Πολιτικός διάλογος με ξεπερασμένους όρους και παλιά διλήμματα

Πολιτικός διάλογος με ξεπερασμένους όρους και παλιά διλήμματα Facebook Twitter
«Ένας άνθρωπος της προνομιούχας τάξης, που επιδεικνύει τον πολυτελή του βίο, όπως και ο Τραμπ, και απευθύνεται στους “απόκληρους” με αντισυστημικό, καταγγελτικό λόγο», λέει στέλεχος της αντιπολίτευσης που διακρίνει ακόμα και στοιχεία συνωμοσιολογίας και QAnon στον λόγο του. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΜIA AΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ για τη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο 2019-2023, ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ήταν ο έντονα καταγγελτικός λόγος που δεν συνοδευόταν από ουσιαστικές και επεξεργασμένες φιλολαϊκές προγραμματικές προτάσεις ούτε και από μια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξελιχθεί σε ένα κόμμα αρχηγικό με όλο και πιο ξεθωριασμένη την αριστερή του ταυτότητα και τα πολιτικά του χαρακτηριστικά· ένα κόμμα που ενσωμάτωσε τους ΑΝ.ΕΛ. και χώρεσε τους «Αντώναρους».

Ακόμα και πολλά στελέχη του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ που παραμένουν, παραδέχονται σήμερα ότι, εάν το κόμμα τους δεν είχε μεταλλαχθεί ήδη από τον Αλέξη Τσίπρα, σε μια πορεία όπου οι αριστεροί ψηφοφόροι εγκατέλειπαν και παρέμεναν οι «αντισυστημικοί» και οι πιο απολίτικοι, ποτέ δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρός του κάποιος σαν τον Κασσελάκη. «Ο Αλέξης Τσίπρας καλλιέργησε αυτό το έδαφος και άλλαξε τη βάση των ψηφοφόρων του κόμματος, με συνέπεια να μπορεί να σταθεί κάποιος σαν τον Κασσελάκη που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την αριστερά ούτε καν με την πολιτική» αναφέρει, με μια δόση αυτοκριτικής, επειδή θεωρεί ότι δεν το αντιλήφθηκαν εγκαίρως, πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμά ότι οι παλιοί αριστεροί που παραμένουν είναι εγκλωβισμένοι και κάνουν υπομονή μέχρι τις ευρωεκλογές.

Το ίδιο πάνω-κάτω έχει συστήσει άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας σε στελέχη με τα οποία έχει μιλήσει, καθώς όλοι αυτοί νιώθουν ότι «έμπλεξαν». Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει εξομολογηθεί σε αρκετούς ότι μετρά και ζυγίζει πλέον κάθε κουβέντα που λέει στον Κασσελάκη όταν αυτός του τηλεφωνεί, καθώς δεν τον εμπιστεύεται και ανησυχεί πως οτιδήποτε από αυτά που θα ειπωθούν θα μπορούσε να βγει και να τα αποκαλύψει δημοσίως. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται στο πιο απολίτικο εκλογικό κοινό που μετακινείται με ευκολία και του αρέσουν οι κραυγές και ο «αντισυστημικός» λόγος, καθώς θεωρεί ότι είναι ένα σημαντικό μέγεθος στην Ελλάδα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος δεν μπορεί να απευθυνθεί στην αριστερά για αντικειμενικούς λόγους, συνεχίζει τη συνταγή που οδήγησε στη συρρίκνωση και το εκλογικό αποτέλεσμα του 2023. Δηλαδή, τον σκληρά καταγγελτικό λόγο χωρίς επεξεργασμένο πολιτικό σχέδιο, αλλά με «διαπιστώσεις καφενείου», όπως τον κατηγορούν τα στελέχη που κάνουν «υπομονή». 

Η πολιτική Κασσελάκη είναι να συναντά κάθε διαμαρτυρόμενο και να του λέει ότι έχει δίκιο και αυτός θα τα διορθώσει όλα. Πώς θα τα διορθώσει όμως; Το 15% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις –αν το πιάσει– δεν του επιτρέπει ούτε να ονειρευτεί ότι μπορεί να κυβερνήσει, ενώ δεν θέλει να συνεργαστεί ούτε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που τον λέει «εκβιαζόμενο», ούτε με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, που τους αποκαλεί «αποστάτες». 

Ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται στο πιο απολίτικο εκλογικό κοινό που μετακινείται με ευκολία και του αρέσουν οι κραυγές και ο «αντισυστημικός» λόγος, καθώς θεωρεί ότι είναι ένα σημαντικό μέγεθος στην Ελλάδα. Βέβαια, όπως επισημαίνουν πολλοί, δεν θα μπορούσε να απευθυνθεί σε άλλο κοινό, καθώς δεν διαθέτει την πολιτική παιδεία, τον πολιτικό λόγο, την εμπειρία και την προετοιμασία για το πιο πολιτικά σκεπτόμενο και απαιτητικό κοινό. 

Οι ψηφοφόροι στους οποίους απευθύνεται είναι όντως πολλοί στην Ελλάδα, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι μοιρασμένοι σε πολλά κόμματα. Ο ανταγωνισμός για την «αντισυστημική» ψήφο είναι μεγάλος και οι διεκδικητές πολλοί. Δεν παίζει μόνος του μπάλα σε αυτό το γήπεδο, αλλά δεν υπάρχει και άλλο στο οποίο μπορεί να παίξει. Οπότε προσπαθεί, βγάζοντας μεγαλύτερες κραυγές από τους υπόλοιπους, να κερδίσει αντισυστημικούς και διαμαρτυρόμενους ψηφοφόρους. Βάσει αυτής της συνταγής παρουσιάζει τον εαυτό του ως διωκόμενο από τα συστημικά ΜΜΕ, ενώ αυτά τον προβάλλουν καθημερινά, και δίνει αμέτρητες συνεντεύξεις σε όλους τους συστημικούς δημοσιογράφους και τα μέσα που καταγγέλλει. 

Πολιτικός διάλογος με ξεπερασμένους όρους και παλιά διλήμματα Facebook Twitter
Στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Αριστερά όλο και περισσότεροι τελευταία, απογοητευμένοι από τις επιδόσεις των κομμάτων τους, διαπιστώνουν ότι ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να πάει πολύ πιο ψηλά. Φωτ.: Eurokinissi

Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, θεωρεί ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέει ο Κασσελάκης, ότι δηλαδή τα ΜΜΕ τον υπερπροβάλλουν επειδή η κυβέρνηση τον προτιμά για αντίπαλο. Τα στελέχη της Νέας Αριστερά, πρώτα απ’ όλους, αναφέρθηκαν στα τραμπικά χαρακτηριστικά του, κάτι που πλέον συμμερίζονται όλο και περισσότεροι στην αριστερά, ενώ αρκετοί φιλελεύθεροι χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως «τραμπική αριστερά». «Ένας άνθρωπος της προνομιούχας τάξης, που επιδεικνύει τον πολυτελή του βίο, όπως και ο Τραμπ, και απευθύνεται στους “απόκληρους” με αντισυστημικό, καταγγελτικό λόγο», λέει στέλεχος της αντιπολίτευσης που διακρίνει ακόμα και στοιχεία συνωμοσιολογίας και QAnon στον λόγο του. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Αριστερά όλο και περισσότεροι τελευταία, απογοητευμένοι από τις επιδόσεις των κομμάτων τους, διαπιστώνουν ότι ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να πάει πολύ πιο ψηλά. Γι’ αυτό έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η ιδέα της σύμπραξης, για την προώθηση της οποίας όμως όλοι τους θεωρούν τον Κασσελάκη ως εμπόδιο. Αυτή η συζήτηση για την ώρα παραμένει θεωρητική και δεν περιλαμβάνει κάποιο σχέδιο δράσης. Τα πολιτικά στελέχη που πρωτοστατούν θα περιμένουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μετά θα σχεδιάσουν αναλόγως. 

Στο μεταξύ, ο δημόσιος διάλογος, αντί να αφορά το μέλλον, γίνεται με όρους παρελθόντος. Η Νέα Δημοκρατία θέτει ως ζητούμενο την πολιτική σταθερότητα, παρότι αυτό είναι ένα παλιό δίλημμα, καθώς η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέσυρε αυτές τις μέρες μέχρι και τα εμβόλια για να κάνει αντιπολίτευση.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πεθαίνοντας ως δημοσιογράφος στη Γάζα

Ακροβατώντας / Πόσο αξίζει η ζωή ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου στη Γάζα;

Σίγουρα όχι όσο ενός που προέρχεται από τη Δύση, τουλάχιστον για τον ισραηλινό στρατό. Γιατί ο δυτικός κόσμος σίγουρα θα αντιδρούσε με μεγαλύτερη ένταση αν οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους είχαν άλλες εθνικότητες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Εξάρθρωση της «μαφίας της Κρήτης» σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ρεπορτάζ / Εξάρθρωση της «μαφίας της Κρήτης» σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, εκβιασμοί και αμφιλεγόμενες συναλλαγές ακινήτων/φιλέτων της μοναστηριακής περιουσίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η δικογραφία που έφερε στη Δικαιοσύνη το κύκλωμα το οποίο δρούσε με επίκεντρο τα Χανιά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η Ευρώπη από μια νέα οικονομική κρίση;

Οπτική Γωνία / Θ' αντέξει η Ευρώπη την επερχόμενη κρίση στη Γαλλία;

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., αντιμετωπίζει πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο οικονομικού εκτροχιασμού. Γιατί υπάρχει φόβος για ντόμινο στις αγορές; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool Κώστας Μήλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Κι ύστερα γίναμε ωραία φωτογραφία…» που τη ζωντάνεψε το AI / Ποιος θα ήθελε να δει τους νεκρούς του να «ζωντανεύουν»; / AI, η αθανασία σού πάει πολύ / Ο θάνατος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης 

Οπτική Γωνία / Ποιος θα ήθελε να δει τους νεκρούς του να «ζωντανεύουν»;

Οι φωτογραφίες νεκρών αγαπημένων μας αποκτούν «ζωή» μέσω εφαρμογών AI. Πώς αλλάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη τον τρόπο που βλέπουμε τον θάνατο σήμερα και ποια διλήμματα και φιλοσοφικά ερωτήματα θέτει;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Οι διακοπές που δεν κάναμε φέτος

Ρεπορτάζ / Οι διακοπές που δεν κάναμε φέτος

Με τους μισθούς καθηλωμένους και τα κόστη των διακοπών να έχουν ξεφύγει, οι μεγάλες καλοκαιρινές εξορμήσεις που συνηθίζαμε μέχρι πρόσφατα, κατέληξαν σε «long weekends» για πολλούς, ενώ για άλλους ούτε καν αυτό δεν είναι πια επιλογή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Βέτο τριών υπουργείων για τη Βασιλίσσης Όλγας – Αμετακίνητος ο Χάρης Δούκας

Αθήνα / Βέτο τριών υπουργείων για τη Βασιλίσσης Όλγας – Αμετακίνητος ο Χάρης Δούκας

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Δήμου Αθηναίων βρίσκεται πλέον το θέμα της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει, κατά πλειοψηφία, στην επαναφορά της κυκλοφορίας οχημάτων και στη μετατροπή της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η Νέα Δημοκρατία και οι δύο επιστροφές που θέλει

Ρεπορτάζ / Η Νέα Δημοκρατία και οι δύο επιστροφές που θέλει

Κάποιοι ελπίζουν στην επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και άλλοι ζητάνε την επιστροφή του Γρηγόρη Δημητριάδη. Οι πληροφορίες της LiFO επιβεβαιώνουν τις συζητήσεις για την επιστροφή του Δημητριάδη, αλλά στο κόμμα και όχι στο Μαξίμου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μετανάστες, ΜΚΟ και δικαιώματα στο στόχαστρο – η κυβέρνηση νομοθετεί τον αποκλεισμό

Οπτική Γωνία / Μετανάστες, ΜΚΟ και δικαιώματα στο στόχαστρο – η κυβέρνηση νομοθετεί τον αποκλεισμό

Η κυβέρνηση σκληραίνει ακόμα περισσότερο την αντιμεταναστευτική της πολιτική, στοχοποιώντας επιπλέον ξανά τις ΜΚΟ, ευτυχώς όμως όχι χωρίς «αντίλογο», παρά την απουσία ικανής αντιπολίτευσης και σε αυτό το πεδίο. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Με απειλούν από τις ΗΠΑ επειδή λέω “Free Palestine”»

Οπτική Γωνία / «Δέχομαι απειλές από τις ΗΠΑ επειδή λέω “Free Palestine”»

Η Ιωάννα Αλυγιζάκη μιλά για το γράμμα που έλαβε στο μαγαζί της στα Χανιά ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Μίνος Μωυσής σχολιάζει τις συνέπειες του περιστατικού και περιγράφει την ανησυχία του για τη μισαλλοδοξία στην Ελλάδα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο καράβια των παιδικών χρόνων

Οπτική Γωνία / Η αριστοκρατική Μαριλένα και η τραχιά Μυρτιδιώτισσα όργωσαν τις ελληνικές θάλασσες, αφήνοντας το στίγμα τους

Βίος και πολιτεία δυο καραβιών που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στα όχι άγνωστα αλλά και όχι πάντοτε ήρεμα νερά της Ελλάδας.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Η μόνη καλλιέργεια που σώθηκε είναι της καταναλωτικής πλάνης»

Ρεπορτάζ / «Η μόνη καλλιέργεια που σώθηκε είναι της καταναλωτικής πλάνης»

Ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, που ζει στη Χίο και καλλιεργεί εκεί ο ίδιος τη δική του γη, περιγράφει στη LiFo την καθημερινότητα, που έχει αλλάξει ριζικά μετά τις φωτιές, και την προσπάθεια των κατοίκων να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ