Νέα ρήξη στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας: Το Τελ Αβίβ ακυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου

Νέα ρήξη στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας: Το Τελ Αβίβ ακυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του Bloomerg ότι η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ισραήλ, στο φόντο της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ανακοίνωσε απόψε ότι η χώρα του θα ακυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία, σε απάντηση για την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διακόψει τις εξαγωγές προς το Ισραήλ. 

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα επιβάλει επίσης δασμούς ύψους 100% στις εισαγωγές από την Τουρκία, μέχρι τη λήξη της θητείας του Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Η πρόταση αυτή θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση, πρόσθεσε ο Σμότριτς. 

«Ο σφαγέας της Γάζας θα έχει την μοίρα του Χίτλερ» δήλωσε χθες ο Ερντογάν για τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον Τούρκο πρόεδρο να επαναλαμβάνει τη στήριξή του στη Χαμάς. Χαρακτήρισε όσα συμβαίνουν στη Γάζα χειρότερα ακόμη και από το Ολοκαύτωμα, ενώ υποστήριξε ότι περιμένει για τον Νετανιάχου ένα τέλος παρόμοιο με εκείνο του Χίτλερ ή των Σερβοβόσνιων ηγετών που ευθύνονται για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Χακάν Φιντάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «το αγκάθι» που δεν θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός. «Η Χαμάς απαιτεί επίσης ως αντάλλαγμα για να δεχτεί να απελευθερώσει τους ομήρους την κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ δεν το δέχεται αυτό. Το Ισραήλ συνέχιζε αυτές τις διαπραγματεύσεις επειδή περίμενε ότι η Χαμάς θα αρνιόταν. Αποδείχθηκε ότι το Ισραήλ δεν θέλει κατάπαυση του πυρός» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Διευκρίνισε ότι μίλησε με τους ομολόγους του στις ΗΠΑ και το Κατάρ, καθώς και με τον ηγέτη της Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός. «Είμαστε εκεί που ήμασταν την περασμένη εβδομάδα, είμαστε σε αδιέξοδο» είπε. Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ, αλλά «καθώς οδεύουν προς εκλογές, υπάρχει μεγάλη αντίδραση από μερίδα της κοινής γνώμης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βόρεια Ιρλανδία: Επεισόδια στο Μπαλιμίνα μετά τον φερόμενο βιασμό ανήλικης – Δύο έφηβοι έχουν κατηγορηθεί

Διεθνή / Βόρεια Ιρλανδία: Επεισόδια στο Μπαλιμίνα μετά τον φερόμενο βιασμό ανήλικης – Δύο έφηβοι έχουν κατηγορηθεί

Τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πως δύο έφηβοι οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου, κατηγορούμενοι για σοβαρή σεξουαλική επίθεση σε βάρος ανήλικης κοπέλας
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ενισχύει τις δυνάμεις στο Λος Άντζελες με 2.000 εθνοφρουρούς και 700 πεζοναύτες εν μέσω ταραχών

Διεθνή / Ο Τραμπ ενισχύει τις δυνάμεις στο Λος Άντζελες με 2.000 εθνοφρουρούς και 700 πεζοναύτες εν μέσω ταραχών

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, χαρακτήρισε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων "κατάχρηση εξουσίας" και ανακοίνωσε αγωγή κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

Διεθνή / Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

«Ο μόνος πραγματικός στόχος του δημοψηφίσματος αυτού ήταν να πέσει η κυβέρνηση. Στο τέλος, όμως, οι Ιταλοί εκφράστηκαν υπέρ της πτώσης της αντιπολίτευσης», σχολιάζει η ιταλική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM