LIVE!

Drake εναντίον Kendrick Lamar: Η αλήθεια πίσω από «το beef του αιώνα»

Drake εναντίον Kendrick Lamar: Η αλήθεια πίσω από ‘το beef του αιώνα’ Facebook Twitter
Αυτοί οι δύο άνδρες βρίσκονται εδώ και καιρό σε ψυχρό πόλεμο, ανταλλάσσοντας στιχουργικές προσβολές που ταιριάζουν με την ιδεολογική και αισθητική σύγκρουση που φαίνεται να εκπροσωπούν.
0

Η έννοια του “beef” είναι παλαιότερη από τη ραπ μουσική, αλλά αυτή η δημόσια αντιδικία που έχει ξεσπάσει εσχάτως ανάμεσα στον Kendrick Lamar και τον Drake, με το αρχικό ζήτημα (ποιος είναι ο κορυφαίος ράπερ) να έχει δώσει τη θέση του σε μια πιο βαθιά συζήτηση για το hip-hop, την αρρενωπότητα αλλά και την ίδια τη φύση του κακού, έχει ξεπεράσει κάθε όριο σε εύρος και κλίμακα. Όταν ο Jay-Z και ο Nas διαπληκτίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το έκαναν σε μια εποχή που η ραπ δεν ήταν ακόμη συνώνυμη της ποπ. Αλλά στο σημερινό κατακερματισμένο μουσικό οικοσύστημα, ο 37χρονος Drake, ο οποίος είχε 13 Νο1 επιτυχίες στο Billboard Hot 100, και ο 36χρονος Lamar, ο μοναδικός ράπερ που κέρδισε ποτέ Πούλιτζερ, έχουν επιτύχει ένα σπάνιο επίπεδο αναγνωρισιμότητας. Το πιο σημαντικό ραπ beef στην ιστορία, αυτό μεταξύ του Biggie και του Tupac, σιγόβραζε για μήνες και ξεδιπλώθηκε μέσω κυκλοφοριών δίσκων, τοπικών ραδιοφωνικών εκπομπών και προσωπικών διαπληκτισμών. Αντίθετα, ο Drake και ο Lamar χρησιμοποιούν ταχύτατες ψηφιακές τεχνολογίες για να ηχογραφούν κομμάτια κατά το δοκούν, να τα κυκλοφορούν αμέσως σε όλο τον πλανήτη και να τροφοδοτούν ένα πολυπληθές οικοσύστημα σχολιαστών, remixers, fans, haters και voyeurs.

Ο ήχος του Drake είναι χαμαιλεοντικός, δανειζόμενος αδιαμαρτύρητα από μακρινά υποείδη και σκηνές, και η στιχουργική του οπτική είναι αγέρωχα ιδιοτελής. Ο Lamar, αντίθετα, εξερευνά το πώς να ζει κανείς ηθικά στον κόσμο της ισοπέδωσης και της πτώσης.

Αυτό το παγκόσμιο κοινό έχει προετοιμαστεί από καιρό για την αναμέτρηση. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο Drake και ο Lamar βασιλεύουν ως το yin και το yang της δημοφιλούς ραπ: ο διασκεδαστής και ο καλλιτέχνης, ο ηδονιστής και ο μοναχός. Ο ήχος του Drake είναι χαμαιλεοντικός, δανειζόμενος αδιαμαρτύρητα από μακρινά υποείδη και σκηνές, και η στιχουργική του οπτική είναι αγέρωχα ιδιοτελής. Ο Lamar, αντίθετα, εξερευνά το πώς να ζει κανείς ηθικά στον κόσμο της ισοπέδωσης και της πτώσης. Η μουσική του, παρ' όλη την πειραματική της αιχμή, έχει τις ρίζες της στη στάση του hip-hop της Δυτικής Ακτής. Αυτοί οι δύο άνδρες βρίσκονται εδώ και καιρό σε ψυχρό πόλεμο, ανταλλάσσοντας στιχουργικές προσβολές που ταιριάζουν με την ιδεολογική και αισθητική σύγκρουση που φαίνεται να εκπροσωπούν.

Συνεπώς, όταν ο Lamar δηλώνει «μισώ τον τρόπο που περπατάς, τον τρόπο που μιλάς, μισώ τον τρόπο που ντύνεσαι» στο diss track "Euphoria" της περασμένης εβδομάδας, το μίσος στο οποίο αναφέρεται είναι ενστικτώδες όσο και διανοητικό: το κομμάτι φαίνεται να υποστηρίζει ότι ο μικτής φυλής Drake δεν είναι επαρκώς Μαύρος ή τουλάχιστον διόλου πειστικός στην «μαύρη» ρητορική του. «Δεν είμαι μόνο εγώ», συμπληρώνει ο Lamar, αναφερόμενος στην απέχθειά του για τον Drake και τους ανθρώπους με τους οποίους περιβάλλεται. «Είμαι αυτό που νιώθει όλη η κουλτούρα», λέει, ξετυλίγοντας τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των αληθινών οπαδών της ραπ εναντίον ενός ανθρώπου που ο Lamar έχει χαρακτηρίσει «αποικιοκράτη». Η σκληρή αλήθεια, όμως, για τους επικριτές του Drake είναι ότι ο Drake είναι αυτός που ενσαρκώνει, κατά έναν θεμελιώδη τρόπο, τη σύγχρονη κουλτούρα του hip-hop, που τα τελευταία 15 χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιτυχία του.

Καθώς η διαμάχη μεταξύ των ανδρών κλιμακώθηκε, ένα πιο εκρηκτικό ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο: Ποιος από τους δύο, σύμφωνα με τις εκατέρωθεν καταγγελίες, είναι χειρότερος προς τις γυναίκες και τα παιδιά; Οι επιθέσεις του Lamar ήταν ωμές, χαρακτηρίζοντας τον Drake άχρηστο πατέρα και «αρπακτικό», ενώ δήλωσε επίσης ότι ο Drake ηγείται μιας ομάδας «πιστοποιημένων παιδόφιλων» που προσελκύει συστηματικά «θύματα στο σπίτι τους». Ο Drake, εν τω μεταξύ, έχει επιστήσει την προσοχή του κοινού στις φήμες ότι ο Lamar χτυπούσε τη μητέρα του παιδιού του.

Drake - The heart part 6

Κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν είναι επαληθεύσιμος. Η αλήθεια, ωστόσο, δεν έχει σημασία σε μια τέτοια μάχη. Η μυθοπλαστική αφήγηση είναι ξεκάθαρη, κλασική και ακαταμάχητη. Άνθρωποι σαν τον Drake «δεν είναι σαν εμάς», όπως το θέτει ο Lamar στήνοντας ένα λαϊκίστικο αφήγημα στο οποίο οι πολιτιστικές ελίτ είναι βρικόλακες και ο Drake εκπροσωπεί τον δημοφιλή σταρ που λειτουργεί ως μαριονέτα του συστήματος και πάνω του προβάλλονται τα κοινοτικά συμπλέγματα. Η πιο πιθανή κληρονομιά αυτού του beef θα είναι η επιτάχυνση της στρατηγικής χρήσης του κουτσομπολιού και της μετα-αφήγησης από τη δισκογραφική βιομηχανία. Η μουσική ήταν κάποτε μια κοινωνική, τοπική μορφή τέχνης που προωθούσε την πολιτισμική συνοχή – τώρα είναι μια υπηρεσία κατά παραγγελία που απομονώνει τους ανθρώπους στα ακουστικά τους και στα κολλήματά τους.

Με στοιχεία από The Atlantic

Μουσική
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ