Αντιρρήσεις και ενστάσεις για την καθολική επιστολική ψήφο

Αντιρρήσεις και ενστάσεις για την καθολική επιστολική ψήφο Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει την επιστολική ψήφο ως μεταρρύθμιση, και μάλιστα ιστορική. Φωτ.: SOOC
0

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ παρουσιάζει την επιστολική ψήφο ως μεταρρύθμιση, και μάλιστα ιστορική, που θα βαθύνει τη δημοκρατία και θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών. Οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις όμως, από την αντιπολίτευση και όχι μόνο, είναι αρκετές και σημαντικές. 

Ένα ανφέρ του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι αιφνιδίασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα κάποια προετοιμασία ή συζήτηση μαζί τους για ένα θέμα στο οποίο επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Η απόφαση ανακοινώθηκε χωρίς να έχει συζητηθεί σε κάποιες επιτροπές, χωρίς μελέτη και διαβούλευση. 

Η κυβέρνηση έχει ξαναμιλήσει στο παρελθόν για επιστολική ψήφο, αλλά μόνο για τους απόδημους. Τώρα μιλάει για καθολική επιστολική ψήφο, που έχουν μόλις 7-8 χώρες, οι οποίες την ξεκίνησαν συνήθως ως ψήφο για ειδικές ομάδες πρώτα, ώστε να δοκιμαστεί το σύστημα. 

Το πρόβλημα της μυστικότητας στην επιστολική ψήφο είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα. Από την κυβέρνηση, που εστιάζει στον στόχο της ευρύτερης συμμετοχής από ομάδες που θα αποκλείονταν, οι απαντήσεις που δίνουν είναι ότι θα υπάρχει διπλή ταυτοποίηση μέσω κινητού και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υπεύθυνη δήλωση που θα υπογράφει ο ψηφοφόρος, όμως αυτά δεν θεωρούνται επαρκείς δικλείδες ασφαλείας.

Κυβερνητικά στελέχη υπερασπίζονται σήμερα την καθολική επιστολική ψήφο, αναφέροντας ότι θα τονώσει το ενδιαφέρον για τις εκλογές και θα μειώσει την αποχή. Οι ίδιοι, ωστόσο, παραδέχονται ότι τα δημοτολόγια εξακολουθούν να μην είναι ενημερωμένα και να διατηρούν πάνω από μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους-φαντάσματα (που δεν ζουν πια δηλαδή, αλλά δεν έχουν διαγραφεί), με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό της αποχής και αυτή να παρουσιάζεται μεγαλύτερη από την πραγματική.

Η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, παρότι κρίνεται αναγκαία εδώ και χρόνια, διαρκώς αναβάλλεται και το πρόβλημα παραμένει

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης

 Αντιρρήσεις και ενστάσεις για την καθολική επιστολική ψήφο Facebook Twitter
Κυβερνητικά στελέχη υπερασπίζονται σήμερα την καθολική επιστολική ψήφο, αναφέροντας ότι θα τονώσει το ενδιαφέρον για τις εκλογές και θα μειώσει την αποχή. Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του θύμισε ότι τον Ιούλιο ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε από το βήμα της Ελληνικής Βουλής ότι «δεν θα είμαστε σίγουρα έτοιμοι πριν από τις ευρωεκλογές για ένα τέτοιο βήμα, αλλά αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει διάθεση από κόμματα και μπορούμε να φτάσουμε στις 200 ψήφους, είμαστε έτοιμοι σε τεχνικό επίπεδο αυτή τη συζήτηση να την ξεκινήσουμε και, γιατί όχι, πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές να την ολοκληρώσουμε».

Στην πράξη όμως δεν αναζητήθηκε καμία συναίνεση πριν από την ανακοίνωση και σήμερα τα κόμματα δεν γνωρίζουν τίποτα για τις διαδικαστικές εγγυήσεις που αυτονόητα απαιτούν για να στηρίξουν. 

Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι έχει αποδείξει έμπρακτα τη διάθεση συναίνεσής του με τη θετική ψήφο που έδωσε στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό και παλινωδίες σε ένα ευαίσθητο θέμα, επισημαίνοντας ότι μέχρι πρότινος υπήρχαν κυβερνητικές διαρροές για καθιέρωση συστήματος εκλογικών περιφερειών στις ευρωεκλογές.

Στο ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι άκουσαν με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές και ότι το κόμμα τους είχε αναδείξει έγκαιρα το πρόβλημα του αποκλεισμού χιλιάδων πολιτών, κυρίως νέων εποχικών εργαζομένων σε τουριστικές περιοχές. Αναφέρουν όμως, ότι χρειάζονται απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Το ΚΚΕ θεωρεί τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου πολύ αρνητική εξέλιξη γιατί «ανοίγει τον δρόμο παραβίασης, ακόμη και της ίδιας της μυστικότητας της ψήφου», όπως υποστήριξε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, καταγγέλλοντας επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας», με τα κυβερνητικά στελέχη να απαντάνε ότι αυτά είναι υπερβολές, υποστηρίζοντας ότι είμαστε μία προηγμένη δημοκρατία στην οποία αυτά δεν συμβαίνουν. Οι ρητορικές διαβεβαιώσεις, ωστόσο, δεν αποτελούν αξιόπιστη εγγύηση και η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα, παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η μυστικότητα της εκλογικής διαδικασίας και το αδιάβλητο. Αυτό μέχρι τώρα δεν έχει γίνει θεσμικά και ολοκληρωμένα.

Το πρόβλημα της μυστικότητας

«Στο παραβάν του εκλογικού τμήματος κάθε άνθρωπος μπαίνει μόνος. Η επιστολική ψήφος μπορεί να μπει στο φάκελο ενώπιον και άλλων προσώπων που θα μπορούσαν να χειραγωγήσουν την ψήφο, ειδικά πιο ευάλωτων ομάδων» αναφέρει πολιτικό στέλεχος της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι και στο σύστημα της καταμέτρησης της επιστολικής ψήφου υπάρχουν «τρύπες» κι επικίνδυνα κενά.

«Η κυβέρνηση λέει ότι το κάνει κυρίως για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού που έχουν δυσκολία να πάνε σε ένα εκλογικό τμήμα. Αυτό είναι το επιχείρημά της. Δεν ξεκινά όμως την εφαρμογή της σε αυτές τις ομάδες, αλλά παίρνει το ρίσκο να τη δοκιμάσει στο σύνολο του πληθυσμού χωρίς εγγυήσεις». 

Το πρόβλημα της μυστικότητας στην επιστολική ψήφο είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα. Από την κυβέρνηση, που εστιάζει στον στόχο της ευρύτερης συμμετοχής από ομάδες που θα αποκλείονταν, οι απαντήσεις που δίνουν είναι ότι θα υπάρχει διπλή ταυτοποίηση μέσω κινητού και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υπεύθυνη δήλωση που θα υπογράφει ο ψηφοφόρος, όμως αυτά δεν θεωρούνται επαρκείς δικλείδες ασφαλείας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν θεσμική και ουσιαστική διαβούλευση.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ