Ναι, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι οι ανθρώπινες ζωές

Ναι, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι οι ανθρώπινες ζωές  Facebook Twitter
Ό,τι έμεινε από την πτώση του καναντέρ που χθες έγινε ο τάφος των δύο Ελλήνων πιλότων. Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
0

ΑΥΤΗ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ στα πρόσωπα και τις κινήσεις των ανθρώπων που βρίσκονται στις (πολυπόθητες) διακοπές τους αλλά επίσης βρίσκονται κοντά σε εστίες πυρκαγιάς, ανεξέλεγκτης σε κάποιες περιπτώσεις… Δεν ξέρουν πώς ακριβώς να συμπεριφερθούν, δεν είναι σίγουροι αν είναι ασφαλείς ή απειλούμενοι, τυχεροί (που δεν «εκκενώθηκαν») στην ατυχία τους, αθώοι ή μέρος του προβλήματος με κάποιο τρόπο. Ο θολός ουρανός, η παραλυτική κάψα και η αποπνικτική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τη διαρκή ζωντανή ενημέρωση από τα μέτωπα της φωτιάς δεν τους αφήνει να ξεχαστούν και να χαλαρώσουν.

Καίτοι «προνομιούχοι» (εδώ που φτάσαμε) που μπορούν και κάνουν διακοπές κόντρα στην άγρια υπερτίμηση των πάντων, δεν μπορούν να είναι ανέμελοι καθώς ξεκίνησαν για τον παράδεισο αλλά βρέθηκαν στο καθαρτήριο, με την κόλαση να καραδοκεί πιο πέρα, όπως φαίνεται σε διάφορες φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες δείχνοντας τις αντιδράσεις λουόμενων που πάνω από τα κεφάλια τους πετάνε καναντέρ σαν αυτό που χθες έγινε ο τάφος των δύο Ελλήνων πιλότων

Όχι, δεν είναι λαϊκισμός (ούτε «έτερον εκάτερον») να αναλογίζεται κανείς με πικρία τις τυμπανοκρουσίες για την αγορά των Ραφάλ και των άλλων πανάκριβων οπλικών συστημάτων που μοστράρουμε στις στρατιωτικές παρελάσεις την ώρα που ένα μέρος τουλάχιστον από τα ιλιγγιώδη ποσά για την απόκτησή τους θα μπορούσαν να δαπανηθούν για την ισχυροποίηση της πυροπροστασίας. Είναι κοινή λογική.

Τρίτο τριήμερο πένθος από την αρχή της χρονιάς και πολλοστή φορά που βλέπουμε και ξαναβλέπουμε αξιωματούχους της κυβέρνησης με «πένθιμα» γένια τριών ημερών από την εποχή της πανδημίας και μετά.   

Όχι, δεν είναι λαϊκισμός (ούτε «έτερον εκάτερον») να αναλογίζεται κανείς με πικρία τις τυμπανοκρουσίες για την αγορά των Ραφάλ και των άλλων πανάκριβων οπλικών συστημάτων που μοστράρουμε στις στρατιωτικές παρελάσεις την ώρα που ένα μέρος τουλάχιστον από τα ιλιγγιώδη ποσά για την απόκτησή τους θα μπορούσαν να δαπανηθούν για την ισχυροποίηση της πυροπροστασίας. Είναι κοινή λογική.

Ναι, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι οι ανθρώπινες ζωές  Facebook Twitter
Είναι αλύπητη και πέρα από πάσα αμφισβήτηση η ένταση με την οποία πλέον εκδηλώνεται η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Φωτ.: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ/EUROKINISSI)

Ναι, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι οι ανθρώπινες ζωές, πάνω κι από τα ζώα κι από τα δάση κι από τις προκαταλήψεις μας ακόμα. Κι αυτό φάνηκε με τον πιο τραγικό τρόπο χθες. Ζητώ συγγνώμη από τους φιλόζωους, αλλά οι περισσότεροι ιδιοκτήτες (ή κηδεμόνες) κατοικίδιων συμπεριφέρονται –συνειδητά ή ασυνείδητα– στα ζώα τους σα να είναι ανθρώπινα πλάσματα, σαν οικογενειακό μέλος, κι αυτός ο ανθρωπομορφισμός αποτελεί σημαντικό συστατικό της σχέσης τους μ’ εκείνα.

Και ναι, είναι αλύπητη και πέρα από πάσα αμφισβήτηση η ένταση με την οποία πλέον εκδηλώνεται η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Πριν από μερικές μέρες συνετρίβη ελικόπτερο της πυροσβεστικής του Καναδά την ώρα που επιχειρούσε σε φλεγόμενη περιοχή. Ο πιλότος που σκοτώθηκε ήταν ο τρίτος πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του στο πύρινο μέτωπο αυτό το καλοκαίρι. Επτά άτομα έχασαν την ζωή τους μόνο τις τελευταίες 24 ώρες στα πύρινα μέτωπα της Ιταλίας.     

Δεν αποτελούν «ξέπλυμα» των κυβερνητικών ευθυνών και των αρμόδιων φορέων τα παραπάνω παραδείγματα, απλά δεν μας παίρνει άλλο να παραμένουμε στο μικροπολιτικό μας σύμπαν, στην εσωστρέφεια, στη σπέκουλα και στην κακομοιριά μας – κι αυτό αφορά εξίσου τον κόσμο όσο και τους κυβερνώντες με τα φαιδρά επικοινωνιακά τερτίπια τους.

     

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Ρεπορτάζ / Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Η Αθήνα είναι μια κλιματικά άρρωστη πόλη που «καίγεται» από το ατμοσφαιρικό φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ένα φαινόμενο που τα επόμενα χρόνια θα αλληλεπιδράσει σφόδρα με τους παρατεταμένους και συχνούς καύσωνες τους οποίους θα φέρει η κλιματική αλλαγή. Τι πρέπει να γίνει για να θεραπευτεί η πόλη από την ακραία ζέστη;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κώστας Λαγουβάρδος: «Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τη δημόσια υγεία»

Οικολογική καθημερινότητα / Κώστας Λαγουβάρδος: «Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τη δημόσια υγεία»

Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο για τα νέα κλιματικά δεδομένα, την άνοδο της θερμοκρασίας και τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Πράσινη ζωή - Πέντε podcasts για μια πιο οικολογική καθημερινότητα», σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δασικές πυρκαγιές: τι πηγαίνει λάθος;

Ρεπορτάζ / Δασικές πυρκαγιές: Τι πηγαίνει τόσο λάθος;

Την ώρα που οι πυροσβεστικές και οι ένοπλες δυνάμεις δίνουν τιτάνιο αγώνα για να περιοριστούν και να κατασβεστούν τα μέτωπα των πυρκαγιών, η συζήτηση για το τι πηγαίνει λάθος με τις δασικές πυρκαγιές ανοίγει και πάλι. Ποιοι φταίνε; Το κεντρικό κράτος; Οι δήμοι; Η πυροσβεστική; Οι δασικές υπηρεσίες; Ο παρατεταμένος καύσωνας και η κλιματική αλλαγή;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τα πανηγύρια

Daily / Για τα πανηγύρια

Τα πανηγύρια είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος του πακέτου της καλοκαιρινής εμπειρίας. Δεν είναι κακό αυτό. Κι ας απορούμε κάποιοι με την «γιγάντωσή» τους, την οποία δεν θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει με τίποτα λίγες δεκαετίες πριν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πανικοβληθείτε ελεύθερα

Daily / Πανικοβληθείτε ελεύθερα

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε από το HBO το νέο ‘comedy special’ του πάντα εξαίρετου Μαρκ Μάρον, στη διάρκεια του οποίου το οικουμενικό γίνεται προσωπικό, το προσωπικό πολιτικό και το γέλιο ένα στιγμιαίο αλλά πολύτιμο βάλσαμο για τον πόνο και την σύγχυση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το καθαρτήριο των παλιών τηλεοπτικών σειρών

Daily / Το καθαρτήριο των παλιών τηλεοπτικών σειρών

Με μια λύπη παραπάνω πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Μάλκολμ-Τζαμάλ Γουόρνερ, του «γιου» του Μπιλ Κόσμπι στην πιο διάσημη παγκοσμίως οικογενειακή σειρά της δεκαετίας του ’80, με τον οποίον μεγαλώσαμε συγχρόνως κάποτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ισχύει πράγματι ότι οι άνδρες δεν διαβάζουν λογοτεχνία;

Daily / Ισχύει πράγματι ότι οι άνδρες δεν διαβάζουν λογοτεχνία;

Το βιβλίο είναι ανάγνωσμα, είναι αναψυχή, αλλά μπορεί να είναι και μια προέκταση του κατόχου του, ένα στοιχείο και ένα αξεσουάρ που υποδηλώνει την «ταυτότητα» ή την «φυλή» του ατόμου που το διαβάζει (ή το περιφέρει νωχελικά στις διακοπές).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Daily / «Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Η τελευταία ερευνητική δουλειά της βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρα Κόστα, είναι ένα υποδειγματικό, υποβλητικό ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την καθοριστική συμβολή των Βραζιλιάνων Ευαγγελιστών στην άνοδο του «Τραμπ των Τροπικών» στην εξουσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ