ΠΟΥ: Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους προκαλεί «τεράστια ανησυχία»

ΠΟΥ: Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στου ανθρώπους αποτελεί «τεράστια ανησυχία» Facebook Twitter
Γρίπη των πτηνών, φωτ: ΕΡΑ
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκφράσει ανησυχίες για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών H5N1, η οποία έχει «εξαιρετικά υψηλό» ποσοστό θνησιμότητας στους ανθρώπους. 

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών που ξεκίνησε το 2020 οδήγησε στον θάνατο ή τη θανάτωση δεκάδων εκατομμυρίων πουλερικών. Πιο πρόσφατα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εξάπλωση του ιού σε πολλά είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης στους ανθρώπους. 

«Πιστεύω ότι αυτό παραμένει μια τεράστια ανησυχία», είπε ο επικεφαλής επιστήμονας της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ, Τζέρεμι Φάραρ, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.  

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα από την γρίπη των πτηνών, μια εξέλιξη που προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς, επειδή δεν θεωρούνταν μέχρι τώρα ευάλωτα σε αυτό το είδος γρίπης. Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφεραν αυτόν τον μήνα ότι ένα άτομο στο Τέξας ανάρρωνε από τη γρίπη των πτηνών μετά από έκθεση σε βοοειδή γαλακτοπαραγωγής. Την ίδια ώρα μολύνθηκαν 16 κοπάδια σε έξι αμερικανικές πολιτείες προφανώς μετά από επαφή με άγρια πτηνά.  

«Η μεγάλη ανησυχία φυσικά είναι ότι μολύνοντας πάπιες και κοτόπουλα και στη συνέχεια όλο και περισσότερο θηλαστικά, αυτός ο ιός τώρα εξελίσσεται και αναπτύσσει την ικανότητα να μολύνει ανθρώπους και στη συνέχεια πιθανόν την ικανότητα να περνάει από άνθρωπο σε άνθρωπο», πρόσθεσε. 

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η γρίπη των πτηνών H5N1 εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Αλλά στις εκατοντάδες περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέσω επαφής με ζώα τα τελευταία 20 χρόνια, «το ποσοστό θνησιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλό», είπε ο Φάραρ, καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν φυσική ανοσία στον ιό. 

Από το 2003 έως το 2024, 889 κρούσματα και 463 θάνατοι που προκλήθηκαν από τον H5N1 έχουν αναφερθεί παγκοσμίως από 23 χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ανεβάζοντας το ποσοστό θνησιμότητας στο 52%

Το πρόσφατο κρούσμα ανθρώπινης μόλυνσης στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από επαφή με μολυσμένο θηλαστικό υπογραμμίζει τον αυξημένο κίνδυνο. Όταν «έρχεστε στον πληθυσμό των θηλαστικών, τότε πλησιάζετε πιο κοντά στους ανθρώπους», είπε ο ο επικεφαλής επιστήμονας της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι «αυτός ο ιός απλώς αναζητά νέους ξενιστές». 

Ο Φάραρ ζήτησε αυξημένη παρακολούθηση, λέγοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πόσες ανθρώπινες μολύνσεις συμβαίνουν… γιατί εκεί θα συμβεί η προσαρμογή [του ιού]».  

«Είναι τραγικό να το λέμε, αλλά αν μολυνθώ από τον H5N1 και πεθάνω, αυτό είναι το τέλος», είπε. «Αν περιηγηθώ στην κοινότητα και το διαδώσω σε κάποιον άλλο, τότε ξεκινάτε τον κύκλο». 

Είπε ότι γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπευτικών για τον H5N1 και τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι περιφερειακές και εθνικές αρχές υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν την ικανότητα να διαγνώσουν τον ιό. Αυτό έγινε έτσι ώστε «εάν ο H5N1 όντως έρθει αντιμέτωπος με τον άνθρωπο, με μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», ο κόσμος θα ήταν «σε θέση να ανταποκριθεί αμέσως», είπε ο Farrar, ζητώντας δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια, θεραπευτικά και διαγνωστικά. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM