντας πως ο τοπικός μητροπολίτης είναι ανεπιθύμητος. Μάλιστα, η κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη, δικηγόρος της οικογένειας, αναφέρει ότι δεν έχει εξαχθεί ακόμα τελικό πόρισμα για τον θάνατο της Νικολέτας, μια και πριν καν αποφανθούν οι αρμόδιες αρχές επίσημα για το αν ήταν αυτοκτονία ή όχι ο μητροπολίτης είχε πάρει ήδη την απόφασή του, μάλιστα έκανε ό,τι μπορούσε για να προλάβει την κηδεία της 17χρονης Νικολέτας.

Ενώ συχνά πλέον οι άνθρωποι τείνουν να διαχωρίζουν την πίστη από τη συμπεριφορά της Εκκλησίας, γιατί εκείνη επιμένει να γυρνάει την πλάτη σε όσους έχουν μεγαλώσει με χριστιανικές διδαχές και πιστεύουν, μόνο και μόνο επειδή δεν τηρούν γραφειοκρατικά διαδικασίες που περισσότερο θυμίζουν διεκπεραίωση ενός πρωτοκόλλου το οποίο έπεσε από τον ουρανό παρά οποιαδήποτε ουσιαστική αφιλοκερδή πράξη αλληλεγγύης και γενναιοδωρίας προς τον συνάνθρωπο που υποφέρει;

Όπως φαίνεται, δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος μητροπολίτης παραδίδει μαθήματα σκοταδισμού, στρεφόμενος ενάντια στους πιστούς της τοπικής κοινωνίας, αφού στο παρελθόν είχε προβεί σε κηρύγματα υπέρ του αντιεμβολιασμού, δίνοντας μάχη ώστε οι πιστοί να μη φοράνε μάσκα στην εκκλησία.

Σχετικά με τη Νικολέτα, ο μητροπολίτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι πάγια η θέση της Εκκλησίας σε περίπτωση αυτοκτονίας να μην τελείται η εξόδιος. Αυτό δεν σημαίνει ότι το κάνουμε από εμπάθεια ή έλλειψη αγάπης. […] Η στέρηση της ακολουθίας είναι ένα μήνυμα προς όλα τα άλλα παιδιά που έχουν ίδιους λογισμούς και ίδιες συμπεριφορές και δεν μπορούμε να πούμε ότι τελούμε την ακολουθία σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Καμία σκληρότητα δεν υπήρχε, ο χρόνος προσευχής για το παιδί δόθηκε, η ευχή της Εκκλησίας διαβάστηκε».

Μετά τα παραπάνω, η οικογένειας της Νικολέτας ζητάει την απομάκρυνση του μητροπολίτη από τα καθήκοντά του, ενώ ταυτόχρονα φάνηκε πως η «πάγια» θέση της Εκκλησίας δεν είναι και τόσο πάγια, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νέα Κρήτη», που δημοσίευσε πως τον αυτόχειρα καθηγητή της Πατριαρχικής Σχολής στο Ηράκλειο Κρήτης τον κήδεψαν και τον διάβασαν με όλο το προβλεπόμενο τυπικό της Εκκλησίας.

Ταυτόχρονα, ο Παναγιώτης Υφαντής, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, μίλησε στην εκπομπή «Live News» για το ζήτημα της αυτοχειρίας και την αντιμετώπισή του από την Εκκλησία: «Η Εκκλησία κατά κανόνα το τελευταίο διάστημα εμπράκτως κηδεύει τους αυτόχειρες / Κηδεύω θα πει “φροντίζω”, εφόσον ο νεκρός δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του / δεν μπορεί να ζητήσει κανείς από τον ασθενή ευθύνη». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο δρ. Θεολογίας και καθηγητής στο Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, Παναγιώτης Ασημακόπουλος, αναφέροντας στο Radio Me: «Σπανίως ακούμε να μη δίνεται άδεια από κάποια μητρόπολη για την κηδεία αυτόχειρα». Συγκεκριμένα σχολίασε την πράξη του μητροπολίτη Γεράσιμου: «Αυστηρή, αχρείαστη και αδικαιολόγητη, που δεν προσφέρει τίποτα, ίσα-ίσα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και σκανδαλισμό στην τοπική κοινωνία. Είναι μια λάθος επιλογή του μητροπολίτη».

Μια άλλη είδηση που αφορά την Εκκλησία αυτές τις ημέρες είναι το σχόλιο του Μητροπολίτη Μεσογαίας που αποκάλεσε «τερατογραφήματα» τα έργα του σπουδαίου ζωγράφου Μυταρά στον ναό του Σουνίου, μάλιστα, ο μητροπολίτης Νικόλαος αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας από την Παναγία Καταφυγιώτισσα (ειρωνικό δεν είναι ένας ναός με τέτοιο όνομα να σφραγίζεται;). Ο γιος του καλλιτέχνη, Αριστείδης, μίλησε για τους χαρακτηρισμούς του ιεράρχη: «Αυτό που με ενόχλησε σίγουρα είναι ο χαρακτηρισμός. Το χαρακτήρισε “τερατογράφημα”, το οποίο παραπέμπει σε κάτι τερατόμορφο, δηλαδή κάτι που προκαλεί αποστροφή με την ασχήμια του ουσιαστικά. Δεν είναι λέξη που αναφέρεται σε κάτι που φεύγει από την παράδοση, που είναι αυτό που έχουμε σίγουρα εδώ».

Αυτές τις ημέρες, κυκλοφορούν φωτογραφίες της Νικολέτας Παπαδογιαννάκη και στο πορτρέτο της που αναδημοσιεύεται φαίνεται να φοράει χριστιανικό σταυρό. Συμπληρωματικά, μέλη της οικογένειάς της έχουν μιλήσει για ένα κορίτσι με χριστιανική πίστη, που, όπως φαίνεται, είχε πέσει θύμα bullying. Ανάμεσα σε όσα έχει πει ο Μυταράς ο πρεσβύτερος ήταν και τα: «Πιστεύω ότι, αν υπάρχει Θεός, βρίσκεται εκεί (στο Σούνιο). Η φύση είναι ζωντανή, γεμάτη σκίνα και άγρια λουλούδια. Οι άνεμοι είναι καθημερινά γύρω σου και αισθάνεσαι την παρουσία τους. Τα πουλιά γεμίζουν τον ουρανό. Όλα αυτά τα ζωγράφισα μέσα στο εκκλησάκι. Το εκκλησάκι αυτό είναι μια προσευχή που πάντα χρωστούσα. Όταν σταθείς εκεί, θα αισθανθείς την επαφή του Θεού, καθώς φυσούν οι άνεμοι».

Από τις παραπάνω ειδήσεις των ημερών μπορεί και προκύψει το ερώτημα: γιατί η Εκκλησία αδυνατεί να κάνει χώρο, ακόμα και για τους πιστούς της; Ενώ συχνά πλέον οι άνθρωποι τείνουν να διαχωρίζουν την πίστη από τη συμπεριφορά της Εκκλησίας, γιατί εκείνη επιμένει να γυρνάει την πλάτη σε όσους έχουν μεγαλώσει με χριστιανικές διδαχές και πιστεύουν, μόνο και μόνο επειδή δεν τηρούν γραφειοκρατικά διαδικασίες που περισσότερο θυμίζουν διεκπεραίωση ενός πρωτοκόλλου το οποίο έπεσε από τον ουρανό παρά οποιαδήποτε ουσιαστική αφιλοκερδή πράξη αλληλεγγύης και γενναιοδωρίας προς τον συνάνθρωπο που υποφέρει;

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι θα πούμε, αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα;»: Επιμένει ο μητροπολίτης για την κηδεία της 17χρονης στο Ηράκλειο

Ελλάδα / «Τι θα πούμε, αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα;»: Επιμένει ο μητροπολίτης για την κηδεία της 17χρονης στο Ηράκλειο

«Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία» απαντά στις επικρίσεις ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος
LIFO NEWSROOM
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ
Ηράκλειο: Τα σενάρια που εξετάζονται για τον θάνατο της 17χρονης που έπεσε σε γκρεμό 50 μέτρων

Ελλάδα / Ηράκλειο: Τα σενάρια που εξετάζονται για τον θάνατο της 17χρονης που έπεσε σε γκρεμό 50 μέτρων

H οικογένεια της μαθήτριας απηύθυνε έκκληση σε όσους πολίτες είδαν κάτι να επικοινωνήσουν με την αστυνομία, μήπως και διαλευκανθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες η κοπέλα βρέθηκε στο κενό
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Κλιματική Αλλαγή / «Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Με αφορμή την COP30 που φιλοξενείται φέτος στην καρδιά του Αμαζονίου, συνομιλούμε με τον Γιώργο Δικαίο, κύριο ερευνητή της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία (ΕΚΠΑ) και του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Οπτική Γωνία / Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στο εσωτερικό τις πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και να κλείσει ανοιχτά μέτωπα, ενώ στην αντιπολίτευση μεγαλώνει ο ανταγωνισμός με τους νέους παίκτες που έρχονται από το παρελθόν. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πυρόπληκτος Έβρος, πράσινα σχέδια: H αιολική πίεση στα καμένα / Τα πράσινα σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Ρεπορτάζ / Τα «πράσινα» σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Η πρόσφατη απόρριψη αιτήσεων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών στις καμένες εκτάσεις του Έβρου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ανέδειξε την ανάγκη για σαφές θεσμικό πλαίσιο στη χωροθέτησή τους· η πολιτεία το υποσχέθηκε, αλλά, όπως καταγγέλλεται, δεν το έχει κάνει ακόμη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται σχεδόν σαν διαφημιστική καμπάνια, με καθημερινά επεισόδια, το λεγόμενο rebranding του πρώην πρωθυπουργού, που επιστρέφει με το βιβλίο «Ιθάκη», κάτι σαν απόπειρα σκηνοθεσίας του παρελθόντος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι σημαίνουν οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Οπτική Γωνία / Explainer: Οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Η Ελλάδα αποκτά βασικό ρόλο στην υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με αμερικανικό LNG στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Ο Ζοχράν Μαμντάνι θα ορκιστεί στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης την 1η Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι των πέντε μεγάλων διαμερισμάτων θα τον παρακολουθούν. Το ίδιο κι ένας πρώην Νεοϋορκέζος, περίπου 200 μίλια νοτιότερα.
THE LIFO TEAM
Λειψυδρία: ο οδικός χάρτης για την υδατική ασφάλεια της Αττικής

Ρεπορτάζ / Το νερό τελειώνει. Πώς θα αντιμετωπίσει τη λειψυδρία η Αττική;

Υπό την πίεση της σταδιακής μείωσης των υδατικών αποθεμάτων, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η υδροδότηση της Αττικής τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλιστεί με τεχνικά έργα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του συστήματος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς στη LiFO: «Ο Μαμντάνι στέλνει μήνυμα ελπίδας έναντι του αυταρχισμού του Τραμπ»

Μια άμεση ανάλυση της νίκης του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης και ένα σχόλιο από τον διακεκριμένο καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, και ίσως η Αμερική»

Οπτική Γωνία / «Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, ίσως και η Αμερική»

Η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Νένη Πανουργιά, μιλά για το τεταμένο πολιτικό κλίμα εν όψει των δημοτικών εκλογών, την άνοδο του Ζοχράν Μαμντάνι ως φωνής των «από τα κάτω» και τη σύγκρουση μεταξύ μιας νέας γενιάς ακτιβιστών και των παλιών κέντρων εξουσίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ θα της λύσει το γκομενικό;

Οπτική Γωνία / Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ είναι η λύση σε όλα; Ακόμη και στον έρωτα;

Η Gen Z μεγαλώνει σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες, αλλά με λιγότερη πραγματική επαφή. Πόσο μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει; Και τι σημαίνει τελικά υγιής σεξουαλικότητα σήμερα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ