«Μα πού τους βρίσκετε αυτούς, καλέ κορίτσια;»

FEMICIDE Facebook Twitter
Αυτό το «πού πάτε και τους βρίσκετε, βρε κορίτσια;» εμπεριέχει ένα είδος ανάλαφρης ψευτο-θυμηδίας για κάτι που μόνο ελαφρύ δεν είναι. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΜΟ στις φωτογραφίες που ανέβαζε στο Facebook η Κυριακή Γρίβα, η κοπέλα που δολοφονήθηκε έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Είναι σχεδόν σε όλες αγκαλιά με τον μελλοντικό της δολοφόνο. Οι λεζάντες: «Έχω τον πιο όμορφο άντρα του κόσμου», «Για μπάνιο με τον αντρούλη μου», «Στα πιο όμορφα μέρη με τον πιο όμορφο». Δεν υπάρχει γυναίκα που να έχει περάσει έστω και ξυστά από μια κακοποιητική σχέση και να μην αναγνώρισε τον εαυτό της σε αυτές τις λεζάντες και τις σφιχταγκαλιασμένες πόζες που τις έχει υπαγορεύσει κάποιος άλλος, ποιος ξέρει με τι απειλές, υπό ποια πίεση και σκοτεινή απελπισία. 

Aπό κάτω, μαζί με κατάρες για τον δολοφόνο, υπάρχουν και διάφορα σχόλια που λένε «Δεν τον έβλεπες τι κουμάσι ήταν;», «Μα πού πάτε και τους βρίσκετε αυτούς;».

Αν σου προκύψει σκάρτος ο άλλος, αν σε κακοποιεί ή σε δέρνει, τι ακριβώς υποτίθεται πως πρέπει να κάνεις; Να φύγεις; Να πας στο αστυνομικό τμήμα; Να πατήσεις το panic button; Να ικετέψεις να σε προστατέψει η αστυνομία; Να πάρεις τα βουνά; Γιατί, όπως όλα δείχνουν, τίποτε απ’ αυτά δεν θα σε σώσει.

Σε όλο τον ορυμαγδό που ακολουθεί κάθε γυναικοκτονία (μετράμε 81 σε 4 χρόνια, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τη Γυναικοκτονία, γιατί η Ελληνική Αστυνομία και τα στατιστικά στοιχεία έχουν τσακωθεί χρόνια τώρα) υπάρχει μια τυπική αλληλουχία γεγονότων: πρώτα ο αποτροπιασμός και το σοκ, μετά οι νοσηρές λεπτομέρειες του θανάτου που μεταδίδονται με πορνογραφική ακρίβεια, η «αποκαθήλωση» του θύματος με φωτό με μπικίνι από το Fb μαζί με υπόνοιες για το ήθος του (μήπως εκδιδόταν; Μήπως τον απατούσε;), κείμενα που μιλάνε για την «ώρα την κακή» και, τέλος, το εκπληκτικό «μα πού τους βρίσκετε, καλέ κορίτσια, αυτούς;» και «να φεύγετε, κορίτσια, να φεύγετε».

Αυτό το «πού πάτε και τους βρίσκετε, βρε κορίτσια;» εμπεριέχει ένα είδος ανάλαφρης ψευτο-θυμηδίας για κάτι που μόνο ελαφρύ δεν είναι. Κατηγορούμε το θύμα για τις «λάθος» επιλογές του, μήπως και πιστέψουμε πως η δική μας «σωστή» επιλογή θα μας δικαιώσει, θα μας σώσει, θα μας αποδείξει ότι ορίζουμε τη ζωή μας κι έτσι δεν θα καταλήξουμε τσιμεντωμένες σε κάποιο χαντάκι «γιατί χάλασε η φάση», όπως είχε δηλώσει ο δολοφόνος της 26χρονης Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, όταν την ξυλοκόπησε και την έριξε από τα βράχια το 2021 στη Φολέγανδρο. Μόνο που κανείς δεν δηλώνει κακοποιητής με το καλημέρα, κανείς δεν διαλέγει την οικογένειά του (μην ξεχνάμε ότι πολλές γυναικοκτονίες γίνονται από γιους ή πατεράδες). Ίσα-ίσα, πολλοί κακοποιητές δείχνουν ένα εξαιρετικά θελκτικό πρόσωπο στην αρχή.

Αυτό που σκέφτομαι και ξανασκέφτομαι είναι πως, απ’ ό,τι φαίνεται, στην Ελλάδα, μια γυναίκα δεν έχει καν το δικαίωμα να κάνει λάθος στην επιλογή ενός ερωτικού συντρόφου. Αν σου προκύψει σκάρτος ο άλλος, αν σε κακοποιεί ή σε δέρνει, τι ακριβώς υποτίθεται πως πρέπει να κάνεις; Να φύγεις; Να πας στο αστυνομικό τμήμα; Να πατήσεις το panic button; Να ικετέψεις να σε προστατέψει η αστυνομία; Να πάρεις τα βουνά; Γιατί, όπως όλα δείχνουν, τίποτε απ’ αυτά δεν θα σε σώσει. Δεν υπάρχουν επίσημα πρωτόκολλα, εκπαίδευση ή κάποιο ρυθμιστικό πλαίσιο. Είναι όλα θέμα τύχης, «ενδυνάμωσης» και, φυσικά, κάποιας διαφημιστικής καμπάνιας ευαισθητοποίησης. 

Το μετρό είναι γεμάτο με αφίσες της καμπάνιας του υπουργείου Οικογένειας και Οικογενειακής Συνοχής και του υπουργείου Μεταφορών με το εμπνευσμένο σλόγκαν «Η έμφυλη βία δεν είναι οκ» (φαντάζομαι ότι στο μέλλον μπορεί να βγάλουν και αφίσες που να λένε «Η κλεψιά είναι χάλια» και «Μη σκοτώνεις κόσμο, ρε μπρο, δεν είναι κουλ»). Το «δεν είναι οκ» είναι φυσικά γραμμένο με ροζ και από πίσω υπάρχει ένα χέρι που μοιάζει να ζητά βοήθεια. «“Μη μένεις αμέτοχος σε περιστατικά έμφυλης βίας. Κατάγγειλέ το!” - Άμεση δράση 100, τηλεφωνική γραμμή sos 15900».  

- Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως την επόμενη φορά που θα χρειαστούμε περιπολικό να καλέσουμε κατευθείαν ταξί;

Οπτική Γωνία / Μήπως την επόμενη φορά που θα χρειαστούμε περιπολικό να καλέσουμε κατευθείαν ταξί;

Η στυγερή δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η αστυνομία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο λειτούργημα για το οποίο υποτίθεται προορίζεται παρά μόνο όταν είναι να προστατεύσει ή να καλύψει τους ισχυρούς, τους έχοντες, τους προνομιούχους, τους αρσενικού γένους κακοποιητές επίσης, όπως επανειλημμένως έχει πράξει.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους ήταν γροθιά στο στομάχι

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους ήταν γροθιά στο στομάχι - Έγιναν όλα λάθος

«Κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην Αστυνομία, δεν έχει ευθύνη για το συγκεκριμένο συμβάν», είπε ο πρωθυπουργός για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Πως θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Ρεπορτάζ / Πώς θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Το σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον επισημαίνουν 12 φορείς με παρέμβασή τους στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος;

Ρεπορτάζ / ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος του;

Ο πράσινος ήλιος που επανήλθε στη βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ δεν λέει να ανατείλει, παρότι οι πολιτικές συνθήκες σήμερα είναι περισσότερο ευνοϊκές από ποτέ. Οι τέσσερις αιτίες και οι δεκάδες λόγοι που ίσως εξηγούν γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Σε ακίνητο στο οποίο θα γίνει «ρυμοτομική τακτοποίηση» βρίσκεται μια ιστορική κατοικία που χτίστηκε πριν από το 1869 και είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια του Μετς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Συνέντευξη / «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σχολιάζει στη LiFO την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας και τις αντιδράσεις ιερωμένων για την ισότητα στον γάμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
milo yiannopoulos

Οπτική Γωνία / Μάιλο Γιαννόπουλος: Ο πλατινέ Τζόκερ μιας σκοτεινής εμπροσθοφυλακής

Πώς ο αλλόκοτος διασπορικός μας συμπατριώτης, πρώιμο τρολ και απόλυτος εκφραστής της alt-right, πρόλαβε να καεί χωρίς να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο μιας μάχης που μόλις ξεκινάει.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
«Δάσκαλοι στα κάγκελα»: Γιατί είναι τόσο πολλά τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία;

Ελλάδα / «Έρχονται γονείς στα κάγκελα για να δουν αν προσέχουμε τα παιδιά»: Γιατί είναι τόσο πολλά τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία;

Πέντε δάσκαλοι και ένας πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μιλούν στη LiFO για όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ