No.1

Ο Τραμπ και η μαύρη μειονότητα

Ο Τραμπ και η μαύρη μειονότητα Facebook Twitter
Μέχρι σήμερα δηλώνει ότι «ποτέ» κατά την προεκλογική του εκστρατεία δεν είπε ούτε υπονόησε καμία ρατσιστική θέση. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
είναι κατηγορούμενος για κακουργήματα αλλά και αδίστακτος παραχαράκτης της όποιας πραγματικότητας. Τέλος του 2023 είναι υπόδικος για 91 αδικήματα διαφόρων ειδών, με κεντρικά την υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και την υποκίνηση (τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς) εξέγερσης εναντίον του Καπιτωλίου, πράξη που ισούται με την ανατροπή του πολιτεύματος. Όταν χάνει τις εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν, εκδηλώνει την ακραία φιλοδοξία να είναι για τρίτη φορά υποψήφιος για την προεδρία της χώρας, γι’ αυτό επικαλείται την κακοδικία που υφίστανται οι Μαύροι Αμερικανοί.

Καταφεύγει στο ψέμα ότι τον συμπαθούν και κλίνουν υπέρ της εκλογής του γιατί έχουν υποστεί από τους θεσμούς την ίδια με αυτόν κακομεταχείριση (που είτε φυλακίζονται χωρίς δίκη και μάρτυρες είτε καταδικάζονται για αδικήματα που δεν έχουν διαπράξει). Το ψέμα είναι γιγάντιο και η αμφισβήτησή του σχετικά εύκολη, όπως δείχνουν ήδη στις αρχές του 2024 δημοσιεύματα στον αμερικανικό και γενικά δυτικό Τύπο που καταγγέλλουν τον ίδιο τον Τραμπ ή/και την οικοδομική εταιρεία του για καλλιέργεια του ρατσισμού και διάδοση της λευκής κυριαρχίας.

Ο Τραμπ συνεχίζει απτόητος να επιμένει ότι συκοφαντείται με στόχο την περιθωριοποίησή του, όπως συμβαίνει με τους Μαύρους Αμερικανούς. Επιμένει ότι, αντίθετα με τις «συκοφαντίες», δεν ήταν και δεν είναι καθόλου ρατσιστής. Όσον αφορά την αθώωση επί χρόνια φυλακισμένων Μαύρων Αμερικάνων για εγκλήματα που δεν είχαν κάνει, βλέπει κι εκεί μια ομοιότητα – κι εκείνον τον κατηγορούν για να τον σπιλώσουν. 

Η αύξηση των ποσοστών του Τραμπ στους Μαύρους Αμερικανούς υπάρχει, όπως και τα πολύ απαισιόδοξα σενάρια προβλέψεων. Σύμφωνα με αυτά, κρίνεται από ανησυχητικό έως και έντονα απειλητικό το να εμφανίζονται στις σημερινές συνθήκες ψηφοφόροι της μαύρης μειονότητας που απλώνουν το χέρι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Αρνείται την όποια σχέση με τον ρατσισμό, ακόμα και όταν τον κατηγορούν π.χ. ότι το 1973 είχε δώσει στην οικοδομική εταιρεία του την εντολή να μη νοικιάζει διαμερίσματα σε οικογένειες Μαύρων. Το 1975, απάντησε στους «New York Times» που κατέκριναν έντονα ρατσιστικές δηλώσεις του ότι δεν είναι καθόλου ρατσιστικές, γιατί ποτέ δεν είχε αρθρώσει λόγο ρατσιστικό και όσα σχετικά τού είχαν προσάψει είναι «κατηγορίες ολότελα γελοίες». Συχνά έχει κατηγορηθεί για ακραία ρατσιστικά ψεύδη που στόχο έχουν να σπιλώσουν τη φήμη του Μπαράκ Ομπάμα. Μέχρι σήμερα δηλώνει ότι «ποτέ» κατά την προεκλογική του εκστρατεία δεν είπε ούτε υπονόησε καμία ρατσιστική θέση.

Οι περισσότεροι σχολιαστές (δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, αναλυτές κ.ά., απ’ όλες τις φυλετικές ομάδες) έχουν πλούσιο ρεπερτόριο αποσπασμάτων που τεκμηριώνουν τη ρατσιστική-φυλετική προκατάληψη των λόγων του Τραμπ. Διαπιστώνουν ότι από το 2016 μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοπροβολής του που τον έθεταν υπεράνω υποψίας για κάθε είδος ρατσισμού. Όχι μόνο αποκαλεί τον Τζο Μπάιντεν ρατσιστή αλλά προσθέτει κιόλας ότι «αντίθετα» ο ίδιος «έχει περάσει τη ζωή του δουλεύοντας» υπέρ των «Μαύρων Αμερικανών¹».

Οι περισσότεροι σχολιαστές τονίζουν ότι το ύστατο αυτό ψεύδος είναι απόπειρα να παραπλανήσει τους «Μαύρους Αμερικανούς» ώστε να τον επιλέξουν ως υποψήφιο για την προεδρία της χώρας για τρίτη φορά και ότι αυτό του το σχέδιο «θα αποτύχει». Δεν πρόκειται να τους «κοροϊδέψει τόσο εύκολα», γράφουν, γιατί η αύξηση των ψηφοφόρων του Τραμπ στη μαύρη μειονότητα υπάρχει, αλλά είναι μικρή, πολύ μακριά από την πλειοψηφία.

Αυτό ισχύει· πράγματι, σε ορισμένες Πολιτείες η αύξηση των ποσοστών του Τραμπ στους Μαύρους Αμερικανούς είναι μικρή, της τάξεως του 8%-12%. Πιθανότατα δεν θα τους «κοροϊδέψει τόσο εύκολα», κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πολλές και πειστικές προβλέψεις ότι, παρά τη μεγάλη φθορά του Μπάιντεν και των Δημοκρατικών, θα αποτύχει τελικά το όραμα του Τραμπ να ξαναείναι υποψήφιος. Άλλες αντίστοιχες προβλέψεις κρίνουν ότι οι δύο θητείες του Μπαράκ Ομπάμα έχουν τόσο βαθιά επηρεάσει τους πολίτες των ΗΠΑ ώστε είναι αδύνατο να διαμορφωθεί μια κατάσταση στην οποία ο υποψήφιος Πρόεδρος θα είναι τόσο διεφθαρμένος, αμφισβητούμενος, ανάξιος εμπιστοσύνης, ρατσιστής και υπέρμαχος της απομόνωσης της Αμερικής.

Η αύξηση ωστόσο υπάρχει, όπως και τα πολύ απαισιόδοξα σενάρια προβλέψεων. Σύμφωνα με αυτά, κρίνεται από ανησυχητικό έως και έντονα απειλητικό το να εμφανίζονται στις σημερινές συνθήκες ψηφοφόροι της μαύρης μειονότητας που απλώνουν το χέρι στον Ντόναλντ Τραμπ. Τα παραπάνω, φυσικά, συνδέονται και με τη διεθνή τάση αύξησης της ακροδεξιάς – το άμεσο μέλλον εμφανίζεται πολύ σκοτεινό.

[i] «Αντίθετα με τον ρατσιστή Τζο Μπάιντεν, πέρασα όλη μου τη ζωή δουλεύοντας χέρι με χέρι με τους Μαύρους Αμερικανούς, για να δημιουργήσω θέσεις εργασίας, να επενδύσω στις κοινότητές μας, να διευρύνω το φάσμα των ευκαιριών και της ελευθερίας για τους πολίτες κάθε φυλής, θρησκείας και χρώματος. Και θέλω να σας βεβαιώσω ότι ο Μαύρος εργάτης είναι λαμπρός εργάτης. Έχετε προσφέρει πάρα πολλά.», βλ. Washington Post, 27/02/2024.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλήσαμε με τους δημιουργούς του διαφημιστικού που έκοψε το ΕΣΡ

Οπτική Γωνία / NMR.CC: «Έκοψαν το διαφημιστικό γιατί ενόχλησε η απόκλιση από το σύνηθες»

Οι ιδρυτές του ελληνικού design studio, Σπύρος Κοκκώνης και Γιώργος Ρούσσος, εξηγούν γιατί η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας απαγόρευσε την τηλεοπτική προβολή της διαφήμισής του για την ION Break.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι ή  Το αφήγημα της ασφάλειας απέναντι στην πίεση της ακρίβειας και τη δυσαρέσκεια 

Οπτική Γωνία / Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι

Σε μια χρονιά που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως καθοριστική για τη «σταθερότητα» της χώρας, η πραγματικότητα της ακρίβειας, οι δημοσκοπήσεις και τα μακροπρόθεσμα στοιχεία για τις ενεργειακές συμφωνίες συνθέτουν ένα πιο δύσκολο πολιτικό τοπίο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To ChatGPT ως εξομολογητής

Οπτική Γωνία / To ChatGPT ως εξομολογητής

Το ΑΙ προσφέρει μια ζόμπι εκδοχή εξομολόγησης και «ψυχοθεραπείας»· διατηρεί τη μορφή τους, αλλά αφαιρεί το ρίσκο, τη σύγκρουση και το κόστος της αλήθειας, μετατρέποντάς την ομιλία σ’ ένα καταναλωτικό feedback loop αυτοεπιβεβαίωσης.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οπτική Γωνία / Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οι απαγορεύσεις και τα ηλικιακά όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται ως μέτρο προστασίας της ψυχικής υγείας των νέων. Μπορούν, όμως, να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Ρεπορτάζ / Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Από σύμβολα της γειτονιάς σε μικρά μίνι μάρκετ της νέας εποχής, τα περίπτερα αλλάζουν πρόσωπο και λιγοστεύουν. Πώς ξεκίνησαν, πόσο δημόσιο χώρο μπορούν νόμιμα να καταλαμβάνουν και τι προβλέπει πλέον το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Οπτική Γωνία / Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Είναι αστείος ο ισχυρισμός οποιουδήποτε εμφανίζεται στα αρχεία του Έπσταϊν ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν. Ανθρώπινο είναι, βέβαια, να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο αξιολύπητη την επιπέδου νηπιαγωγείου επικαλούμενη άγνοια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΗ / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Λοξή Ματιά / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Η μετριοπάθεια απέναντι σε όσα λέγονται και συμβαίνουν, και χτίζουν τη φασιστική συμπεριφορά, δεν αρκεί, ούτε το να στεκόμαστε στην ηθική. Πρέπει να καταλάβουμε τι κινεί όσους την  υιοθετούν.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Η συνάντηση στην Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή στρατηγική 

Οπτική Γωνία / Η συνάντηση στην Άγκυρα και η ευρωπαϊκή στρατηγική 

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι τουρκικές παραβιάσεις και οι NAVTEX επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει νέα στρατηγική προσέγγιση με την Άγκυρα για λόγους ασφάλειας και άμυνας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ