Σκρέκας: Με πλαφόν ή διατίμηση στον παραγωγό θα έχουμε άδεια ράφια

Κώστας Σκρέκας: Θα μπουν ειδικά ταμπελάκια στα σούπερ μάρκετ στα προϊόντα που πέφτει η τιμή Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ειδικά ταμπελάκια θα μπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τις επόμενες εβδομάδες, για τα προϊόντα που οι τιμές τους θα έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 5% σε έξι μήνες, όπως προανήγγειλε ο Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Open,  ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στην ακρίβεια που παρατηρείται στα είδη πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και αυστηροί ενώ γίνονται προσπάθειες με μέτρα παρέμβασης για να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός.

Παράλληλα, ο Κώστας Σκρέκας έκανε γνωστό πως πρόσφατα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους χονδρεμπόρους της λαχαναγοράς για να μειωθούν οι τιμές στα οπωροκηπευτικά και από τα στοιχεία που συλλέγονται καθημερινά προκύπτει ότι η προσπάθεια αποδίδει καρπούς.

«Το θέμα της ακρίβειας, είπε ο υπουργός, είναι πράγματι αυτό που απασχολεί περισσότερο το ελληνικό νοικοκυριό. Γίνονται προσπάθειες όλο το προηγούμενο διάστημα με μέτρα παρέμβασης που έχουμε πάρει, που φαίνεται ότι έχουν αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι στις τρεις χώρες που έχουν τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Στην τελευταία έκθεση που έχουμε, βλέπουμε 20 προϊόντα, φρούτα και λαχανικά φθηνότερα από την Ισπανία και έχουμε 13 προϊόντα πιο ακριβά. Βρισκόμαστε στον μέσο όρο θα έλεγα της Ευρώπης», όπως είπε ο υπουργός.

Εντείνονται οι έλεγχοι σε αγορές και σούπερ μάρκετ

Ο ίδιας πρόσθεσε πως «έχουμε εντείνει τους ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και της αθέμιτης κερδοφορίας. Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και το επόμενο διάστημα. Οι έλεγχοι γίνονται στην πηγή του κακού. Το να προχωρήσουμε σε ένα πλαφόν ή σε μια διατίμηση στον παραγωγό αυτό σημαίνει άδεια ράφια. Εμείς πάμε στον έμπορο, στην εισαγωγική εταιρεία και ελέγχουμε τα μικτά κέρδη. Να επιβάλλουμε εκεί τα πρόστιμα. Στους μεσάζοντες».

Ερωτώμενος για το αν πληρώνονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες, ο Κώστας Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι πληρώνονται κανονικά, ενώ σημείωσε πως μετά τον έλεγχο, η εταιρεία που πουλούσε ακριβότερα, πρέπει να μειώσει την τιμή στο ράφι. Διαφορετικά, σε ένα μήνα που θα ξαναγίνει έλεγχος θα είναι πολλαπλάσιο το πρόστιμο.

«Είναι διπλάσιο το πρόστιμο από το κέρδος που έχει η εταιρεία» σημείωσε ο ίδιος απαντώντας σε σχόλιο ότι το πρόστιμο συνήθως είναι μικρότερο από το κέρδος που έχει αυτός που παρανομεί.

Όσον αφορά την τιμή της φέτας που έχει αυξηθεί, ο υπουργός επισήμανε ότι το αιγοπρόβειο γάλα ενώ πριν τρία χρόνια κόστιζε 90 λεπτά, πλέον η τιμή του από τον παραγωγό έχει φτάσει στο 1,60 ευρώ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην τιμή του ελαιόλαδου, λέγοντας πως: «οι τιμές χονδρικής, σήμερα, στο λάδι είναι γύρω στα 8 με 9 ευρώ. Μπορούμε να αγοράσουμε και να εισάγουμε με 4-5 ευρώ; Όχι. Το λάδι όπου παράγεται στον κόσμο έχει 8-9 ευρώ. Τι θα συνέβαινε εάν εμείς ερχόμασταν και λέγαμε ‘'3 ευρώ στον παραγωγό;''. Κανένας παραγωγός δεν θα πωλούσε το λάδι στην Ελλάδα, θα το πουλούσαν στους Ιταλούς και Ισπανούς χονδρεμπόρους που ψάχνουν αυτή τη στιγμή μανιωδώς να βρουν λάδι και να καλύψουν τις παραγγελίες τους.

Το να πάμε σε μια διατίμηση και να μείνει η Ελλάδα χωρίς ελαιόλαδο, θα ήταν καταστροφικό γιατί ο καταναλωτής θα έψαχνε στη μαύρη αγορά να αγοράσει ελαιόλαδο. Εμείς πάμε σε αυτόν που πουλά το συσκευασμένο προϊόν και να πάμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βάλει ούτε ένα λεπτό παραπάνω από όσα έβαζε το 2021. Ότι δεν θα κερδοσκοπήσει. Το κάνουμε ήδη και εφόσον έχουμε ευρήματα θα τα ανακοινώσουμε», συμπλήρωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετά την κακοκαιρία Daniel: Οι τιμές στο τελάρο, στο ράφι και τα ευτράπελα

Ρεπορτάζ / Ακριβή μου μπάμια: Ημερολόγιο τιμών -μετά την κακοκαιρία- σε ράφια και τελάρα της λαϊκής

Η LiFO για πάνω από 20 ημέρες -και μετά το σαρωτικό πέρασμα του Daniel και του Elias από τον θεσσαλικό κάμπο- προχώρησε σε μία εκτενή έρευνα - καταγραφή στα σκαμπανεβάσματα των τιμών σε βασικά κηπευτικά προϊόντα: η εκτόξευση και τα ευτράπελα.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
Το πανάκριβο, μονάκριβο ελαιόλαδο

Ρεπορτάζ / Το πανάκριβο, μονάκριβο ελαιόλαδο

Η κατακόρυφη πτώση στην παγκόσμια ελαιοπαραγωγή έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή έλλειψη και από αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας του μέσου νοικοκυριού, το ελαιόλαδο κινδυνεύει να μετατραπεί σε luxury γαστρονομικό αγαθό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ