Ο λαϊκισμός των άλλων

Ο λαϊκισμός των άλλων Facebook Twitter
0

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ έχει καταφέρει να πετύχει κάτι πολιτικά πρωτοφανές, να συγκεντρώσει γύρω και δίπλα του ανθρώπους που δεν είχαν ιστορικά καμία πολιτική ή άλλη σχέση με τη δεξιά της χώρας. Αυτό το παράδοξο φαινόμενο, που μόνο ως στρεβλή πραγματικότητα μπορεί να χαρακτηριστεί και το οποίο συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια, δεν συνοδεύεται απαραίτητα από πολλές δόσεις ορθότητας ή ηθικής, αν και ειδικά η τελευταία απουσιάζει όλο και πιο συχνά από την εποχή μας. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία, που μάλιστα έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις της τελευταίας πενταετίας τουλάχιστον.

Οι Κυριακίστας βοήθησαν σε σημαντικό βαθμό να εκλεγεί ο Κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός της χώρας το 2019, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις που συχνά προκαλούσαν τα έργα και οι ημέρες της διακυβέρνησής του, τον στήριξαν ώστε να πετύχει μια σαρωτική πρωτιά στις εκλογές του Μαΐου, το κάνουν και τώρα για να διεκδικήσει βάσιμα, όπως όλα δείχνουν, μια δεύτερη πρωθυπουργική θητεία.

Θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι η ψήφος των Κυριακίστας έγειρε με τρόπο καθοριστικό την πλάστιγγα στις εκλογές, αριθμητικά είναι λίγοι, ωστόσο είναι περισσότερο ικανοί απ’ ό,τι φαντάζονται πολλοί για να κάνουν πολλή και μεγάλη πολιτική φασαρία. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δημόσιο λόγο, είναι σχετικά συγκροτημένοι πολιτικά, έχουν ένα παρελθόν που προέρχεται από κόμματα της αριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν τις φωνές και τα επιχειρήματά τους πιο πειστικά.

Ένας Κυριακίστας θα πείσει πολύ πιο εύκολα έναν μετέωρο ψηφοφόρο του λεγόμενου μεσαίου χώρου από έναν εκπρόσωπο της παραδοσιακής δεξιάς παράταξης, οι Κυριακίστας έχουν το πολιτικό τους παρελθόν να τους βοηθάει ιδιαίτερα και κυρίως να βοηθάει τον άνθρωπο που στο πρόσωπό του βλέπουν αυτόν που θα βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι όλοι οι Κυριακίστας είναι κάποιοι ανιδιοτελείς άνθρωποι, δεν μπορούν να μετρηθούν όλοι όσοι δεν πήραν δημόσιες θέσεις με διάφορους τρόπους από την προηγούμενη κυβέρνηση, μάλλον όμως μπορούν να μετρηθούν, και είναι αρκετοί, αυτοί που βρέθηκαν χωρίς σοβαρή αιτία να αμείβονται με δημόσιο χρήμα και παράλληλα, ως αντίδωρο, να δημοσιοποιούν με τρόπο επαναλαμβανόμενο, συνεχή και συχνά γλοιώδη το άσβεστο πολιτικό τους μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί εκεί ακριβώς βρίσκεται η ρίζα του κακού για τους Κυριακίστας, στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα από τότε που το κόμμα άρχισε να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή της χώρας.

Αυτό που κατά βάση ενώνει τους Κυριακίστας δεν είναι τόσο το πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη (την ίδια προσωπολατρία θα έδειχναν και για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο με τα χαρακτηριστικά του) αλλά το πολιτικό μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο πολιτικής υστερίας που μοιάζει, αλλά δεν είναι, ακατανόητη. Οι Κυριακίστας δεν νιώθουν απέχθεια μόνο για τον Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, τα ίδια συναισθήματα εκφράζουν με τοξικό τρόπο ακόμα και για κάποιους απλούς ψηφοφόρους του.

Οι Κυριακίστας δεν έχουν ένα πολιτικό υπόστρωμα με την έννοια συγκρότησης μιας πλατφόρμας ή, έστω, ενός ιδεολογήματος που τους ενώνει κάτω από την ίδια κομματική στέγη, έχουν απλώς έναν κοινό εχθρό και επάνω σε αυτή την αρνητική κοινή παράμετρο κάνουν γενναίες εκπτώσεις σε όσα έως πριν από λίγα χρόνια έλεγαν και ήταν· φτάνουν σε σημείο να ακυρώνουν ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό, κάτι που φαντάζομαι ότι είναι υπαρξιακά και ψυχολογικά το πιο επώδυνο απ’ όλα.

Δεν βλέπουν λαϊκισμό στον Μητσοτάκη, λαϊκισμό βλέπουν μόνο στους απέναντι, δεν σχολιάζουν παλαιοκομματικές τακτικές, αυτές συνέβαιναν μόνο την τετραετία 2015-2019, δεν τους προκαλεί απέχθεια ο συγχρωτισμός στελεχών της ΝΔ με ακροδεξιές και φασιστικές εκφράσεις, οι Κυριακίστας θυμούνται μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε με τον ακροδεξιό Καμμένο, μόνο αυτό.

Οι Κυριακίστας δεν έχουν λόγο να δώσουν εξηγήσεις σε κανέναν παρά μόνο στον εαυτό τους για την πολιτική τους μετάλλαξη. Και εδώ έχουν δίκιο, οι προσωπικές στάσεις και συμπεριφορές, οι έννοιες της αξιοπρέπειας και της συνέπειας είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση την οποία ο καθένας, στο τέλος της μέρας, θα πρέπει να συζητήσει με τον εαυτό του.

Όμως, υπάρχουν δύο σοβαρά θέματα με τους ανθρώπους αυτούς, το ένα αφορά την τοξικότητα με την οποία εκφράζονται στη δημόσια σφαίρα, αναπαράγοντας κλίμα άλλων εποχών, και το δεύτερο, και πιο σημαντικό, ότι, δίνοντας άλλοθι σε οποιαδήποτε ανομήματα της διακυβέρνησης της ΝΔ, συντελούν σε μια στροφή της κοινωνίας σε βαθιά συντηρητικές επιλογές.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ