Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Ο Κασσελάκης συνεχίζει να αποδομεί καθημερινά το κόμμα που παρέλαβε από τον Αλέξη Τσίπρα και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 δεν υπάρχει πια. Φωτ.: Χρήστος Καρράς/ SOOC
0


ΜΕ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ που δημοσίευσε το Σάββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρεί για άλλη μια φορά να φέρει προ τετελεσμένων τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν τη φορά απαντώντας στα σενάρια που κυκλοφορούν για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών και τα σχέδια απομάκρυνσής του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τα κλειδιά του κόμματος, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. 

«Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών είναι μια συνέχεια για μένα και τον ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε, παρουσιάζοντας και τη δικαιολογία για την περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος: «Οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν σε μία μέρα. Η δυναμική, όμως, ναι». Άλλωστε, το αποτέλεσμα που θα κρίνει τους συσχετισμούς είναι ένα αντικειμενικό μέγεθος, η δυναμική όμως μπορεί να είναι και θέμα ερμηνείας, σύμφωνα με το σκεπτικό του. Με τον ίδιο τρόπο, της υποκειμενικής ερμηνείας, ισχυρίζεται ότι έχουν ανακάμψει και κάθε μέρα μεγαλώνουν, ενώ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς διαλυτικό. 

Τα άσχετα με την πολιτική και την αριστερά πρόσωπα που έφερε στο ευρωψηφοδέλτιο τα παρουσιάζει ως άνοιγμα στην κοινωνία και επιλογή των μελών, ενώ υποστηρίζει ότι «δεν αποφασίζει ο πρόεδρος, ούτε λίγοι γύρω από ένα γραφείο», αλλά συναποφασίζει μαζί με τον «λαό» στον οποίο απευθύνεται, εννοώντας μάλλον την ψηφοφορία που έγινε μέσω iSyriza. Ωστόσο, και για αυτήν και για τα αποτελέσματά της υπάρχει τεράστια καχυποψία στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στελέχη του κόμματος μιλούν για παντελή έλλειψη διαφάνειας και απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας από τον Κασσελάκη. 

Ο Κασσελάκης επιμένει να λέει ότι εκείνος είναι που καταλαβαίνει τον λαό και θα του λύσει τα προβλήματα. Για τον ίδιο δεν έχει σημασία που δεν έχει επεξεργασμένες προτάσεις και δεν ξέρει σε βάθος τα θέματα της χώρας. Αρκεί που έχει «χάρισμα» και νιώθει τον κόσμο. 

Έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει την προ μερικών μηνών διαμαρτυρία του αν. γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη, όταν φέρεται να είχε κλειδωθεί η ψηφιακή πλατφόρμα του iSyriza, στην οποία θα ψήφιζαν οι εγγεγραμμένοι για το αν ήθελαν να αλλάξει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι τεχνικοί τού απάντησαν ότι είχαν εντολή να μην του επιτρέψουν την πρόσβαση. 

Ο Κασσελάκης συνεχίζει να αποδομεί καθημερινά το κόμμα που παρέλαβε από τον Αλέξη Τσίπρα και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 δεν υπάρχει πια. Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ίδιος δεν θα συζητήσει με κανέναν αρχηγό για κοινό μέτωπο των κομμάτων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, δηλαδή το θέμα που συζητάει όλος ο πολιτικός χώρος, αλλά ζήτησε όποιος το θέλει, να πάει μαζί του.  

«Είναι αναγκαία η δική μας ενίσχυση. Για να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την πολυδιάσπαση του προοδευτικού χώρου. Για να γίνει ορατή σε όλους η μόνη πολιτική διέξοδος». Η μόνη λύση που βλέπει στην «πολυδιάσπαση του προοδευτικού χώρου», δηλαδή, είναι να προσέλθουν όλοι στο κόμμα του Κασσελάκη. Δεσμεύεται, μάλιστα, όπως λέει, να ανοίξουν «οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ διάπλατα προς όλον τον προοδευτικό κόσμο», ενώ ως τώρα δεν έχει φέρει ούτε μία προσωπικότητα της αριστεράς ή της κεντροαριστεράς, παρά μόνο τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, και παίκτες ριάλιτι με τηλεπερσόνες, που δίνουν το νέο στίγμα.

Περιγράφει για πρώτη φορά τόσο καθαρά το κοινό του, αυτό που θέλει και μπορεί να προσελκύσει: «Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας σήμερα που δεν βλέπουν την πολιτική μέσα από ιδεολογικό - φιλοσοφικό πρίσμα. Τη βλέπουν βιωματικά και ενστικτωδώς: ποιος με καταλαβαίνει, ποιος θα νοιαστεί, ποιος θα με προστατέψει». Κυρίως, όμως, συνεχίζει να προβάλλει αυτό που είναι από την αρχή η μοναδική πολιτική του πρόταση: τον εαυτό του ως προστάτη του λαού. Δεν κρύβει ότι θεωρεί τον εαυτό του χαρισματικό και θέλει η σχέση του με τον λαό να είναι «αδιαμεσολάβητη» (τα κομματικά όργανα έχουν παραμεριστεί) και ας θυμίζει σκοτεινές σελίδες της ιστορίας αυτός ο λόγος, τον οποίο άλλοι περιγράφουν ως «νεομουσολινικό» και άλλοι ως «τραμπικό», ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. 

Ο Κασσελάκης επιμένει να λέει ότι εκείνος είναι που καταλαβαίνει τον λαό και θα του λύσει τα προβλήματα. Φροντίζει μάλιστα να μοιράζει τακτικά στα κανάλια περιεχόμενο που παράγει ο ίδιος, με εικόνες που τον δείχνουν να  αγκαλιάζει και να φιλάει ηλικιωμένους και ηλικιωμένες. Για τον ίδιο δεν έχει σημασία που δεν έχει επεξεργασμένες προτάσεις και δεν ξέρει σε βάθος τα θέματα της χώρας. Αρκεί που έχει «χάρισμα» και νιώθει τον κόσμο. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οπτική Γωνία / Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οι απαγορεύσεις και τα ηλικιακά όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται ως μέτρο προστασίας της ψυχικής υγείας των νέων. Μπορούν, όμως, να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Ρεπορτάζ / Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Από σύμβολα της γειτονιάς σε μικρά μίνι μάρκετ της νέας εποχής, τα περίπτερα αλλάζουν πρόσωπο και λιγοστεύουν. Πώς ξεκίνησαν, πόσο δημόσιο χώρο μπορούν νόμιμα να καταλαμβάνουν και τι προβλέπει πλέον το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Οπτική Γωνία / Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Είναι αστείος ο ισχυρισμός οποιουδήποτε εμφανίζεται στα αρχεία του Έπσταϊν ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν. Ανθρώπινο είναι, βέβαια, να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο αξιολύπητη την επιπέδου νηπιαγωγείου επικαλούμενη άγνοια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΗ / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Λοξή Ματιά / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Η μετριοπάθεια απέναντι σε όσα λέγονται και συμβαίνουν, και χτίζουν τη φασιστική συμπεριφορά, δεν αρκεί, ούτε το να στεκόμαστε στην ηθική. Πρέπει να καταλάβουμε τι κινεί όσους την  υιοθετούν.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Η συνάντηση στην Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή στρατηγική 

Οπτική Γωνία / Η συνάντηση στην Άγκυρα και η ευρωπαϊκή στρατηγική 

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι τουρκικές παραβιάσεις και οι NAVTEX επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει νέα στρατηγική προσέγγιση με την Άγκυρα για λόγους ασφάλειας και άμυνας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δημήτρης Χούλης: «Η Ελλάδα σίγουρα θα καταδικαστεί στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορούμενου ως διακινητή»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Χούλης: «Δεν είμαι μέλος καμιάς ΜΚΟ»

Ο δικηγόρος του οικονομικού μετανάστη ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής και οδηγός της λέμβου που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στο ναυάγιο στη Χίο μιλάει για την υπόθεση με αφορμή τη στοχοποίησή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

ΒΙΒΛΙΑ / Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

Η εκδοτική έκρηξη των βιβλίων του Μ. Καραγάτση, μετά και την επιτυχία της «Μεγάλης Χίμαιρας» στην ΕΡΤ, επαναφέρει ένα βασικό ερώτημα: γιατί συνεχίζει να μας γοητεύει; Ο κριτικός λογοτεχνίας Δημοσθένης Κούρτοβικ και ο συγγραφέας Φοίβος Οικονομίδης απαντούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Οπτική Γωνία / Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Σε ένα ακόμη κρεσέντο ευκολίας, ο «εθνικός μας διασκεδαστής» βάφτισε τη σαχλαμάρα «σάτιρα» και εξέφρασε απροκάλυπτα τη χονδροφοβία του, ανασύροντας νοοτροπίες άλλων εποχών, τότε που όλα βαφτίζονταν αθώο πείραγμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»: Η διαθήκη ενός δημοσιογράφου στους αναγνώστες του

Οπτική Γωνία / «Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάρλος Χερνάντεζ ντε Μιγκέλ. Στο τελευταίο του κείμενο, που δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία, η ζωή και η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένες.
THE LIFO TEAM
Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Η πλειοδοσία των θυμάτων από τη βίαιη καταστολή στο Ιράν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, ιδίως τη δημιουργία εξτρεμιστικής ατμόσφαιρας προκειμένου να διευκολυνθεί η στρατιωτική επέμβαση.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Ρεπορτάζ / Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Το προφίλ των αστέγων αλλάζει διαρκώς, καθώς το κόστος ζωής και στέγασης συνεχώς αυξάνεται. Αρκούν οι δομές και οι πολιτικές για την αστεγία που αναπτύχθηκαν στην Αθήνα; Πώς λειτουργεί στην πράξη η στήριξή τους; Μιλήσαμε με αστέγους και μας περιέγραψαν τον καθημερινό τους αγώνα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ