Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά προελαύνει υπό την καθοδήγηση της Τζόρτζια Μελόνι

Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά προελαύνει υπό την καθοδήγηση της Τζόρτζια Μελόνι Facebook Twitter
Οι πιο ριζοσπαστικές ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη αναπροσαρμόζονται, ακολουθώντας το παράδειγμα της Μελόνι. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

Η ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ εδώ και καιρό μια σημαντική «πηγή έμπνευσης» για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Ως επικεφαλής του δεξιού συνασπισμού στην Ιταλία, έχει «επιβλέψει» τις επιθέσεις εναντίον ομάδων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και οργανώσεων διάσωσης μεταναστών, την εξαγορά του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και μια συνεχή προσπάθεια αλλαγής του Συντάγματος με γνώμονα την επέκταση της εκτελεστικής εξουσίας. Αλλά εκεί που έχει πραγματικά διακριθεί είναι στην ευρωπαϊκή αρένα.

Συνδυάζοντας έναν ακλόνητο ατλαντισμό –που εκφράζεται με τη δέσμευσή της τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην υπεράσπιση της Ουκρανίας– με μια αδυσώπητη αντίθεση στη μετανάστευση και την πολιτική για το κλίμα, έχει γίνει μια ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη. Για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, που φαίνεται έτοιμη να προελαύσει στις προσεχείς ευρωεκλογές, η Τζόρτζια Μελόνι δείχνει τον δρόμο.

Από τότε που ανήλθε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2022, η Μελόνι έχει εντυπωσιάσει πολλούς με τη ρεαλιστική της προσέγγιση και την εγκατάλειψη της προηγούμενης κριτικής της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις Βρυξέλλες έχει αναπτύξει τη φήμη της μιας εξπέρ στη σύγχρονη διπλωματία. Πρόσφατα μάλιστα της έδωσαν το παρατσούκλι «γητεύτρια του Όρμπαν», αφού έπεισε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας να μην ασκήσει βέτο στην περαιτέρω βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ουκρανία φέτος.

Για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, που φαίνεται έτοιμη να προελαύσει στις προσεχείς ευρωεκλογές, η Τζόρτζια Μελόνι δείχνει τον δρόμο.

Η αλλαγή γνώμης του Βίκτορ Όρμπαν δεν ήρθε χωρίς κόστος – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απελευθέρωσε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ, από κονδύλια που είχαν προηγουμένως παρακρατηθεί για την κυβέρνησή του, σε κάθε περίπτωση όμως η παρέμβαση της Μελόνι ήταν ζωτικής σημασίας.

Μια τέτοια διπλωματική επιτυχία ενισχύει την άποψη ότι η Μελόνι δεν συμμορφώνεται πλέον, αλλά στην πραγματικότητα είναι εκείνη που καθορίζει την ατζέντα. Σε ένα πρόσφατο άρθρο του που δημοσιοποιήθηκε ευρέως στην Ιταλία, ο Φαρίντ Ζακαρία στο CNN έκανε λόγο τη «στιγμή της Μελόνι» στην Ευρώπη, συγκρίνοντας τη θέση που κατέχει με τον ηγετικό ρόλο που διαδραμάτιζε προηγουμένως η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Σε ό,τι αφορά την οικονομική της πολιτική, ο ισχυρισμός είναι υπερβολικός – η οικονομία της Ιταλίας, αν και αναπτύσσεται, δεν παρουσιάζει κάποια αξιοσημείωτη τάση. Σε άλλους τομείς όμως, η Ρώμη φαίνεται πλέον να είναι εκείνη που δίνει κατεύθυνση στις Βρυξέλλες.

Για παράδειγμα, η Μελόνι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των σχεδίων για την περαιτέρω ανάθεση της αστυνόμευσης των συνόρων σε αυταρχικά καθεστώτα της Βόρειας Αφρικής. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους βρέθηκε στην Τυνησία για να ανακοινώσει μια συμφωνία για τον περιορισμό της μετανάστευσης στη Μεσόγειο και τον περασμένο μήνα έκανε το ίδιο στην Αίγυπτο. Και τις δύο φορές την ενθάρρυνε η κορυφαία αξιωματούχος της Ευρώπης και πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τον Ιανουάριο έδωσε την ευλογία της στο ευρύτερο όραμα της Μελόνι για τις σχέσεις Ε.Ε.-Αφρικής.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να θέσει νέους κανόνες για τη διαδικασία υποδοχής των μεταναστών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η Ιταλία εργάζεται για να εξασφαλίσει ότι αυτοί δεν θα φτάσουν ποτέ. Η Μελόνι έχει επίσης λειτουργήσει ως αγκάθι για την πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής πολιτικής, χλευάζοντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μια δέσμη περιβαλλοντικών νομοθετημάτων, ως «κλιματικό φονταμενταλισμό».

Οι δημοσκοπήσεις εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου δείχνουν ότι οι κεντροδεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις θα κερδίσουν περίπου το 50% των εδρών στο Κοινοβούλιο. Για πολλούς στη σκληρή δεξιά, αυτό προσφέρει μια ευκαιρία να τερματιστεί ο μεγάλος συνασπισμός των Σοσιαλιστών και των Χριστιανοδημοκρατών που ιστορικά κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή πολιτική και αντ' αυτού να δημιουργηθεί μια ισχυρή δεξιά συμμαχία που θα κατέχει τις κορυφαίες θέσεις.

Στην πράξη, μια τέτοια συνεργασία είναι δύσκολη: Οι ηγέτες της κεντροδεξιάς λένε ότι θα συμμαχήσουν μόνο με κόμματα που τάσσονται υπέρ της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, της Ουκρανίας και του κράτους δικαίου. Αυτό αποκλείει ένα σημαντικό τμήμα των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, τουλάχιστον προς το παρόν. Επιτρέπει, ωστόσο, τον εναγκαλισμό της Μελόνι.

Οι πιο ριζοσπαστικές ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη αναπροσαρμόζονται, ακολουθώντας το παράδειγμα της Μελόνι. Στην Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία κορυφαία στελέχη ανακαλούν τις προηγούμενες επικριτικές για το ΝΑΤΟ θέσεις τους και παίρνουν αποστάσεις από την πιο αδιάλλακτη Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Ο Όρμπαν, επί μακρόν το μαύρο πρόβατο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, επιδιώκει επίσης να βγει από την απομόνωση πριν η Ουγγαρία αναλάβει την προεδρία τον Ιούλιο. Δηλώνει μάλιστα ότι θα ενταχθεί στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, την ομάδα της οποίας ηγείται η Μελόνι, μετά τις εκλογές του Ιουνίου – μια ευπρόσδεκτη, σύμφωνα με πληροφορίες, προοπτική για την ομάδα, ακόμη και αν η χαλαρή στάση του  Όρμπαν έναντι της Ρωσίας θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο.

Η ομάδα της Ιταλίδας πρωθυπουργού, στην οποία κυριαρχούν το κόμμα της Αδέλφια της Ιταλίας και το πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή στέγη των ακροδεξιών δυνάμεων. Υπάρχει επίσης η ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία», η οποία στεγάζει την Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας και την ιταλική Λέγκα του Βορρά. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ομάδων δεν είναι πάντα αρμονικές. Τον Μάρτιο η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε έντονα τη Μελόνι ότι σχεδίαζε την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Επιτροπής. Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας, επιμένει ότι οι δεξιοί πρέπει να αρνούνται την συνεργασία με κεντρώους.

Ακόμα κι έτσι, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δύο ομάδες θα κερδίσουν μαζί περίπου το ένα τέταρτο των εδρών, εξασφαλίζοντας πολύ μεγαλύτερη επιρροή στην ακροδεξιά, ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει την κορυφαία θέση. Αυτές οι ακροδεξιές ομάδες φαίνονται όχι μόνο να μην επιδιώκουν πλέον να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να διεκδικούν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα σε αυτήν, δημιουργώντας αυτό που η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία θα ηγηθεί του νεοσύστατου Κόμματος Επανάκτησης στις ευρωεκλογές, αποκαλεί «Ευρώπη των πολιτισμών» και όχι «των επιτροπών και των τεχνοκρατών». Η Τζόρτζια Μελόνι, από την πλευρά της, φαίνεται πεπεισμένη ότι μπορούν να συνδυαστούν και τα δύο.

Με στοιχεία από The New York Times

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, στο σημερινό έβδομο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά γιατί οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν αποτελούν πια εξαίρεση στην πανευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης του δεξιού άκρου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ