Αργεντινή: O πρόεδρος Μιλέι έβαλε λουκέτο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Telam

Αργεντινή: Εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το λουκέτο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Telam Facebook Twitter
Φωτ: Πηγή twitter
0

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι έκανε πράξη την απειλή του να βάλει λουκέτο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Telam, στο πλαίσιο της εκστρατείας του να κλείσει όσους δημόσιους οργανισμούς είναι αναποτελεσματικά, δαπανηρά ή «διεφθαρμένα». Ειδικά για το Telam, ο Χαβιέρ Μιλέι έχει υποστηρίξει ότι είναι φερέφωνο προπαγάνδας της περονιστικής αντιπολίτευσης.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής Telam βρήκαν κλειστές τις πόρτες και τους μεταφέρθηκε το μήνυμα να «κατεβάσουν τα μολύβια» για τουλάχιστον μία εβδομάδα, αφού ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της χώρας Χαβιέρ Μιλέι δήλωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι θα κλείσει το μέσο.

Η ιστοσελίδα του πρακτορείου ήταν επίσης εκτός λειτουργίας και το μήνυμα που λάμβαναν όσοι προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση ήταν ότι η σελίδα είναι υπό ανακατασκευή. Ένα εσωτερικό υπόμνημα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους για επτά ημέρες. Έξω από τα γραφεία είχαν αναπτυχθεί αστυνομικοί που δεν άφηναν κανέναν να περάσει μέσα.

Ο ακροδεξιός που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές πέρσι προσπαθεί να ανατρέψει την οικονομική κρίση που κληρονόμησε επιβάλλοντας σκληρή λιτότητα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό του 250%, να ξαναμαζέψει τα εξαντλημένα αποθεματικά και να περιορίσει το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα. Η κυβέρνηση Μιλέι ισχυρίζεται ότι αυτό περιλαμβάνει τη λήψη σκληρών αποφάσεων για να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας και το μέγεθος του κράτους.

Εργαζόμενοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι η απόπειρα κλεισίματος του Telam, το οποίο ιδρύθηκε το 1945 και απασχολεί περίπου 800 άτομα, είναι μια επίθεση στον Τύπο. «Είναι ένα πλήγμα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης και για αυτό θα υπερασπιστούμε» το πρακτορείο, ανέφερε η Ένωση Τύπου του Μπουένος Άιρες σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ. Για αργότερα σήμερα σχεδιάζονται κινητοποιήσεις και από τους εργαζόμενους στο Telam.

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Αργεντινής ανέφερε ότι το πρακτορείο είναι σημαντικό για τη διασφάλιση ενός ισορροπημένου και προσβάσιμου περιβάλλοντος στον τομέα της ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι αν υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν, τότε το Telam θα έπρεπε «να μεταρρυθμιστεί, όχι να εξαφανιστεί».

Ο Μιλέι, που έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη το Telam, είπε σε ομιλία του στο Κογκρέσο την περασμένη Παρασκευή, ότι θα το κλείσει. Το Σαββατοκύριακο αναπαρήγαγε ανάρτηση ενός βουλευτή στην πλατφόρμα Χ: «Το Telam πρέπει να κλείσει, δεν έχει λόγο ύπαρξης».

Δεν είναι σαφές προς το παρόν αν το Telam έκλεισε διά παντός ή θα επαναλειτουργήσει έπειτα από μια προσωρινή διακοπή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM
Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM