Το διαρκές αίνιγμα της Kylie Minogue

Το διαρκές αίνιγμα της Kylie Minogue Facebook Twitter
Η Kylie δεν μας οφείλει τίποτα από τον εαυτό της.
0

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ της δεκαετίας του ’90 ήδη, η Kylie είχε μπει σε μια φάση μεταμόρφωσης. Μέχρι το 1991 είχε κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ στην PWL, τη δισκογραφική εταιρεία του Pete Waterman, καθένα από τα οποία ακολουθούσε τα ποπ μοτίβα της εποχής: hi-NRG ρυθμοί, μπαλάντες και καναδυό κομμάτια που έφεραν την υπογραφή της στα credits.

Tο 1993 υπέγραψε σε μια ανεξάρτητη εταιρεία θέτοντας τις βάσεις για κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές της. Το άλμπουμ που είχε τίτλο το όνομά της περιλαμβάνει το "Confide in Me", ένα σαγηνευτικό κομμάτι σε trip-hop ύφος. Έγινε φίλη με τον Nick Cave (ο οποίος, όπως είχε δηλώσει, «έτρεφε μια σιωπηλή εμμονή μαζί της για έξι χρόνια») και τραγούδησε μαζί του το 1995 στη δραματική μπαλάντα "Where the Wild Roses Grow".

Συγχρόνως, εγκατέλειψε το «καλό παιδί» Jason Donovan και ξεκίνησε να βγαίνει με τον ηδονιστή frontman των INXS Michael Hutchence, προς τέρψη των απανταχού σκανδαλοθηρικών φυλλάδων. Το άλμπουμ "Impossible Princess" ήταν ένα επιμελές ανακάτεμα "cool" μουσικών επιρροών όπου συμμετείχαν «αληθινοί μουσικοί» όπως οι Manic Street Preachers, οδηγώντας το NME να χαρακτηρίσει την Kylie «απόλυτη απάτη» επειδή τόλμησε να βγει από το mainstream ποπ κύκλωμα.

Στα 30 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, οι στιλιστικές αναβαθμίσεις δεν σταμάτησαν ποτέ: η indie Kylie έδωσε τη θέση της στη sex-kitten Kylie, στην country Kylie, στην disco Kylie, στη σημερινή Padam Kylie.

Μέχρι τότε, η Kylie έμοιαζε με την Olivia Newton-John στην αρχή του "Grease". Πλέον ήταν η Olivia Newton-John στο τέλος του "Grease", με το δερμάτινο catsuit και όλα τα σχετικά. Στα 30 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, οι στιλιστικές αναβαθμίσεις δεν σταμάτησαν ποτέ: η indie Kylie έδωσε τη θέση της στη sex-kitten Kylie, στην country Kylie, στην disco Kylie, στη σημερινή Padam Kylie. «Δεν ξέρω γιατί τα ροκ συγκροτήματα αγαπούν τόσο πολύ την Kylie», είχε δηλώσει ο Bono το 2006.

Το διαρκές αίνιγμα της Kylie Minogue Facebook Twitter
«Γνώρισέ με από κοντά», μουρμουρίζει στο φετινό σουξέ της "Padam Padam", αλλά πώς ακριβώς; Ποια είναι η Kylie Minogue; Ποια είναι αυτή η παράξενη δύναμη που κατέχει;

«Είναι γεγονός όμως ότι μας αρέσει, με έναν τρόπο τον οποίον δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ακριβώς». Και πίσω από όλα αυτά κρύβεται μια γυναίκα που έχει παραμείνει τόσο συναρπαστικά ανώνυμη όσο και ψυχολογικά απρόσιτη. «Γνώρισέ με από κοντά», μουρμουρίζει στο φετινό σουξέ της "Padam Padam", αλλά πώς ακριβώς; Ποια είναι η Kylie Minogue; Ποια είναι αυτή η παράξενη δύναμη που κατέχει;

Ίσως μέρος της δύναμής της προέρχεται ακριβώς από αυτή την έλξη του απρόσιτου, την υπόνοια ότι τα νερά είναι βαθιά αλλά δεν επιτρέπεται το κολύμπι. Αφού υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού το 2005, συνέχισε την περιοδεία της με τίτλο "Showgirl" το 2006 και συμφώνησε απρόθυμα να επιτρέψει στον διευθυντή δημιουργικού και στενό της φίλο William Baxter να τραβήξει οπτικό υλικό από την τουρνέ. Για κάθε σκηνή που την βλέπουμε να χαζολογάει και να φλερτάρει με την κάμερα, υπάρχει και μια άλλη όπου προσπαθεί να την απομακρύνει, να βγάζει το μικρόφωνό της, να επιχειρεί να εκτρέψει, να ανακατευθύνει, να τραβήξει την προσοχή από πάνω της.

«Ξέρω τι θέλω να πάρω από σένα», της λέει κάποια στιγμή ο Baxter. «Εγώ όμως δεν ξέρω τι είμαι διατεθειμένη να δώσω», απαντά εκείνη ανασηκώνοντας το φρύδι. Είναι φανερό ότι απολαμβάνει την προσοχή όταν χορεύει στο καμαρίνι της αλλά γενικά φαίνεται χαρούμενη να κάθεται πίσω και να αφήνει τους άλλους να μιλούν. Σε μια σοβαρή συζήτηση, εξετάζει τα λόγια της αργά και προσεκτικά: εμφανίζεται πάντα ξύπνια αλλά επιφυλακτική.

Νιώθουμε ότι οι διασημότητες μας οφείλουν μια σχέση έντονης οικειότητας μαζί τους, ενώ φυσικά δεν έχουμε κανένα τέτοιο δικαίωμα. Στη σύγχρονη ψυχοπαθολογική διάλεκτο, αυτό ονομάζεται παρακοινωνική σχέση. Οι θαυμαστές-οπαδοί καλλιεργούν αυτά τα συναισθήματα προς τους αστέρες της ποπ εδώ και δεκαετίες και η αντίληψη της εγγύτητας που μας δίνουν συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (και η ριάλιτι τηλεόραση) έχει τροφοδοτήσει την εντύπωση ότι είμαστε τόσο σταθεροί στη ζωή τους όσο εκείνοι στη δική μας.

Η Kylie δεν μας οφείλει τίποτα από τον εαυτό της. Τώρα, στα 55 της χρόνια, καθώς κατακτά άλλη μια κορυφή σε μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα, εξακολουθεί να μας δείχνει ότι στα τραγούδια της θα πρέπει να αναζητήσουμε τον απρόσιτο εαυτό της, εκεί είναι που κρύβεται σε κοινή θέα.

Με στοιχεία από The Independent

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subset Festival, η συναρπαστική σκηνή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Subset Festival: Η συναρπαστική μουσική του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Το φεστιβάλ νέας μουσικής παρουσιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής που συνομιλούν με τα νέα μέσα, αποκαλύπτοντας τις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης δημιουργίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

«Τουραντότ» και «Ριγολέττο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, συναυλίες των Raining Pleasure και Stranglers, καθώς και οι κορυφαίοι Max Richter και Youssou N’Dour, είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο ρωμαϊκό ωδείο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ