«Λελογισμένες οι κινητοποιήσεις των αγροτών» λέει ο πρωθυπουργός, αλλά δεν θα τους δώσει άλλα

«Λελογισμένες οι κινητοποιήσεις των αγροτών» λέει ο πρωθυπουργός, αλλά δεν θα τους δώσει άλλα Facebook Twitter
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεχιστούν οι διεργασίες στο αγροτικό κίνημα, με την κυβέρνηση να ελπίζει στην αποκλιμάκωση. Φωτ.: Εurokinissi
0


«Ο,ΤΙ ΔΩΣΑΜΕ, ΔΩΣΑΜΕ», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού την Τρίτη με την αντιπροσωπεία των αγροτών, ενώ εκείνοι λένε ότι μπορεί να πήραν κάτι, αλλά δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων τους. Τα μπλόκα παραμένουν στους δρόμους, αλλά αυτήν τη φορά οι επικεφαλής των κινητοποιήσεων φρόντισαν να μη δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις εθνικές οδούς, για να μην ενεργοποιηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός εναντίον του αγώνα τους.

Οι αγρότες ήθελαν την κοινωνία μαζί τους και μέχρι τώρα αυτό σε μεγάλο βαθμό το έχουν πετύχει. Ούτε με την κυβέρνηση επιδίωξαν σύγκρουση όμως, μόνο άσκησαν πίεση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής, υποστήριξε ότι «για πρώτη φορά σε μια τέτοιου είδους διεκδίκηση η κοινωνία σύσσωμη αντιστέκεται σε ένα βάναυσο σύστημα το οποίο εξοντώνει και την πρωτογενή παραγωγή, αλλά φυσικά και μια κοινωνία καταναλωτών», επισημαίνοντας ότι επιδίωξαν τη διαπραγμάτευση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως επιστέγασμα των κινητοποιήσεων.

Αυτό τους το αναγνώρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντάς τους ότι οι κινητοποιήσεις τους «ήταν λελογισμένες, αρκετές όμως για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία» σε σχέση με τα ζητήματά τους.

Πολλοί από τους εκπροσώπους των αγροτών δηλώνουν ότι ήταν εποικοδομητικός ο διάλογος που έγινε με τον πρωθυπουργό, αλλά θα πρέπει να συζητηθούν και οι διαχρονικές παθογένειες του κλάδου, όχι μόνο τα προβλήματα που έχουν προκύψει αυτή την περίοδο. 

Η κυβέρνηση, που έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά τελευταία, αυτήν τη φορά ήρθε αντιμέτωπη με το κοινωνικό στρώμα των αγροτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ψηφοφόροι της και αυτό αποδεικνύεται πλεονέκτημα αλλά και μειονέκτημα για εκείνους. Πλεονέκτημα επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να τους δυσαρεστήσει ούτε να συγκρουστεί μαζί τους, γι’ αυτό και τους δέχθηκε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που δεν είναι καθόλου δεδομένο για άλλες κατηγορίες. Αλλά είναι και μειονέκτημα, διότι, θεωρώντας τους «δικούς τους», πιστεύουν ότι μπορούν να συνεννοηθούν μαζί τους, χωρίς να φτάσουν στα άκρα.

«Λελογισμένες οι κινητοποιήσεις των αγροτών» λέει ο πρωθυπουργός, αλλά δεν θα τους δώσει άλλα. Facebook Twitter
Η κυβέρνηση, που έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά τελευταία, αυτήν τη φορά ήρθε αντιμέτωπη με το κοινωνικό στρώμα των αγροτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ψηφοφόροι της και αυτό αποδεικνύεται πλεονέκτημα αλλά και μειονέκτημα για εκείνους. Φωτ.: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/ SOOC

Στη συνάντηση που είχε μαζί τους ο πρωθυπουργός τούς ανακοίνωσε το φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα χρόνια και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά, παρά τη μερική ικανοποίηση που εξέφρασαν οι αγρότες γι’ αυτά τα μέτρα, δήλωσαν ότι δεν αρκούν. Το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε ότι ο αγώνας τους πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος. 

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτού ανακοινώσει τα νέα μέτρα, τους είπε ότι γνωρίζει πως είναι αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν τώρα ότι δεν υπάρχουν πλέον «δημοσιονομικά περιθώρια για άλλες παροχές στους αγρότες» και ότι τα όρια για το πόσα μπορούσαν να τους δώσουν τα έχουν εξαντλήσει.

Σοβαρά τραυματισμένος πολιτικά από την κινητοποίηση των αγροτών βγαίνει ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος δύσκολα θα περάσει τη βάση στη βαθμολογία του πρωθυπουργού, αν ο τελευταίος δεν είναι ιδιαίτερα επιεικής μαζί του. Ο κ. Αυγενάκης όχι μόνο καθυστέρησε να δώσει στους αγρότες τα χρήματα που έπρεπε να τους έχει καταβάλει μέχρι τα Χριστούγεννα αλλά τους αντιμετώπισε και προκλητικά όταν διεκδίκησαν τα αιτήματά τους, χαρακτηρίζοντάς τους πολιτικά υποκινούμενους.

Αυτήν τη στιγμή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι κόκκινο πανί για τους αγρότες, καθώς έχει καταφέρει να εξοργίσει ακόμα και τους αγροτοσυνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που επέμεναν να συνομιλήσουν απευθείας με τον πρωθυπουργό, καθώς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον κ. Αυγενάκη, δεν τον θεωρούν αξιόπιστο. Στο Μέγαρο Μαξίμου, που έχουν πλέον εικόνα της αποτυχίας του υπουργού, αντιλήφθηκαν ότι αν δεν ικανοποιούσαν το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν θα υποχωρούσαν. Πολλοί από τους εκπροσώπους των αγροτών δήλωσαν μετά την συνάντηση ότι ήταν εποικοδομητικός ο διάλογος που έγινε, αλλά θα πρέπει να συζητηθούν και οι διαχρονικές παθογένειες του κλάδου, όχι μόνο τα προβλήματα που έχουν προκύψει αυτή την περίοδο. 

«Το νέο πακέτο στήριξης εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας και απαντά στο αίτημα των αγροτών για μείωση του κόστους της ενέργειας, καθώς τους εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα» ανέφερε η κυβέρνηση. Εκείνοι ζητούν ακόμα χαμηλότερες τιμές καθώς και αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, αίτημα για το οποίο η κυβέρνηση τους έχει απαντήσει ότι το βλέπει καταρχάς θετικά, αρκεί να υπάρξει ένα σύστημα ελέγχου που θα εξασφαλίζει ότι πρόκειται για πραγματική αγροτική κατανάλωση και όχι για πρόσχημα. Για την ανυπαρξία του συστήματος ελέγχου, όμως, δεν ευθύνονται οι αγρότες αλλά η κυβέρνηση, ωστόσο αυτοί υφίστανται τις συνέπειες. 

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεχιστούν οι διεργασίες στο αγροτικό κίνημα, με την κυβέρνηση να ελπίζει στην αποκλιμάκωση. Απ’ ό,τι φαίνεται, σε κάποια μπλόκα θα αποχωρήσουν και σε κάποια όχι, ανάλογα με τις πολιτικές δυνάμεις που υπερισχύουν στο καθένα. Οι αγροτοσυνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να φύγουν από τα δικά τους, ενώ του ΚΚΕ, που διαθέτει ισχυρές δυνάμεις, θα επιχειρήσουν να δώσουν συνέχεια. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας δεν θα παρευρεθεί στον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, αν και του έγινε επίσημη πρόσκληση από την αμερικανική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τη διαφαινόμενη ρήξη του με τις πρακτικές του Πλανητάρχη.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Οπτική Γωνία / Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Ο φιλόσοφος αφήνει πίσω έναν κόσμο που μοιάζει με εφιαλτική αντιστροφή όσων επιθύμησε μέσα και έξω από τη θεωρία. Σαν να κέρδισε τη μακροβιότητα για να αντικρίσει την έκταση των δικών του και των δικών μας απωλειών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Σαχράμ Χοσραβί: «Ο πόλεμος ρίχνει “σανίδα σωτηρίας” στο καθεστώς της Τεχεράνης, το οποίο μόνο ο λαός μπορεί να ανατρέψει»

Οπτική Γωνία / «Κανείς πια δεν διαδηλώνει, κινδυνεύει να τον εκτελέσουν εν ψυχρώ»

Ο Ιρανός ανθρωπολόγος και συγγραφέας Σαχράμ Χοσραβί, ο οποίος ζει από το 1987 αυτοεξόριστος στη Σουηδία, μιλά έξω από τα δόντια για τον πόλεμο και τις εξελίξεις στη χώρα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Ρεπορτάζ / Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Τα έργα, οι καθυστερήσεις και τα χρόνια προβλήματα του ιστορικού δικτύου Πειραιάς - Κηφισιά. Eιδικοί περιγράφουν στη LiFO πώς θα αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία που απαιτεί ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία και στις startups

Οπτική Γωνία / Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τελείως την εκπαίδευση;

Το πιλοτικό σχολικό πρόγραμμα και ο επιταχυντής για τις ελληνικές startups στον χώρο της ΤΝ που προέκυψαν από τη συνεργασία κυβέρνησης και OpenAI αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης του Harvard Business School. Οι καθηγητές George Serafeim και Debora Spar αναλύουν πώς επηρεάζονται εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
«Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται το να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Οπτική Γωνία / «Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Ο έγκριτος δημοσιογράφος της «Guardian», Τζον Γκρέις, μιλά για τον πόλεμο στο Ιράν που κινδυνεύει να γίνει «πόλεμος όλων μας» και εξηγεί γιατί ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουκρανία, τέσσερα χρόνια μετά: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Ουκρανία: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Γιατί αυτός ο πόλεμος θέτει σε δοκιμασία τα όρια του διεθνούς δικαίου; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ