«Πραξικόπημα» συνταγματαρχών στην Ουκρανία: Ήθελαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ
0

Δύο Ουκρανοί συνταγματάρχες από την μονάδα προστασίας του προέδρου Ζελένσκι συνελήφθησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κιέβου.

Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) δήλωσε πως απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποστήριξε ότι οι δύο συλληφθέντες ανήκουν σε δίκτυο πρακτόρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB).

Σύμφωνα με το BBC οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αναζητούσαν πρόθυμους «εκτελεστές» ανάμεσα στους άνδρες ασφαλείας του προέδρου Ζελένσκι για να τον απαγάγουν και να τον δολοφονήσουν. Εκτός από τον Ουκρανό πρόεδρο στόχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ήταν και άλλοι ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού Κίριλο Μπουντάνοφ και ο επικεφαλής της SBU Βασίλ Μαλιούκ.

Η ομάδα εκτέλεσης είχε σχεδιάσει να δολοφονήσει τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του ουκρανικού στρατού πριν από το ορθόδοξο Πάσχα στις 5 Μαΐου. Σύμφωνα με την SBU η ομάδα είχε στόχο να χρησιμοποιήσει έναν διπλό πράκτορα ώστε να αποκτήσει πληροφορίες για την περιοχή που βρίσκεται ο Μπουντάνοφ, κατά της οποίας θα πραγματοποιούσαν στη συνέχεια επίθεση με πυραύλους και drones. Ένας από τους συλληφθέντες αξιωματούχους είχε, ήδη, στην κατοχή του drones και νάρκες κατά προσωπικού.

Ο επικεφαλής της SBU Βασίλ Μαλιούκ δήλωσε πως η επίθεση προοριζόταν ως «δώρο» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από την ορκωμοσία του για την πέμπτη θητεία στην ηγεσία της χώρας - η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 7 Μαΐου. «Η επιχείρηση κατέληξε σε αποτυχία των ρωσικών ειδικών δυνάμεων», ανέφερε ο Μαλιούκ και πρόσθεσε: «Όμως, πρέπει να μην ξεχνάμε πως ο εχθρός είναι ισχυρός και έμπειρος και δεν πρέπει να υποτιμάται».

Σύμφωνα με την SBU την επιχείρηση για απαγωγή και δολοφονία του Ζελένσκι και άλλων ανώτατων Ουκρανών αξιωματούχων επέβλεπαν αξιωματούχοι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Ένας εξ αυτών, ο Ντμίτρο Πέρλιν, είχε στρατολογήσει διπλούς πράκτορες πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Επίσης, ένας άλλος αξιωματούχος της FSB, ο Ολέκσιβ Κορνέφ, είχε μυστικές επαφές σε γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη με έναν από τους Ουκρανούς συλληφθέντες πριν από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Διεθνή / Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Ο Roei Shalev βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη επέτειο του θανάτου της συντρόφου του, η οποία δολοφονήθηκε από μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι χτυπούν τώρα τις ενεργειακές της υποδομές - Στο σκοτάδι για ώρες Κίεβο και άλλες 9 περιοχές

Διακοπές ρεύματος στο νότιο τμήμα έπειτα από νέα ρωσική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά στην ουκρανική πρωτεύουσα
LIFO NEWSROOM
Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Διεθνή / Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Η Ευρώπη εισέρχεται σε νέα εποχή ανασφάλειας, καθώς η Ρωσία εξαπολύει έναν υβριδικό πόλεμο εκφοβισμού, δολιοφθοράς και κυβερνοεπιθέσεων - Οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις, η Κίνα ενισχύει τη ρωσική επιρροή και η ήπειρος καλείται να προστατευτεί μόνη της
LIFO NEWSROOM
Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Διεθνή / Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Από την εκρηκτική της άνοδο στην πρωθυπουργία μέχρι την πρόωρη αποχώρηση και τη νέα ζωή μετά την πολιτική, η Σάνα Μάριν αφηγείται πώς η νεότητα και το φύλο της έγιναν άλλοτε πλεονέκτημα κι άλλοτε βάρος
LIFO NEWSROOM
Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM