Διπλωματικός πόλεμος Βραζιλίας - Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα

Πόλεμος Ισραήλ Χαμάς: Ο πρόεδρος της Βραζιλίας διαψεύδει τον Νετανιάχου - Αναλυτικά όσα προκάλεσαν το διπλωματικό επεισόδιο Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Στο επίκεντρο μείζονας διπλωματικής κρίσης με το Ισραήλ σχετικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας έχει βρεθεί ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα. 

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα την Τρίτη προχώρησε στην διάψευση όσων λέγονται σχετικά με το ότι χαρακτήρισε «Ολοκαύτωμα» την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως αυτή ήταν «ερμηνεία» των δηλώσεών του από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.  

«Δεν χρησιμοποίησα τη λέξη ''Ολοκαύτωμα''. Το ''Ολοκαύτωμα'' ήταν ερμηνεία του ισραηλινού πρωθυπουργού, όχι δική μου», είπε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RedeTV. 

«Δεν περιμένω η ισραηλινή κυβέρνηση να δείξει κατανόηση, διότι τον ξέρω (...) εδώ και πολύ καιρό. Ξέρω την ιδεολογία του», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. 

Το ιστορικό του διπλωματικού επεισοδίου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Βραζιλία 

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 18 Φεβρουαρίου ο Λούλα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, πυροδοτώντας διπλωματική θύελλα. «Αυτό που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», είπε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος στο περιθώριο συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης. 

«Αυτό που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας με τον παλαιστινιακό λαό δεν έχει ξαναγίνει καμιά άλλη στιγμή στην ιστορία. Ή μάλλον, έχει γίνει: όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να εξοντώσει τους εβραίους», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις δηλώσεις αυτές και ανακήρυξε τον Λούλα persona non grata, απαιτώντας να ζητήσει συγγνώμη. Επιπλέον το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε τον πρεσβευτή της Βραζιλίας στη χώρα. Η Μπραζίλια από την άλλη ανακάλεσε τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις και κάλεσε με τη σειρά της τον ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδοθεί διακοίνωση διαμαρτυρίας. 

Ανυποχώρητος φαίνεται να είναι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος καθώς την Τρίτη επανέλαβε πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου διαπράττει «γενοκτονία εναντίον γυναικών και παιδιών» στη Λωρίδα της Γάζας, επιμένοντας πως αυτό είναι «ιστορικό γεγονός». 

«Η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει ουσιαστικά να εξαλείψει τους Παλαιστίνιους» στον παλαιστινιακό θύλακα, επέμεινε χαρακτηριστικά. 

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος στην G20, καταδίκασε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, όταν μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εξαπέλυσαν έφοδο άνευ προηγουμένου στην επικράτεια του Ισραήλ. Στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Την ίδια μέρα οι Παλαιστίνιοι μαχητές απήγαγαν άλλους περίπου 250 ανθρώπους από τους οποίους κρατούνται ακόμα κάποιοι στη Λωρίδα της Γάζας. 

Αυτή τη στιγμή όμως ο πρόεδρος Λούλα επικρίνει ολοένα πιο έντονα την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 30.000 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM