Αίγυπτος: Τρίτη θητεία για τον Σίσι- Κέρδισε τις εκλογές με 89,6%

Αίγυπτος: Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία της πολυπληθέστερης χώρας της Μέσης Ανατολής μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων των εκλογών, που διεξήχθησαν μεταξύ 10 και 12 Δεκεμβρίου.

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που είναι ο πέμπτος πρόεδρος, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του στρατού από το 1952, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της χώρας του, συγκεντρώνοντας το 89,6% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Εκλογική Αρχή. Με αυτό το αποτέλεσμα εξασφάλισε, όπως αναμενόταν, μια νέα εξαετή θητεία. Πάντως το ποσοστό που συγκέντρωσε όσο και αν φαίνεται μεγάλο είναι χαμηλότερο από τις προηγούμενες νίκες του. Στις προεδρικές εκλογές του 2014 και του 2018 ο Σίσι κέρδισε με ποσοστά άνω του 96% των ψήφων.

Ο επικεφαλής της Αρχής Χαζέμ Μπαντάουι τόνισε ότι η συμμετοχή στις εκλογές, που διεξήχθησαν στη διάρκεια τριών ημερών από τις 10 έως τις 12 Δεκεμβρίου, έφτασε σε ένα «άνευ προηγουμένου» ποσοστό 66,8% μεταξύ των 67 εκατομμυρίων Αιγύπτιων ψηφοφόρων. Πάνω από 39 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν τον Σίσι, ο οποίος ηγείται της χώρας εδώ και μια δεκαετία.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ήταν αντιμέτωπος με τρεις υποψηφίους: τον Χάζεμ Όμαρ, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που ήρθε δεύτερος με 4,5% των ψήφων, τον Φαρίντ Ζαχράν, ηγέτη ενός μικρού αριστερού κόμματος και τον Αμπντέλ-Σανάντ Γιαμάμα του Wafd, ενός αιωνόβιου κόμματος το οποίο είναι όμως σήμερα περιθωριακό.

Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι: Τρίτη και τελευταία θητεία 

Η νίκη του Σίσι του εξασφαλίζει μια τρίτη θητεία που ξεκινά τον Απρίλιο και υποτίθεται ότι θα είναι η τελευταία του, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η εκλογή του δεν αποτελεί έκπληξη στη χώρα των 106 εκατομμυρίων που πλήττεται από πολλαπλές κρίσεις, από μια εσωτερική οικονομική κρίση μέχρι τον πόλεμο στη γειτονική Λωρίδα της Γάζας.

Ο πληθωρισμός φτάνει αυτή τη στιγμή στο 36,4%, ενώ το νόμισμα έχει χάσει τη μισή του αξία και οι τιμές ορισμένων βασικών τροφίμων αυξάνονται κάθε εβδομάδα. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν κάτω ή λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM