Όταν η κατάψυξη κρύβει θησαυρούς

Η κατάψυξη κρύβει θησαυρούς Facebook Twitter
Οι μετανάστες στην Ελλάδα έφεραν μαζί τους μια μεγάλη ποικιλία από κατεψυγμένα προϊόντα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, και πριν γίνει η επέλαση των ασιατικών μπακάλικων, στην ελληνική αγορά μπορούσες να βρεις κυρίως κατεψυγμένα λαχανικά, κρέατα, ψάρια και διάφορα ψαρικά, γαρίδες, καλαμάρια, μύδια, και κάποια συσκευασμένα τρόφιμα, προμαγειρεμένα. Από τη δεκαετία του 2000 ξαφνικά οι καταψύξεις απέκτησαν ενδιαφέρον, γιατί οι μετανάστες στην Ελλάδα έφεραν μαζί τους μια μεγάλη ποικιλία από κατεψυγμένα προϊόντα, που ήταν –και είναι– διαθέσιμα σε πολύ καλή τιμή.

Τα κόκκινα φρούτα των πολωνικών και των ρωσικών μπακάλικων, για παράδειγμα, τα dumplings, τα samosa και τα gyoza των ασιατικών, τα spring rolls και τα φιλέτα πάπιας, τα τσαπάτι και τα naan με σκόρδο και αργότερα τα edamame, τα mochi και τα κορεάτικα τηγανητά κοτόπουλα, οι γαρίδες butterfly, τα καντονέζικα ρολά, ένα σωρό κατεψυγμένα εξωτικά υλικά, τσάτνεϊ, κέικ ρυζιού, μανιτάρια, noodles, ζύμες για wonton, γλυκόξινα κρέατα και θαλασσινά, buns, παγωτά, έτοιμες σούπες, yakitori και άλλα πολλά έγιναν μέρος της νεοελληνικής διατροφής.

Αυτήν τη στιγμή, οι επιλογές για φαγώσιμα που μπορείς να έχεις στην κατάψυξη για να μαγειρέψεις ανά πάσα στιγμή είναι πάρα πολλές και από πολύ διαφορετικές κουζίνες. Ταυτόχρονα, στα σούπερ μάρκετ οι καταψύξεις έγιναν ολόκληρο section, γιατί δίπλα στα λαχανικά εμφανίστηκαν έτοιμα σπανακόρυζα, μπριάμ, αγκινάρες αλά πολίτα, ριζότι, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από έτοιμα γεύματα σε ταψιά που θέλουν απλά ψήσιμο.

Αυτές που υπάρχουν πλέον σε μεγάλη ποικιλία (και κάποιες σε πολύ καλή ποιότητα) είναι οι πίτες, ακόμα και βιολογικές, έτοιμες για ψήσιμο, που μπορούν να σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση σε επισκέψεις φίλων, ή να γίνουν ένα πολύ καλό και εύκολο βραδινό. Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πρασόπιτες, κολοκυθόπιτες, κιμαδόπιτες, κασερόπιτες, σφακιανές, πατσαβουρόπιτες κρητικές, στριφτές, μπουρέκια, πιτάκια, πίτσες υπάρχουν σε κάθε κατάψυξη και φυσικά ζύμες, σφολιάτες και φύλλα, αν έχεις διάθεση να φτιάξεις μόνος/μόνη σου.

Δίπλα τους υπάρχουν και αρκετά ελληνικά γλυκά, παραδοσιακά ή όχι και τόσο, από γαλακτομπούρεκα, μπουγάτσες και μπακλαβάδες, μέχρι σοκολατόπιτες και κρουασάν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ