Σε νέα δίκη η φυλακισμένη νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί

Σε νέα δίκη η φυλακισμένη νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Η φυλακισμένη ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί, δικάζεται σήμερα γιατί είχε κατηγορήσει τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών που θέτουν υπό κράτηση.

Η δίκη της Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία το 2023 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της ξεκινά σήμερα. Αφορμή στάθηκε ένα ηχητικό μήνυμα που είχε μοιραστεί τον Απρίλιο, με το οποίο κατήγγειλε «γενικευμένο πόλεμο εναντίον των γυναικών» στην Ισλαμική Δημοκρατία και κατηγορείται πως επιδόθηκε σε «προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος».

Σύμφωνα με την οικογένειά της Ναργκίς Μοχαμαντί, η ίδια ανέφερε πως η δίκη θα έπρεπε να είναι ανοικτή για το κοινό, ώστε «αυτόπτες μάρτυρες και οι επιζήσασες να μπορέσουν να καταθέσουν για τις σεξουαλικές επιθέσεις που διαπράττονται από το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε βάρος γυναικών» στις ιρανικές φυλακές. Στο ηχητικό μήνυμά της, παρότρυνε τις Ιρανές να μοιράζονται στοιχεία για τις συλλήψεις τους και τις σεξουαλικές επιθέσεις που υφίστανται μέσω του λογαριασμού της στο Instagram.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην στην Ντίνα Γαλιμπάφ, δημοσιογράφο και φοιτήτρια, η οποία σύμφωνα με ΜΚΟ συνελήφθη αφού κατηγόρησε μέσω των social media μέλη των δυνάμεων ασφαλείας πως της πέρασαν χειροπέδες και της επιτέθηκαν σεξουαλικά κατά τη διάρκεια προηγούμενης σύλληψής της στο μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες οι αρχές του Ιράν εντείνουν την καταπίεση των γυναικών, χρησιμοποιώντας ιδίως συστήματα βιντεοπαρακολούθησης.

Υπενθυμίζεται πως η 52χρονη Ναργκίς Μοχαμαντί, έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί επανειλημμένα από όταν ήταν 25 χρονών, εξαιτίας της στράτευσής της εναντίον του εξαναγκασμού των γυναικών να φορούν μαντίλα και εναντίον της ποινής του θανάτου. Κρατείται στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης από τον Νοέμβριο του 2021 και δεν έχει δει τον σύζυγό και τα δίδυμα παιδιά της που ζουν στο Παρίσι εδώ και χρόνια. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Διεθνή / Τραμπ: Bασίστηκε σε μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για να κατηγορήσει το Ιράν για τη φονική επίθεση στο σχολείο

Σύμφωνα με τον Guardian, η αρχική εκτίμηση των ΗΠΑ, που υπεδείκνυε ότι ο πύραυλος ήταν ιρανικής προέλευσης, απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM