Πολωνία: Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών ξεκίνησε απεργία πείνας μέσα στη φυλακή

Πολωνία: Απεργία πείνας μέσα στη φυλακή ξεκίνησε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Facebook Twitter
Ο Μάριους Καμίνσκι - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Απεργία πείνας ξεκίνησε μέσα στη φυλακή ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Μάριους Καμίνσκι.

Σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι «ανακοινώνω ότι αντιμετωπίζω την καταδίκη μου ως μια ενέργεια πολιτικής εκδίκησης» και συμπλήρωσε πως «ως πολιτικός κρατούμενος ξεκίνησα απεργία πείνας από την πρώτη ημέρα της φυλάκισής μου». Την ανακοίνωση διάβασε ο πρώην εκπρόσωπός του, ο Μπλάζετς Πομπόζι σε συνέντευξη Τύπου μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο πρώην υπουργός συνελήφθη χθες στο προεδρικό μέγαρο μαζί με τον συνεργάτη του Μάτσεϊ Βόισικ, κατόπιν σχετικής δικαστικής απόφασης, που εκδόθηκε τη Δευτέρα. Ωστόσο οι δύο τους ισχυρίζονται ότι είναι αθώοι, επικαλούμενοι την απονομή χάριτος το 2015 από τον πρόεδρο Ντούντα, την οποία αμφισβήτησε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μάλιστα, τόσο ο Μάριους όσο και ο Μάτσεϊ Βόισικ εμφανίστηκαν στον προαύλιο χώρο του προεδρικού μεγάρου για μια σύντομη δήλωση προς τον Τύπο. «Δεν κρυβόμαστε, είμαστε εδώ με τον πρόεδρο. Γνωρίζουμε ότι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν έρθει για να μας συλλάβουν», είπε ο Καμίνσκι στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας: «Αν καταλήξουμε στη φυλακή, θα είμαστε πολιτικοί κρατούμενοι».

Την ίδια ώρα, έξω από το προεδρικό μέγαρο συγκεντρώθηκαν χθες για να διαμαρτυρηθούν εκατοντάδες υποστηρικτές του κόμματος PiS, φωνάζοντας «Ντροπή» και «Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους». Εκπρόσωπος του PiS, χαρακτήρισε τις συλλήψεις «απαγωγές» και «παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων». Η σύλληψη των δύο ανδρών κλιμακώνει την αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Αντρέι Ντούντα και της νέας κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τουσκ.

Να σημειωθεί πως ο δεξιός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, σύμμαχος του PiS, είχε προσκαλέσει χθες τους δύο άνδρες στο προεδρικό μέγαρο, ενώ ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τον είχε κατηγορήσει νωρίτερα για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο, η πολωνική δικαιοσύνη καταδίκασε τον Μάριους Καμίνσκι και τον Μάτσεϊ Βόισικ σε φυλάκιση δύο ετών για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους, σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2007. Ειδικότερα, ο Μάριους Καμίνσκι είχε διατάξει έρευνα που κρίθηκε παράνομη εναντίον ενός μέλους του κυβερνώντος συνασπισμού. Είχε επίσης διατελέσει συντονιστής των μυστικών υπηρεσιών ενώ, στα μάτια των επικριτών του, ενσάρκωνε τις αυταρχικές τάσεις στους κόλπους του εθνικιστικού κόμματος PiS.

Αφού ανήλθε στην εξουσία τον Οκτώβριο ο Τουσκ, πρώην αξιωματούχος της ΕΕ, δεσμεύτηκε να καταργήσει πολιτικές των προκατόχων του, του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για ανατροπή του δημοκρατικού καθεστώτος στη διάρκεια της οκταετούς διακυβέρνησής τους.

Αντιδράσεις μετά τη σύλληψη και την απεργία πείνας του Μάριους Καμίνσκι

Οι αντιδράσεις μετά τη σύλληψή τους δεν άργησαν να έρθουν. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάρτσιν Κιερβίνσκι σχολίασε πως «όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Από την πλευρά της, η υφυπουργός Δικαιοσύνης Μαρία Έϊχαρτ είπε ότι οι δύο πρώην αξιωματούχοι δεν είναι πολιτικοί κρατούμενοι και κάθε κρατούμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη σίτιση και την ενυδάτωσή του αν το αποφασίσει.

Πολωνία: Απεργία πείνας μέσα στη φυλακή ξεκίνησε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

«Πολιτικούς κρατούμενους» χαρακτήρισε τους δύο φυλακισμένους μία ομάδα από βουλευτές του PiS, ανάμεσά τους και ο ηγέτης του κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Ο ίδιος βρέθηκε χθες το βράδυ έξω από την φυλακή στη συνοικία Γκρότσοφ της Βαρσοβίας ζητώντας, μάταια, να του επιτραπεί η είσοδος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Διεθνή / Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Περισσότεροι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να οπλιστούν, σε μια σημαντική αλλαγή μετά την εντολή του Τραμπ για «επιστροφή του ελέγχου» της πρωτεύουσας από εγκληματικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Διεθνή / Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Η Ιρλανδία βιώνει έξαρση στη χρήση κοκαΐνης, με τις κατασχέσεις να φτάνουν σε ιστορικά επίπεδα - Η επιχείρηση MV Matthew αποκάλυψε τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη σύνδεση με διεθνή καρτέλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Διεθνή / Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, ο πρόεδρος Πούτιν άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι ο πόλεμος έχει να κάνει με τη μειωμένη θέση της Ρωσίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Βολιβία: Η σκιά του Εβο Μοράλες και η καμπάνια άκυρων ψήφων

Διεθνή / Εκλογές στη Βολιβία: Η σκιά του Εβο Μοράλες και η καμπάνια άκυρων ψήφων

Ο Εβο Μοράλες, πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, παραμένει στο επίκεντρο παρά το πολιτικό του αδιέξοδο και τις κατηγορίες εις βάρος του, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για κρίσιμες προεδρικές εκλογές
LIFO NEWSROOM
Character.ai: Οι «φίλοι τεχνητής νοημοσύνης» και η ανησυχία για την ασφάλεια των παιδιών

Διεθνή / Character.ai: Τι είναι οι «φίλοι τεχνητής νοημοσύνης» και γιατί προκαλούν ανησυχία για τα παιδιά

Το Character.ai προωθεί συνομιλίες με "AI φίλους", αντιμετωπίζοντας όμως σοβαρές αγωγές για ανηλίκους - Ο CEO μιλά για ασφαλέστερη εμπειρία, αλλά οργανώσεις ζητούν απαγόρευση των εφαρμογών συνομιλίας για παιδιά
LIFO NEWSROOM