Βουλή -Τέμπη: «Ναι» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

Δυστύχημα στα Τέμπη: «Ναι» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Η συζήτηση για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξελίσσεται στη Βουλή.

Πρόκειται για τη συζήτηση των προτάσεων που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να συνταχθεί Προανακριτική Επιτροπή, η οποία μεταξύ άλλων θα ερευνήσει μεταξύ άλλων την καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης 717 για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών με βάση το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. «Ναι» στην προανακριτική φαίνεται να λένε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Επικράτειας, Μάκης Βορίδης επισήμανε πως «θέλετε την πολιτική εκμετάλλευση» και συμπλήρωσε πως «κάνετε μια προσχηματική συζήτηση». Ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΑΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι «η πιθανή απόρριψη της πρότασής μας σήμερα ισοδυναμεί με χορήγηση αμνηστίας στον Κώστα Αχ. Καραμανλή για το δικόγραφο της Ευρωπαίας εισαγγελέως». Ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης είπε: «Αυτό το καμπανάκι αρχών της χώρας για μια επικείμενη τραγωδία δεν πήγε στη δικαιοσύνη, αλλά καταχωνιάστηκε στο συρτάρι του υπουργού σας (σ.σ. Κώστα Καραμανλή) έχετε κάποια απάντηση κύριε Βορίδη σήμερα;». Πρόσθεσε επίσης πως «θα καλύψετε ένα οικονομικό έγκλημα που οδήγησε σε αυτή την τραγωδία; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που θέτει ο ελληνικός λαός».

Τότε ο Μάκης Βορίδης απάντησε λέγοντας «όταν εσείς ζητάτε τις παραπομπές τους, αυτό είναι ποινική αξιολόγηση, η οποία δεν έχει πολιτικό κίνητρο;». Πρόσθεσε ότι «γιατί δεν λέτε ότι οι πράξεις είναι παραγεγραμμένες;»

Από την πλευρά του ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είπε: «Για προανακριτική ακούγαμε και πρόταση για προανακριτική δεν βλέπαμε. Είστε το τρίγωνο της συμφοράς, του κουκουλώματος και της συγκάλυψης. Τα τρία συνεταιράκια». Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ, η πρόταση του οποίου για εξεταστική επιτροπή έχει ήδη υπερψηφιστεί, θα υπερψηφίσει και τις προτάσεις για προανακριτική.

«Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι είναι θύματά σας, θύματα των υπουργών και των πρωθυπουργών, που κάποιοι δεν τους βάζουν στο κάδρο», είπε απ’ τα έδρανα της Βουλής, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δυστύχημα στα Τέμπη: Απορρίπτει τις προτάσεις για προανακριτική η ΝΔ

Το κυβερνών κόμμα απορρίπτει τις προτάσεις για προανακριτική απορρίπτει, επισημαίνοντας ότι γίνεται έρευνα από την εξεταστική επιτροπή. Την ίδια ώρα όμως, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για αξιόποινες πράξεις του Χρήστου Σπίρτζη για παράβαση καθήκοντος και του Κώστα Καραμανλή για απιστία. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει στην πρότασή του και την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Δυστύχημα στα Τέμπη: Η στάση Σπίρτζη, Χατζηδάκη και Χρυσοχοΐδη

Ο Χρήστος Σπίρτζης τάχθηκε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής. «Να ζητήσω να έχω τη μεταχείριση που έχει κάθε Έλληνας πολίτης. Να θεσμοθετηθεί δηλαδή έστω και προαιρετικά η μη χρήση των ευεργετικών διατάξεων παραγραφής του νόμου περί ευθύνης υπουργών». Αναφορικά με τους πρώην υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αυτοί επέλεξαν να υποβάλουν σχετικό υπόμνημα προς το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπόμνημά του λέει πως «κινείται στα όρια του πολιτικού σουρεαλισμού η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τον συμπεριλάβει στην επιτροπή για την προκαταρκτική εξέταση. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτηρίζει την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ακατανόητη τόσο πολιτικά όσο και πραγματολογικά.

Να σημειωθεί πως η όλη διαδικασία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής θα κορυφωθεί στις 10 η ώρα το βράδυ, όπου θα αρχίσει η ονομαστική μυστική ψηφοφορία. Για την ψήφιση της πρότασης για προανακριτική επιτροπή απαιτούνται 151 ψήφοι.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ