Σε νέα δίκη η φυλακισμένη νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί

Σε νέα δίκη η φυλακισμένη νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Η φυλακισμένη ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί, δικάζεται σήμερα γιατί είχε κατηγορήσει τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών που θέτουν υπό κράτηση.

Η δίκη της Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία το 2023 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της ξεκινά σήμερα. Αφορμή στάθηκε ένα ηχητικό μήνυμα που είχε μοιραστεί τον Απρίλιο, με το οποίο κατήγγειλε «γενικευμένο πόλεμο εναντίον των γυναικών» στην Ισλαμική Δημοκρατία και κατηγορείται πως επιδόθηκε σε «προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος».

Σύμφωνα με την οικογένειά της Ναργκίς Μοχαμαντί, η ίδια ανέφερε πως η δίκη θα έπρεπε να είναι ανοικτή για το κοινό, ώστε «αυτόπτες μάρτυρες και οι επιζήσασες να μπορέσουν να καταθέσουν για τις σεξουαλικές επιθέσεις που διαπράττονται από το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε βάρος γυναικών» στις ιρανικές φυλακές. Στο ηχητικό μήνυμά της, παρότρυνε τις Ιρανές να μοιράζονται στοιχεία για τις συλλήψεις τους και τις σεξουαλικές επιθέσεις που υφίστανται μέσω του λογαριασμού της στο Instagram.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην στην Ντίνα Γαλιμπάφ, δημοσιογράφο και φοιτήτρια, η οποία σύμφωνα με ΜΚΟ συνελήφθη αφού κατηγόρησε μέσω των social media μέλη των δυνάμεων ασφαλείας πως της πέρασαν χειροπέδες και της επιτέθηκαν σεξουαλικά κατά τη διάρκεια προηγούμενης σύλληψής της στο μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες οι αρχές του Ιράν εντείνουν την καταπίεση των γυναικών, χρησιμοποιώντας ιδίως συστήματα βιντεοπαρακολούθησης.

Υπενθυμίζεται πως η 52χρονη Ναργκίς Μοχαμαντί, έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί επανειλημμένα από όταν ήταν 25 χρονών, εξαιτίας της στράτευσής της εναντίον του εξαναγκασμού των γυναικών να φορούν μαντίλα και εναντίον της ποινής του θανάτου. Κρατείται στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης από τον Νοέμβριο του 2021 και δεν έχει δει τον σύζυγό και τα δίδυμα παιδιά της που ζουν στο Παρίσι εδώ και χρόνια. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM
Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM