ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να επισκέπτονται δημοφιλές εθνικό πάρκο

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να επισκέπτονται δημοφιλές εθνικό πάρκο Facebook Twitter
Φωτ.: Band-e Amir National Park
0

Ένα ακόμη μέτρο κατά των γυναικών έλαβε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν απαγορεύοντάς τους να επισκέπτονται το εθνικό πάρκο Band-e-Amir στην επαρχία Μπαμιγιάν.

Ο εκτελών χρέη υπουργού αρετής και ηθών των Ταλιμπάν, Mohammad Khaled Hanafi, δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν τηρούσαν την ενδυμασία του χιτζάμπ μέσα στο πάρκο. Κάλεσε τους θρησκευτικούς κληρικούς και τις υπηρεσίες ασφαλείας να απαγορεύσουν την είσοδο των γυναικών μέχρι να βρεθεί λύση.

Το Band-e-Amir αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, καθώς έγινε το πρώτο εθνικό πάρκο του Αφγανιστάν το 2009. Είναι δημοφιλής προορισμός για οικογένειες και η απαγόρευση της παρουσίας των γυναικών θα εμποδίσει πολλούς από να το επισκέπτονται. Η Unesco περιγράφει το πάρκο ως μια «ομάδα λιμνών με ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς και δομή, καθώς και φυσική και μοναδική ομορφιά, που δημιουργήθηκε με φυσικό τρόπο».

Θρησκευτικοί κληρικοί στο Μπαμιγιάν δήλωσαν από την πλευρά τους ότι οι γυναίκες που επισκέπτονταν το πάρκο και δεν ακολουθούσαν τους κανόνες δεν ήταν κάτοικοι της περιοχής, αλλά περαστικές. «Υπάρχουν παράπονα για έλλειψη χιτζάμπ. Αυτές δεν είναι κάτοικοι της Μπαμιγιάν. Έρχονται εδώ από άλλα μέρη», δήλωσε στο Tolo news ο Sayed Nasrullah Waezi, επικεφαλής του σιιτικού Συμβουλίου της περιοχής.

Η Αφγανή πρώην βουλευτής Mariam Solaimankhil μοιράστηκε ένα ποίημα που είχε γράψει, στο X, πρώην Twitter, σχετικά με την απαγόρευση και έγραψε «θα επιστρέψουμε, είμαι σίγουρη γι' αυτό».

Η Fereshta Abbasi, από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημείωσε ότι απαγορεύτηκε στις γυναίκες να επισκεφθούν το πάρκο την Ημέρα Ισότητας των Γυναικών και έγραψε ότι πρόκειται για «πλήρη ασέβεια προς τις γυναίκες του Αφγανιστάν».

Με πληροφορίες από BBC 

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM