Η Φρανσουάζ Αρντί στα 80: «Αν χρειαστεί να περάσω στην άλλη πλευρά το 2024…» 

Η Φρανσουάζ Αρντί στα 80: «Αν χρειαστεί να περάσω στην άλλη πλευρά το 2024…»  Facebook Twitter
Η Φρανσουάζ Αρντί, 1969. Φωτ.: Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANEFO)
0

ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΣΕΙ ΒΑΡΙΑ Η ΑΠΩΛΕΙΑ για όσους και όσες από εμάς –και είναι πάρα πολλοί/ές ανά την υφήλιο κι από διαφορετικές γενιές– την έχουμε συνδέσει τόσο έντονα όχι μόνο με μια ιδεατή και εκλεπτυσμένη αντίληψη για την ποπ μουσική μέσα στις δεκαετίες αλλά και με την ομορφιά της ζωής της ίδιας, αλλά αν εκείνη επιζητεί τη λυτρωτική έξοδο, θα το δεχτούμε με βαριά καρδιά παίζοντας τα τραγούδια της.

Προχθές έκλεισε τα ογδόντα της η Φρανσουάζ Αρντί αλλά, όπως δήλωσε παραχωρώντας μια μικρή συνέντευξη στην εφημερίδα Le Parisien, δεν μπορεί «να γιορτάσει πλέον τίποτα και με κανέναν» εξαιτίας της ραγδαίας επιδεινούμενης κατάστασης της υγείας της. 

Έναν μήνα πριν, είχε κάνει αντίστοιχες δηλώσεις στο Paris Match, λέγοντας όταν ερωτήθηκε τι εύχεται για τα επικείμενα 80ά της γενέθλια: «Εύχομαι να φύγω για την άλλη διάσταση το συντομότερο δυνατόν με μια γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία».

«Όπως έχω ήδη πει, αν χρειαστεί να περάσω στην άλλη πλευρά το 2024, θα ήθελα, όπως και όλοι οι άλλοι, το τέλος να είναι γρήγορο και όσο γίνεται πιο ανώδυνο», δήλωσε η σπουδαία Γαλλίδα ερμηνεύτρια που πάσχει εδώ και μερικά χρόνια από καρκίνο του φάρυγγα και τώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

«Θέλω να πιστεύω ότι οι ισχυρότεροι δεσμοί διατηρούνται ό,τι κι αν συμβεί και όπου κι αν βρισκόμαστε», πρόσθεσε, δηλώνοντας επίσης ότι έχει σταματήσει τις έντονες θεραπείες που τη «διέλυσαν» αλλά και τα αντικαταθλιπτικά. 

Έναν μήνα πριν, είχε κάνει αντίστοιχες δηλώσεις στο Paris Match, λέγοντας όταν ερωτήθηκε τι εύχεται για τα επικείμενα 80ά της γενέθλια: «Εύχομαι να φύγω για την άλλη διάσταση το συντομότερο δυνατόν με μια γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία».

Εκείνες τις μέρες, πριν από τα Χριστούγεννα, είχε δημοσιευτεί και η ανοιχτή επιστολή που είχε απευθύνει στον Πρόεδρο Μακρόν, εκλιπαρώντας τον «να δείξει εσυναίσθηση» και να κατοχυρώσει νομικά την ευθανασία ή την υποβοηθούμενη αυτοκτονία (δεν είναι ακριβώς συνώνυμοι οι όροι, αλλά συχνά χρησιμοποιούνται αδιακρίτως ως τέτοιοι) κι εκείνος υποσχέθηκε να το φροντίσει.   

Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους θεσμικούς παράγοντες ανά την υφήλιο και σε κάποιες δυτικές χώρες (όπως ο Καναδάς, η Ελβετία και το Βέλγιο) επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η διαδικασία του υποβοηθούμενου «τερματισμού». Αν υιοθετηθεί σύντομα και από τη Γαλλία το μέτρο, ίσως να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία της Φρανσουάζ Αρντί, που κάποτε είχε γράψει: «Υπάρχουν τόσα όνειρα πέρα από τις νύχτες μας, και τόση λιακάδα πέρα από τους γκριζωπούς τοίχους μας. Αλλά δεν μπορούμε να τη δούμε όταν μένουμε σπίτι. Υπάρχει τόσος ουρανός πάνω από την σκεπή μας. Είναι η πόρτα τόσο παλιά ώστε να μην ανοίγει πια ή μένουμε συνέχεια στο σπίτι επειδή φοβόμαστε μήπως αρπάξουμε κάποιο κρύωμα;».

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φρανσουάζ Αρντί από εδώ στην αιωνιότητα 

Απώλειες / Η Φρανσουάζ Αρντί από εδώ στην αιωνιότητα 

«Θέλω να πιστεύω ότι οι ισχυρότεροι δεσμοί διατηρούνται για πάντα, ό,τι κι αν συμβεί και όπου κι αν βρισκόμαστε», είχε πει μερικούς μήνες πριν από τον θάνατό της η γυναίκα που υπήρξε αιώνιο κι απαράμιλλο σύμβολο ομορφιάς, έκφρασης, ερμηνείας, ελευθερίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στη μνήμη της αγαπημένης μου καθηγήτριας στο Γυμνάσιο 

Daily / Στη μνήμη της αγαπημένης μου καθηγήτριας στο Γυμνάσιο

Ένας καλός δάσκαλος –ειδικά στο εφηβικό ναρκοπέδιο της μέσης εκπαίδευσης– μεταδίδει γνώση, αλλά κυρίως μεταδίδει αντίληψη, ακόμα και στάση ζωής. Οι καλύτεροι όμως έχουν το σπάνιο και ανεξιχνίαστο χάρισμα να μεταδίδουν τον ίδιο τους τον εαυτό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Eric» στο Netflix: Τα παιδιά που χάθηκαν στα παραμύθια

Daily / «Eric» στο Netflix: Τα παιδιά που χάθηκαν στα παραμύθια

Ακροβατώντας ανάμεσα στο αστυνομικό θρίλερ και στο κοινωνικό / οικογενειακό δράμα, η μίνι σειρά εκμεταλλεύεται ιδανικά το ιστορικό της πλαίσιο: τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’80, την πόλη των χαμένων παιδιών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο επαναστάτης του ΝΒΑ που καλούσε τον κόσμο να εναντιωθεί στην αμερικανική κυβέρνηση 

Daily / Ο επαναστάτης του ΝΒΑ που καλούσε τον κόσμο να εναντιωθεί στην αμερικανική κυβέρνηση

Ο Μπιλ Γουόλτον που πέθανε χθες στα 71 του και χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του ως τον «πιο τυχερό τύπο στον κόσμο» ενσάρκωσε στα ‘70s τον χίπικο αλλά και τον μαρξιστικό ιδεαλισμό όσο ελάχιστες διασημότητες, όχι μόνο στον χώρο του επαγγελματικού πρωταθλητισμού αλλά οπουδήποτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Daily / Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Μια ματιά στην διαρκώς εύφλεκτη διεθνή επικαιρότητα είναι αρκετή για να πείσει οποιονδήποτε ότι η θρησκευτική αντιπαράθεση, είτε ως αιτία είτε ως πρόσχημα κλιμάκωσης συγκρούσεων, μοιάζει πιο ισχυρή από ποτέ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Daily / Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Στις 3 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και μια νέα γερμανική σειρά μυθοπλασίας με θέμα το πέρασμά του από τον μάταιο και παράξενο τούτο κόσμο λειτουργεί ως «επετειακή» προβολή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Άλις Μανρό και το υστερόγραφο μιας σχέσης

Απώλειες / Η Άλις Μανρό και το υστερόγραφο μιας σχέσης

Η απώλεια της σπουδαίας Καναδής διηγηματογράφου έφερε στη μυαλό μια αριστουργηματική ταινία που είχε βασιστεί σε διήγημά της, με θέμα το λυκόφως της άνοιας και πρωταγωνίστρια την Τζούλι Κρίστι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ