Ο Πατσίνο, ο Ντε Νίρο και η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία

Ο Πατσίνο, ο Ντε Νίρο και το ανδρικό προνόμιο του να κάνεις παιδιά όποτε σου καπνίσει Facebook Twitter
Οι δύο ηθοποιοί αποτελούν μόνο τα πιο πρόσφατα παραδείγματα διάσημων ηλικιωμένων ανδρών που αποκτούν παιδιά με νεότερες συντρόφους. Φωτ: Kevork Djansezian/Getty Images)
0

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ την ανακοίνωση του 79χρονου Ρόμπερτ Ντε Νίρο ότι θα γίνει πατέρας (για έβδομη φορά), ο αιώνιος «ανταγωνιστής» του Αλ Πατσίνο δήλωσε κι αυτός με τη σειρά του ότι στα 83 του θα γίνει κι αυτός σύντομα μπαμπάς (για τέταρτη φορά).

Οι δύο ηθοποιοί αποτελούν μόνο τα πιο πρόσφατα παραδείγματα διάσημων ηλικιωμένων ανδρών που αποκτούν παιδιά με νεότερες συντρόφους. Και ενώ στο διαδίκτυο γίνεται μεγάλη συζήτηση για την ηθική διάσταση της σύλληψης ενός παιδιού τόσο αργά στη ζωή, οι ηλικίες τους και οι ηλικιακές διαφορές με τις συντρόφους τους υπογραμμίζουν μια οικουμενική αλήθεια: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ένα βιολογικό ρολόι που χτυπάει συνεχώς και επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής τους, ενώ οι άνδρες, πολύ απλά, όχι. Αυτή η ανισότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί, όπως σημειώνουν οι ειδικοί.

«Για τις γυναίκες (που επιθυμούν να γίνουν μητέρες), υπάρχει πάντα αυτή η πίεση να ξέρουν νωρίτερα τι θέλουν (στη ζωή), σε σύγκριση με τους άνδρες που έχουν περισσότερο χρόνο να εξερευνήσουν τον εαυτό τους ή να καταλάβουν τι είναι αυτό που θέλουν», λέει η Meghan Gillen, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Penn State.

Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μείνουν έγκυες όλες οι γυναίκες. Αλλά για εκείνες που το κάνουν, υπάρχει συχνά αυτή η αίσθηση ότι παίρνουν μέρος σ’ έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο ή ότι ισορροπούν σ’ ένα τεντωμένο σκοινί προσπαθώντας να διατηρήσουν επιτυχημένες καριέρες και συγχρόνως να καταλάβουν τι θέλουν στη ζωή πριν νιώσουν  αρκετά υπεύθυνες για ένα παιδί.

Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μείνουν έγκυες όλες οι γυναίκες. Αλλά για εκείνες που το κάνουν, υπάρχει συχνά αυτή η αίσθηση ότι παίρνουν μέρος σ’ έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο ή ότι ισορροπούν σ’ ένα τεντωμένο σκοινί προσπαθώντας να διατηρήσουν επιτυχημένες καριέρες και συγχρόνως να καταλάβουν τι θέλουν στη ζωή πριν νιώσουν  αρκετά υπεύθυνες για ένα παιδί.

«Στις μέρες μας υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στις γυναίκες να τα έχουν όλα», λέει η Gillen. «Δεν υπάρχει μόνο πίεση να κάνουν παιδιά και οικογένεια, αλλά και καριέρα. Και η περίοδος της ζωής που προσπαθούν για την καριέρα τους συμπίπτει με μια περίοδο της ζωής τους όπου μπορεί επίσης να θέλουν και να μπορούν να κάνουν παιδιά».

Η γονιμότητα μιας γυναίκας αρχίζει να μειώνεται γύρω στην ηλικία των 32 ετών και μειώνεται ταχύτερα μετά την ηλικία των 37 ετών, σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής Γυναικολογικής Πρακτικής του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Φτάνοντας στα 45, το 87% των γυναικών θεωρούνται υπογόνιμες, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ.

Ενώ αντίστοιχες μελέτες δείχνουν ότι και η γονιμότητα των ανδρών μειώνεται με την ηλικία, η μείωση είναι πολύ πιο αργή, ιδίως επειδή ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ανανεώνεται, ενώ ο αριθμός των ωαρίων είναι πεπερασμένος. Και ακόμη και όταν αποφασίζουν να κάνουν παιδιά, συχνά οι άνδρες δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με τις συντρόφους τους.

Παρότι φυσικά κανένας γονέας δεν έχει εγγυημένη μακροζωία, ένα άτομο που αποκτά παιδί στα 70 ή στα 80 του πιθανώς δεν θα ζήσει πολύ περισσότερο από τα 20 χρόνια του παιδιού, αφήνοντας τον επιζώντα γονέα μόνο του.

Η Δρ. Jane Frederick, ειδικός σε θέματα αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας και υπογονιμότητας και ιατρική διευθύντρια του ινστιτούτου HRC Fertility, παροτρύνει τα ζευγάρια με μεγάλες ηλικιακές διαφορές να κάνουν τις δύσκολες συζητήσεις πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν.

«Θα είναι δύσκολο για (τον πατέρα) να μάθει σε έναν έφηβο πώς να οδηγεί αυτοκίνητο όταν ο ίδιος είναι στα 90 του», λέει η Frederick. «Υποθέτω ότι κάθε ζευγάρι που έχει μια τέτοια διαφορά ηλικίας έχει ήδη μιλήσει για το τι θα γίνει αν... Ποιος όμως μπορεί να πει με σιγουριά αν είναι καλύτερος μπαμπάς κάποιος στα 20 του ή κάποιος στα 80 του που έχει ζήσει τη ζωή του και έχει κατά κανόνα περισσότερη εμπειρία και χρήματα να δώσει στο παιδί του;»

«Υπάρχουν πολλές μορφές που μπορεί να έχει μια ιδανική οικογένεια», δηλώνει η ψυχοθεραπεύτρια Melissa Dowd, ειδικευμένη σε ζητήματα γάμου και οικογένειας, ενώ η Sarah Wright, κλινική κοινωνική λειτουργός, υπενθυμίζει: «Η κοινωνική επιστημονική έρευνα εξακολουθεί να δείχνει αρκετά ξεκάθαρα ότι η οικογενειακή σταθερότητα είναι πιο σημαντική από τη δομή της οικογένειας».

Με στοιχεία από την USA TODAY

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ