Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα θα συνδεθούν με υποθαλάσσια διασύνδεση

Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα θα συνδεθούν με υποθαλάσσια διασύνδεση Facebook Twitter
0

Τη σύνδεση του νησιού με το πανευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο στοχεύει η ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου το οποίο θα ξεκινά από το Ισλαήλ, θα φτάνει στη Κύπρο, στην Κρήτη και από εκεί στην Πελοπόννησο διοχετεύοντας ηλεκτρική ενέργεια σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,5 δις ευρώ και δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας συνολικής ισχύος 2.000 MW, ενώ τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η ΔΕΗ-Quantum Energy από την Κύπρο, η ΔΕΗ από την Ελλάδα και θεσμικοί φορείς από το Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ-Quantum Energy Νάσος Κτωρίδης παρουσίασε χθες το έργο, σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία και ανέφερε ότι μέσω της καλωδιακής σύνδεσης του EuroAsia Interconnector, η Κύπρος θα πάψει ενεργειακά να είναι νησί και θα ενωθεί με την Ευρώπη και την Ασία, μέσω του πρώτου αυτού εγχειρήματος ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ των δύο ηπείρων τονίζοντας ότι το έργο αναβαθμίζει τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής της Κύπρου, ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου υπολογίζεται σε 36 μήνες από την ημέρα έναρξης των εργασιών, οι οποίες θα γίνονται παράλληλα και στα τρία τμήματα της σύνδεσης μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου, Κύπρου-Κρήτης και Κρήτης-Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τον κ. Κτωρίδη, κατά το 2012 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες του έργου και να παρουσιαστεί στις κυβερνήσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Επίσης, είπε ότι η αναμενόμενη απόδοση του έργου ανέρχεται σε 17,5 δις ευρώ κατά τη διάρκεια ζωής του καλωδίου, πρόσθεσε όμως ότι ο υπολογισμός των εισοδημάτων είναι τρεις φορές πιο συντηρητικός σε σχέση με άλλα αντίστοιχα παράδειγμα στη βόρεια Ευρώπη. Η απόσβεση του έργου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ-Quantum Energy θα γίνει σε 1500 μέρες από την ημέρα λειτουργίας του, ενώ τη χρηματοδότηση του έργου θα την αναλάβει η ΔΕΗ-Quantum Energy.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Κτωρίδης είπε ότι το έργο αφορά την κατασκευή του μεγαλύτερου ηλεκτρικού καλωδίου που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Ανέφερε ότι το μήκος του καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ θα είναι 155 ναυτικά μίλια, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης 320 ναυτικά μίλια και μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου 65 ναυτικά μίλια. Πρόσθεσε εξάλλου ότι το μέγιστο βάθος πόντισης του καλωδίου είναι τα 2.000 μέτρα, ενώ το καλώδιο, βάρους 60 κιλών ανά μέτρο, θα θαφτεί σε βάθος ενός μέτρου κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ