Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού Facebook Twitter
Μαζί με τον «Οδυσσέα» προσγειώθηκε στο φεγγάρι και ένα έργο τέχνης, το πρώτο «εγκεκριμένο» έργο τέχνης που εκτίθεται στην όλο και λιγότερο μοναχική επιφάνεια της Σελήνης.
0

ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΩΜΑΛΩΣ, στη Σελήνη το ιδιωτικής πρωτοβουλίας διαστημικό σκάφος «Οδυσσέας» (Odysseus) της εταιρείας Intuitive Machines, σε συνεργασία με τη Space X του Ίλον Μασκ που είχε αναλάβει την εκτόξευση, σηματοδοτώντας την επιστροφή των ΗΠΑ στο σεληνιακό τοπίο μετά από μισό και πλέον αιώνα.

Άλλες εποχές εκείνες, όταν η κατάκτηση του, ορατού έστω, διαστήματος εμφανιζόταν ως ο απώτερος στόχος της ανθρωπότητας και ο εποικισμός του «κόκκινου πλανήτη» ήταν ζήτημα χρόνου (μέχρι τη δεκαετία του ’80 θα είμαστε στον Άρη, αναφωνούσαν τότε με ενθουσιασμό οι πιο αισιόδοξοι από τους θιασώτες των διαστημικών ταξιδιών).

Μοιάζει ιδανική επιλογή η συμμετοχή του σε μια αποστολή που φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για να γίνουν ρουτίνα τα διαστημικά ταξίδια ως μέρος ενός σχεδίου για τον εποικισμό της Σελήνης από τους υπερ-πλούσιους, όταν η Γη καταστεί πλέον μη κατοικήσιμη…».   

Σήμερα, καθώς μοιάζει να κλιμακώνεται η νέα διαστημική κούρσα (με πολύ πιο εξελιγμένη τεχνολογία από την παλιά και με νέους σημαντικούς παίκτες όπως η Κίνα και η Ινδία), ο κόσμος δεν μοιάζει να συγκινείται και οι διάφορες αποστολές καταλήγουν να είναι «ψιλά γράμματα» στη συνείδηση του κοινού, ακόμα κι αν αποτελούν πρωτοσέλιδα.

Το μιντιακό σύστημα είναι κατακερματισμένο και τόσο πηγμένο σε ειδήσεις και περιεχόμενο όσο το εγγύς διάστημα σε δορυφόρους. Εδώ ο (επίγειος) κόσμος καίγεται κι οι άλλοι πάνε βόλτα στο φεγγάρι. Αυτή είναι μια κοινή αντίληψη, που έχει ενισχυθεί από τον διακαή πόθο δισεκατομμυριούχων, όπως ο Ίλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος, να επεκτείνουν την παιδική χαρά τους στο διάστημα (πάντα για το «καλό της ανθρωπότητας»), ακόμα κι αν πολλές αποστολές έχουν ως βασικό στόχο την αναζήτηση νερού και φυσικών πόρων στην έναστρη γειτονιά μας.

Μαζί με τον «Οδυσσέα» προσγειώθηκε στο φεγγάρι και ένα έργο τέχνης, το πρώτο «εγκεκριμένο» έργο τέχνης που εκτίθεται στην όλο και λιγότερο μοναχική επιφάνεια της Σελήνης. Πρόκειται για δημιούργημα του πλουσιότερου και διασημότερου ίσως σύγχρονου εικαστικού, του Τζεφ Κουνς, έχει τίτλο Moon Phases («Φάσεις της σελήνης») και αποτελείται από 125 μικροσκοπικά στρογγυλά γλυπτά που, όπως δηλώνει ο τίτλος, αναπαριστούν διαφορετικές φάσεις της Σελήνης, όπως φαίνονται από τη Γη κι από το διάστημα. Σε κάθε μια από αυτές τις ασημένιες σφαίρες έχει δοθεί το όνομα μιας επιφανούς μορφής του ανθρώπινου πολιτισμού, από τον Αριστοτέλη, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τον Γκάντι, στον Ντέιβιντ Μπόουι, την Μπίλι Χόλιντεϊ και τον Άντι Γουόρχολ.  

Όπως χαρακτηριστικά σημειωνόταν σε άρθρο του περιοδικό τέχνης Hyperallergic πριν από έναν χρόνο, όταν είχε ανακοινωθεί αυτό το μεγαλοπρεπές πρότζεκτ, «αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να αναμετρηθεί με το μέγεθος της ψυχρής, αεροστεγούς αιωνιότητας του διαστήματος, αυτό είναι το εγώ του Τζεφ Κουνς. Μοιάζει ιδανική επιλογή η συμμετοχή του σε μια αποστολή που φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για να γίνουν ρουτίνα τα διαστημικά ταξίδια ως μέρος ενός σχεδίου για τον εποικισμό της Σελήνης από τους υπερ-πλούσιους, όταν η Γη καταστεί πλέον μη κατοικήσιμη…».

  

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμείς και οι «μουλάδες»

Daily / Εμείς και οι «μουλάδες»

Για μια χώρα που η Εκκλησία έχει τόση μεγάλη εξουσία (και τόσο αμύθητη περιουσία), που ισχύει σε μια ολόκληρη περιοχή της το άβατο για τις γυναίκες και που αρνείται σθεναρά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, σαν πολύ έντονη άποψη δεν έχουμε για το Ιράν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Daily / Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Μέχρι να επικυρωθεί και τυπικά ο διορισμός της και σε αναμονή του ερχομού της τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ «Κέρδισε κάθε μάχη» του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Daily / Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η σειρά του Apple TV+ με πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είδα τον Διονύση κάποτε

Daily / Είδα τον Διονύση κάποτε

Το εξαιρετικά εμπνευσμένο φιλμ που είχε γυρίσει πριν από μισό αιώνα ο Λάκης Παπαστάθης για να συστήσει ή να υπενθυμίσει στο τηλεοπτικό κοινό τον Διονύση Σαββόπουλο, βρίσκεται πλέον διαθέσιμο στο Ertflix ως πολύτιμο κειμήλιο μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης στιγμής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ